Digital kommunikasjonsteknologi helt ut i selve koblingsanlegget kan redusere kostnader, øke funksjonalitet og driftssikkerhet samt bidra til bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS).
ABB og BKK Nett samarbeider om heldigitalisering av Langedalen koblingsstasjon. Den nye ABB Ability™ digitale koblingsstasjonen bygges i Arna i Bergen med tre 132 kilovolt (kV) bryterfelt. Prosjektet støttes økonomisk av Norges forskningsråd gjennom Skattefunn-ordningen.
Vi er stolte over å være første norske nettselskap som satser på denne teknologien. Vi har samarbeidet med ABB i mange år om digitalisering. Nå bruker de sitt kompetente fagmiljø for å bygge opp en heldigitalisert koblingsstasjon, sier Svein Morten Strømsnes, fagansvarlig for vern og kontrollanlegg i BKK Nett. - Teknologien ligger helt i forkant av utviklingen, og nå bygger vi sammen med ABB opp et solid fagmiljø med ekspertkompetanse.
Vi setter stor pris på at BKK Nett satser på ABB som partner i dette banebrytende prosjektet. Foruten selve leveransen skal vi sammen jobbe frem nye metoder for test og drift av digitale koblings- og transformatorstasjoner. Dette vil skape kompetanse i Norge innenfor digitalisering av slike anlegg, forteller Steffen Waal, administrerende direktør i ABB i Norge.
ABB Ability er ABBs forente digitale løsninger og tjenester på tvers av ulike bransjer, som strekker seg fra enkeltkomponenter helt til dataskyen, med komponenter, systemer, tjenester og en it-plattform som gjør at kundene kan øke produktiviteten og redusere kostnader. Det er hittil lansert over 210 løsninger for ABB Ability.
Colombiegg
ABB leverer vern og kontrollanlegg med prosessbuss basert på kommunikasjonsstandarden IEC 61850, ingeniørtjenester, montasje, testing og igangkjøring til Langedalen digitale koblingsstasjon. Etter planen skal den settes i drift 20. september 2018. Å erstatte signalkabler mellom koblingsanlegget og vern- og kontrollanlegget med en digital, fiberoptisk bussløsning kan være rene columbiegget.
Det øker sikkerheten ved at strømførende kabler ikke trekkes over lange avstander og inn i kontrollrommet. Løsningen reduserer også plassbehov for stasjonen og kabelbehov og kan derfor bidra til reduserte investerings- og driftskostnader i fremtidige prosjekter, forklarer Strømsnes i BKK Nett. - Digitaliseringen muliggjør også at vern- og kontrollanleggsmiljøet kan utføre diagnostikk og testing fra driftssentralen på Kokstad istedenfor å reise ut i felten.
Tradisjonelt koples relevern og instrumenter for måling av strøm, spenning og energi i apparatanlegg via individuelle kobberkabler med analog signaloverføring. For vern- og kontrollanlegg som står plassert innendørs kan disse kablene være flere hundre meter lange. Langedalen digitale koblingsstasjon utrustes isteden med en fiberoptisk prosessbuss som sender måle- og statussignaler samt kommandoer digitalt.
Digitalt fra sensor til vern og kontroll
Leveransen inkluderer utendørs feltskap, beskyttet mot elektromagnetisk stråling (EMC), i selve koblingsanlegget. Skapene inneholder blant annet IEC 61850-baserte prosessbussmoduler hvor strøm- og spenningstransformatorer tilkobles og målesignalene omvandles til digitale verdier.
Til samme prosessbuss kobles også et sett optiske strømtransformatorer fra ABB. Og prosjektet skal teste ut bruk av energimåler med strøm og spenning tilkoblet samme bussen.
Langedalen digitale koblingsstasjon bygges for å forsyne Bane NORs nye omformerstasjon i samme område. Denne skal gi kraft til et nytt dobbeltspor mellom Bergen og Arna i en ny tunnel gjennom Ulriken. Det vil muliggjøre økt trafikk og hastighet på strekningen, og dette skaper behov for økt elektrisk kraft.