– Dette er en stor dag for Tromsø, Avinor og også for hele landsdelen. Jeg er glad for å kunne delta på åpningen av en effektiv og moderne terminal, som vil de de reisende en lagt bedre passasjeropplevelse. Med den sterke økningen vi har sett de siste årene i utenlandstrafikken, er denne åpningen spesielt etterlengtet og gledelig. Den nye terminalen vil ivareta den stadig økende etterspørselen og befeste Tromsøs posisjon som en arktisk hovedstad, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Terminalen har blitt utvidet med 10 000 kvadratmeter, og huser blant annet nye publikumsområder og serveringssteder, nytt bagasjeanlegg og nytt innsjekksområde. I tillegg har gamle terminal A og området foran terminalen blitt utbedret.
Attraktiv destinasjon
Tromsø-Oslo er en av Norges mest trafikkerte ruter, med over en million passasjerer årlig.
– Tromsø lufthavn har blitt flaggskipet i ruteutviklingen til Avinor. Det er stor etterspørsel fra flyselskapene etter nye ruter til Tromsø. Det kommer ikke av seg selv. Byen, politikere, næringsliv, Visit Tromsø og Avinors ruteutviklere har jobbet sammen for å skape og markedsføre Tromsø som en attraktiv reisedestinasjon sier konserndirektør regionale lufthavner i Avinor, Anders Kirsebom.
Antall utlandsruter til Tromsø har eksplodert: fra 11 utenlandsruter i 2020 til 37 i 2024.
– Dette er et tydelig tegn på at det internasjonale markedet satser på Tromsø. Det er gledelig og motiverende, men det er også utfordrende. Vi må sørge for at lufthavna, regionen og nabokommunene tåler det økte trykket. Her må vi jobbe sammen for å utbedre infrastrukturen, verne miljøet og samtidig forbedre reiseopplevelsen, presiserer Kirsebom.
Frigjør enda mer plass
Lufthavna har allerede satt i gang enda flere tiltak for å øke kapasiteten.
– Da vi startet utbyggingsprosjektet i 2016, så vi ikke for oss en så kraftig vekst. Derfor er vi nødt til å gjøre ytterligere kapasitetstiltak i årene som kommer.
I første omgang skal tax free-butikken på plan to bygges om, for å gjøre utlandsområdet enda mer effektivt. Det vil frigjøre plass, og gi de reisende en bedre opplevelse.
– På flyside må vi også utvikle kapasiteten. Her foregår det anleggsarbeid nå, og dette vil fortsette frem til 2027. Her skal det bygges ny avisingsplattform og nye flyoppstillingsplasser, for å kunne ta imot og sende av gårde flere fly.
Avinor har også en masterplan for hvordan Tromsø lufthavn kan utvikles videre.
– I disse planene ligger det inne kapasitetsutvidelser og utbygging som gjør at flyplassen kan håndtere opp mot 3,5 millioner passasjerer årlig. Vi vil løpende vurdere hvorvidt vi skal gå i gang med ytterligere detaljplanlegging av dette prosjektet. Det må selvsagt også ses i sammenheng med Avinors samlede økonomi og øvrige behov, sier Kirsebom.
Må fordele trykket
Interessen for Tromsø har tradisjonelt vært størst om vinteren, men stadig flere av flyselskapene velger å legge ruteflyvninger til Tromsø om sommeren. Som en konsekvens har Avinor denne sommeren hatt en rekord i antall ruter til Europa.
– Vi har en tydelig strategi med å øke interessen for Nord-Norge gjennom å etablere suksessfulle vinterruter til Tromsø. Denne interessen vil vi, sammen med Visit-Tromsø, jobbe for å utvide til flere sesonger for bedre å kunne utnytte kapasiteten i Tromsø som et helårsprodukt. Vårt hovedfokus for Tromsø er derfor å utvide eksisterende ruteportefølje, snarere enn å tiltrekke oss nye, sier Kirsebom.
– Det er fantastisk at den nye flyplassen nå er offisielt åpnet. Det er en spennende tid for Tromsø-regionen, men med suksess og vekst kommer også noen utfordringer som vi må ta på alvor og jobbe sammen om å løse. Det er viktig at det i fortsettelsen jobbes med å tilrettelegge nødvendig infrastruktur, bærekraftige løsninger, informasjon og vertskap slik at veksten i reiselivet ikke blir en belastning for lokalsamfunnet, men noe vi kan fortsette å være stolte av. Vi vil at den arktiske hovedstaden skal å være en god plass å bo og en god plass å besøke også i fremtiden, sier reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø.
Tromsø lufthavn 60 år
Da daværende kronprins Harald åpnet Tromsø lufthavn på Langnes 14. september 1964, sto det allerede «Gateway to the Arctic» på terminalbygget.
– Det var en visjonær tittel med tanke på det som er i ferd med skje 60 år senere. Aldri før har lufthavna vært så betydningsfull for regionen. Flyplassen er en hub for rutenettverket i Troms og Finnmark og flyene sørfra, og har helt siden åpningen vært avgjørende for verdiskaping, bolyst og beredskap i hele Nord-Norge, og nå har Tromsø blitt en hovedstad for arktisk friluftsturisme.