Foto: Julia Naglestad for Samferdsel & Infrastruktur
Thor Lynneberg
Publisert: 21.04.2022 

VA: Jakter på ny standard i BIM

2D-tegningene florerer fortsatt innen vann og avløp. BIM- og 3D-modeller kan spare næringen for mye tid og dobbeltarbeid, mener ekspertene.

– Lær deg noe praktisk først, slik at du senere forstår hva du driver med, rådet min far meg da jeg var liten. Jeg søkte derfor på rørleggerlinjen, og det har jeg aldri angret på. Jeg elsker rørleggere. Kan du forklare noe – synlig og praktisk – er mye løst. Der er rørleggere dyktige. De er temmelig visuelle av seg, og det er svært mye teft der ute. Jeg tror erfaringen som rørlegger har gjort meg til en bedre rådgiver, forteller sivilingeniør Hans Martin Eikerol hos VA Visjon AS.

Teft er nødvendig når du jobber med VA. Det er ofte forhold som ikke kommer frem og fanges opp av 2D-tegninger, hvor god BIM ville kunne avklart problemer tidligere.

Mangler overblikk

– BIM gir et helt annet overblikk. Du kan skaffe deg innsikt i ting som ikke er så lett å lese ut av en tegning. Spesielt gjelder dette tilgrensende forhold. For å si det folkelig kan det i en tegning være litt vanskelig å danne seg et bilde av hvor mye «knot» rørleggerarbeidet vil medføre. BIM kommer med en helt annen helhet enn en tradisjonell plantegning.

Foto: Julia Naglestad for Samferdsel & Infrastruktur

– Mye går mot bestillersiden; de som skal kjøpe inn rørdelene og kalkulere massetransport. Med en god BIM-modell kan man raskt skaffe seg oversikt med høyt detaljnivå. Samtidig er informasjonen relevant i samhandlingen med andre fag. Du skal også dokumentere for ettertiden, og her er BIM overlegen gitt at modellen holdes oppdatert i hele anleggsprosessen.

 – BIM er vanlig i prosjekteringsfasen, men det er ingen standard og struktur for det. Alle rådgivere gjør dette på ulikt vis. Det heter seg ikke at «når det gjelder VA skal BIM gjøres akkurat slik». Det nærmeste vi kommer er SOSI Ledning (Samordnet Opplegg for Stedfestet Informasjon), som er en helt ok standard – men den dekker ikke alle behov i BIM.

Jobber med ny standard

Nettverket VA-Yngre jobber sammen med Asker kommune for å få på plass en veileder for BIM-modeller. Prosjektet heter «Modellbasert prosjektgjennomføring for utomhus VA-anlegg», og skal ta for seg modellbasert prosjekthåndtering for VA.

«Rådgivere bruker verktøyene daglig, entreprenører har i større grad tatt i bruk modeller inn i sine maskinstyringssystemer, og noen kommuner prosjekterer selv. Det er dog ikke normalt for en kommune å delta inn i modellene til rådgiveren, rett og slett fordi man ikke innehar kompetanse om verktøyene eller at man har noen omforent metodikk på hvordan man definerer innhold og leveranser i de forskjellige fasene i ett prosjekt», heter det i prosjektbeskrivelsen.

Foto: Julia Naglestad for Samferdsel & Infrastruktur

– Vi tror dette kan bidra til å standardisere næringen. Det blir lettere for entreprenører å få oversikt med en slik standard. Det er mange forhold i byggeprosessen som ikke alltid kommer frem på tegning, og dette skaper endringer og tillegg. Når alt er standardisert, blir det både mer forutsigbart og lettere å prise for entreprenørene, mener Eikerol.

Representanter for Norconsult, Rambøll og Infrakit er også med på prosjektet, som har fått litt over 2 millioner av Norsk vann. Veilederen blir en digital løsning, som skal være et dynamisk verktøy i forbindelse med modellbasert prosjektgjennomføring. Innholdet blir rettet mot uerfarne og erfarne oppdragsgivere, samt øvrige aktører som typisk deltar i prosjektering, bygging og drift av VA-anlegg, skriver Norsk vann.

Målet er å håndtere informasjon i BIM gjennom hele prosjektet, frem til og med driftsforvaltningssystemene til slutt.

Sparer tid og ressurser

– Folk tegner plan og snitt, fordi det er så mange formalkrav. Det er en oppfatning i næringen om at ting skal vises på nøyaktig den måten. Problemet er at det ikke nødvendigvis harmoniserer med hvordan vi snitter og henter ut tilsvarende tegninger i en 3D-modell, mener Eikerol.

– Næringen driver ofte med dobbelprosjektering: først etableres føringsveiene i 3D, og deretter tegnes alle detaljer opp i 2D. Dette skyldes dels at mye av den informasjonen som er nødvendig å ivareta ikke lar seg strukturere på en fullgod måte uten nødvendig standardisering av BIM for VA. Det er masse tekst, mange bestemmelser og mye regelverk som må stå der. Det er en utfordring å fremstille alt dette uten en enhetlig standard.

– Leddene fra rådgiver, entreprenør og til kommunene prosjekterer gjerne alt sammen på nytt, hver for seg. BIM med standardisering vil gi bedre prosesser og mindre sløsing med tid og ressurser.

Veilederen skal etter planen være tilgjengelig fra høsten 2024.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur