Ny saltspreder Østfold. Foto: Mesta
Inge Fosselie
Publisert: 21.02.2025 

Saltbilen som ser inn i fremtiden

Ny teknologi gjør det mulig at saltbilen snart selv foreslår hvor den skal salte og hvor mye salt den legger ut. Statens vegvesen, Mesta og det svenske selskapet Klimator, går sammen å utvikle et program som kan gjøre saltingen autonom.

Høsten 2022 inngikk Statens vegvesen og Mesta en avtale om å utvikle systemet, og denne vinteren avsluttes testingen på riksveiene i Sunnfjord på Vestlandet og Salten i Nordland. Testperioden strekker seg over de tre kommende vintersesongene. Sunnfjord og Salten er valgt som testområder fordi de har variert topografi og varierende vinterforhold.

Innovasjon i kontraktene

– Mesta er langt fremme i skoene når det gjelder å prøve ut ny teknologi og metoder å gi mer drift og vedlikehold for pengene, og da vil vi gjerne være med, sier Cato Løkken, fungerende direktør drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Det er viktig for oss å lage kontrakter som stimulerer til innovasjon, på flere områder. Vi opplever at entreprenørene virkelig tar utfordringen og konkurrerer om å tilby gode løsninger. Vi må være åpne for å ta i bruk ny teknologi og så må vi legge til rette for at det kan være lønnsomt for dem som skal utvikle teknologien, understreker Løkken.

Samtidig peker han på at denne virksomheten skaper store datamengder som må håndteres på en god og sikker måte.

– Det er veldig viktig å utvikle systemer som er fleksible og fungerer over tid, presiserer han.

Vegvesenet har såkalte utviklingspakker i en del av kontraktene. Disse åpner for forslag som blir tatt opp til vurdering. Et typisk innovasjonsprosjekt kan være testing av saltutstyr, at bilen analyserer veien foran seg og legger ut riktig mengde salt.

– Målet for Statens vegvesen er at veiene skal ha best mulig fremkommelighet og trafikksikkerhet, samtidig som vi vil redusere saltforbruket og klimabelastningen. Vi kan ikke fjerne saltet, men vi skal salte riktigere i forhold til værprognoser og lokale værforhold, sier Cato Løkken.

Vveisaltingens kinderegg

Prosjektet blir kalt Vintervei AHEAD og baserer seg på den patenterte Ahead-teknologien for avansert førerstøtte og autonom kjøring, utviklet av Klimator – Road Weather Intelligence.

– Dette er intet mindre enn et kinderegg, mener Edvard Thonstad Sandvik, fagdirektør for klima og bærekraft i Statens vegvesen.

– Vi klarer å kutte kostnader og miljøbelastning og tar vare på trafikksikkerhet og fremkommelighet, alt på én gang, presiserer han.

– Ahead-prosjektet er at av våre mest innovative prosjekter innen drift og vedlikehold. Vi vil bruke ny teknologi til å forene høy trafikksikkerhet med økt bærekraft i vinterdriften, sier Ketil Dahl, leder for marked og forretningsutvikling i Mesta.

Han er selvsagt spent på «prøvebilene» som skal kjøre i Salten og Sunnfjord.

– Hvis dette blir vellykket, er målet at teknologien skal prøves på preventiv salting generelt. Ketil Dahl tror det etter hvert skal være mulig å kutte kostnader og utslipp med minst 30 prosent med denne nye teknologien. Det blir svære tall; situasjonen nå er at det legges ut 300 000 tonn salt på norske veier hver vinter.

Klimautvikling og saltmengde

Ketil Dahl tror ikke det er mulig å komme mye lenger ned enn en reduksjon på 30 prosent saltmengde.

– Det vi vet, er at med litt varmere vær havner vi mye oftere rundt null grader, vi får mer nullføre i områder som historisk sett har hatt stabilt vinterføre. Det betyr at det går mer salt. Men jeg tror ikke dette kan ses på statistikker ennå, legger han til.

– Men i utgangspunktet, hvis vi ikke hadde gjort noe, tror jeg at klimaendringene i seg selv øker forbruket av salt. Og så er det klart at bygging av nye motorveier også er med på at det totale forbruket går opp, selv om doseringer og alt er riktig.

Ketil Dahl forteller at det i dag brukes GPS-styrt salting smed kontroll på både sprederbredde og saltmengde. Dette gjør at saltet havner i veibane og busslommer og ikke i sideterrenget.

– Det Ahead skal gjøre, er å trigge turen på en prognose, så kjører vi ut, og så skal den matche prognosen mot faktisk vei; det bilen ser. Systemet vurderer om dette betyr at den skal endre spredningen, noe den gjør hvis systemet mener det er nødvendig, forklarer Dahl.

Ahead-løsningen

Ketil Dahl håper saltmengden blir redusert gjennom forsøkene til vinteren. Men samtidig gjør han oppmerksom på at det bare er én bil med Ahead-løsningen i hver av kontraktene. Det meste av saltingen i disse to pilotkontraktene skjer med mer tradisjonelle løsninger.

– Alle bilene våre har skjerm, og vi sender dosering ut til bilene og forslag til hvor det bør saltes eller ikke. Dette krever at sjåføren må skru av og passe på sprederen og justere doseringen. Dette gjør at vi kan salte mer presist, forklarer Dahl.

Det er første gang i verden at Ahead tas i bruk i vinterdriften kombinert med systemer som alt er i bruk.

– Både salt og kjøretøy kan brukes mer effektivt, samtidig som vi kan oppnå høy trafikksikkerhet for alle som ferdes på vinterveiene, konkluderer Ketil Dahl i Mesta.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur