Bilde fra innsiden av ett av løpene i Strindheimtunnelen. Foto: Eivind Austnes/Statens vegvesen
Publisert: 03.03.2025 

Utbedringen av Strindheimtunnelen starter i april

Overvåkingen er styrket, sikringstiltak er planlagt og alternativ for trafikkavviklingen vurderes. Nå legges kontrakten for utbedringen ut på anbud.

Det var den 27. januar i år Statens vegvesen informerte om behovet for utbedringer av tunnelen, som går fra Nyhavna i Trondheim til Strindheim i rundkjøringa ved Sirkus Shopping, knyttet til uregelmessigheter for bergsikringen og bergforholdene:

Mobilisert nødvendige ressurser

Bergforholdene var kartlagt som krevende før tunnelen ble bygget, men undersøkelsene tyder på at det er større innslag av kleberstein enn tidligere forutsatt. Kleberstein har lavere styrke og deformerer lettere enn andre bergarter. Inspeksjoner viser at eksisterende bergsikring gjennom bolting og sprøytebetong ikke er godt nok dimensjonert for bergforholdene.

– Alle nødvendige ressurser er satt inn for å få gjennomført denne prosessen så raskt og godt som mulig, samtidig som dialogen med berørte parter ivaretas. Både knyttet til inspeksjonsresultater og prosjektering av sikringstiltakene benyttes det tredjepartskontroll via konsulent, sier Johnny Skår som er seksjonssjef for vedlikehold midt i Statens vegvesen.

Målet er en rask, men også varig sikring av tunnelen.

Tunnelen er trygg for trafikk

Det er ikke registrert bevegelser på rystelses- eller prismemålingene som overvåker sikkerheten for Strindheimtunnelen siden det forsterkede oppfølgingsregimet ble etablert. Noen ytterligere sprekker i sprøytebetongen er observert via inspeksjoner, men disse representerer ikke ytterligere fare.

– Vi er trygge på at utbedringstiltakene som er prosjektert vil gi en varig og god sikring av Strindheimtunnelen, samtidig som vi er betrygget av de løpende målingene som er gjennomført. Tunnelen er trygg å holde åpen for trafikk slik situasjonen er nå, men de nye sprekkene i sprøytebetongen viser likevel at det er riktig å gjøre utbedringene av Strindheimtunnelen så raskt som mulig. Vi må unngå å komme i en situasjon der vi plutselig må stenge tunnelen om målingene skulle endre seg, understreker Skår.

Ukentlige inspeksjoner, prisme- og rystelsesmålinger og en 3D-skanning av problemområdene gjør at Statens vegvesen har svært god oversikt over både tilstanden og utfordringene:

Dette skal gjøres

Det er utarbeidet et konkurransegrunnlag som nå lyses ut, basert på de prosjekterte utbedringstiltakene.

– Vi skal tilleggssikre veggene fra begge sidene inn mot tverrslaget med lange bolter. Tverrslaget er rømningsveien mellom de to tunnelløpene. Dette vil styrke fjellet i klebersteinssonen. I tillegg setter vi opp sprøytebetongbuer, hvor armeringsstenger festes med lange bolter i fjellet i det ytre betonghvelvet og deretter sprøytes med betong, forklarer Skår.

Dette blir permanente betongbuer som øker styrken i tunnelprofilen. I konkurransegrunnlaget er det beskrevet over 40 slike betongbuer. For å gjennomføre sikringstiltakene må det indre hvelvet av betongelementer demonteres før man starter arbeidet med betongbuene, for så å remontere betonghvelvet før jobben er ferdig. Det gjør altså at alt arbeid blir utført på utsiden av det indre betonghvelvet, og dermed ikke er synlig i etterkant.

Jobber med løsninger for trafikkavvikling

Det er også jobbet løpende med å se på hvordan skal trafikkavviklingen kan gjennomføres best mulig mens utbedringsarbeidene gjennomføres. Uansett alternativ, så vil trafikksituasjonen under anleggsgjennomføringen bli utfordrende, presiserer Skår.

– Det foretrukne alternativet er at vi stenger og jobber i ett tunnelløp om gangen og kjører toveistrafikk i det andre. Tunnelen og skiltingen er i utgangspunktet ikke laget for dette, så vi jobber med løsninger for at dette kan gjennomføres på en trafikksikker måte. Dette vil uansett gi en krevende trafikksituasjon med køer og ventetid, så her er vi avhengig av at de som har mulighet velger andre transportformer og transportruter i anleggsperioden.

Det er laget både sporingsanalyser og risikovurderinger knyttet til trafikkavviklingen.

– Med bakgrunn i prosjekteringen og mengdeberegninger jobbes det med en fremdriftsplan. Vi ser at vi tidligst kan komme i gang i uke 15 og det vil være behov for mye arbeidstid i hvert løp for å bli ferdig, da det er omfattende tiltak som skal gjennomføres. Vi har likevel mål om å bli ferdig med utbedringene til sommeren, sier Skår.

Det er opprettet en arbeidsgruppe med Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune for å se på utfordringene knyttet til anleggsgjennomføring og trafikkavvikling, da sikringstiltakene berør dem som veieiere for eventuell omkjøring og knyttet til arbeid de selv har planlagt. Det er også avholdt møte og opprettet dialog med nødetatene.

Statens vegvesen vil komme tilbake med mer informasjon når oppstart, gjennomføring og trafikkavvikling er endelig bestemt.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur