Foto: Ramirent
Publisert: 10.10.2024 

– Uten hjelpen fra de rundt meg hadde jeg nok ikke vært her i dag

I årets bransjeundersøkelse kommer det frem at én av ti i bygg- og anleggsbransjen har vært sykemeldt det siste året...

I årets bransjeundersøkelse kommer det frem at én av ti i bygg- og anleggsbransjen har vært sykemeldt det siste året på grunn av stress eller annen psykisk lidelse i tilknytning til jobben sin.

Kenneth Stallvik, salgssjef i Ramirent Midt/Nord, etterlyser at temaet psykisk helse kommer mer frem i bygg- og anleggsbransjen. Han har selv opplevd alvorlig psykisk sykdom og forteller at det i stor grad kunne vært unngått om han hadde tatt tak i utfordringene tidligere.

– Det er så viktig at vi blir mer åpne om temaet. Desto flere en deler sin historie med, desto flere erkjenner at de kanskje har hatt utfordringer knyttet til psykisk

helse. Tiden der man er for tøff til å prate åpent om temaet er forbi, sier han.

– Livsviktige kommentarer og spørsmål

Stallvik trodde selv at psykisk sykdom aldri skulle ramme ham. Han hadde kone og barn, en givende jobb med lederansvar, sunne hobbyer, og generelt ting på stell i en hektisk hverdag. Alt endret seg imidlertid da det ene barnet hans ble rammet av alvorlig sykdom. Frykten for å miste det kjæreste i livet satte tankene helt ut av spill.

Kenneth Stallvik. Foto: Ramirent

Blant familie, kollegaer og venner prøvde han å legge problemene til side og fremstå like sterk og trygg som før. Til slutt gikk det ikke lenger. Redselen tok helt overhånd. Alt ble svart og umulig å holde ut, så svart at han bare så en eneste utvei fra problemene.

Det som fikk ham til å innse at han trengte hjelp var å bli sett av kollegaer.

– En kollega spurte om det var mye å bære på og om alt stod bra til. En annen kommenterte endringer i ansiktsuttrykk og brå vektnedgang. Banale spørsmål og kommentarer, men likevel så livsviktige, forklarer han.

Viktig hjelp gjennom tilrettelegging av jobben

Årets bransjeundersøkelse viser at så mange som én av fire har følt seg psykisk uvel på grunn av jobb minst en gang i måneden. Dette er tall som tydelig viser viktigheten av åpenhet og at en snakker sammen på arbeidsplassen.

– Uten hjelpen fra de rundt meg hadde jeg nok ikke vært her i dag, forteller Stallvik.

Etter at Stallvik hadde delt med sin leder hvordan situasjonen hans var, opplevde han å få viktig hjelp gjennom tilrettelegging av jobben. Han fikk beskjeden «gjør en innsats når du er klar for det» – og fikk vite at psykologhjelp lå inne i bedriftens helseforsikring.

Stallvik mener det er viktig at ledere tør å spørre hvordan en ansatt har det, og er villig til å tilrettelegge i perioder – det kan være gjennom å vise mer omsorg, tørre å spørre eller tilpasse arbeidsoppgavene. Dette kan igjen bidra til å redusere eller unngå sykefravær.

– Det er så lite som skal til for å gjøre en stor forskjell. Bare det å bli sett og få hjelp til å sette fingeren på det som er vanskelig, sier salgssjefen.

– Psykisk sykdom kan treffe hvem som helst

Stallvik forteller at psykiske utfordringer som sykdom gradvis er blitt mer akseptert i samfunnet, som er fint, men at det fremdeles er en vei igjen å gå.

– Psykiske utfordringer og problemer kan i mange tilfeller være mer alvorlige enn de fysiske. Du kan miste evnen til å tenke fornuftig og rasjonelt og da er du helt avhengig av å få hjelp. Disse utfordringene skiller heller ikke mellom svake eller sterke mennesker. Psykisk sykdom kan treffe hvem som helst, sier han.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur