Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år.
Lang tradisjon med lyssetting
I løpet av oktober farges Norge rosa ved hjelp av bedrifter, foreninger og privatpersoner som alle bidrar i kampen mot brystkreft. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge og har gjort det siden 1999. Tidligere er kjente bygg som Operahuset i Sydney og Eiffeltårnet i Paris lyssatt med rosa farge.
Her i Norge har flere byggverk vært lyssatt, blant annet Keplerstjernen ved Gardemoen, Holmenkollen og Slottsfjellet i Tønsberg. I Innlandet vil blant annet stupetårnet på Hamar, Mjøstårnet i Ringsaker, Tynset kirke, Jutulporten i Gålå og klatretårnet i Lom være opplyst i rosa i oktober.
– En glede å støtte
Statens vegvesen har støttet Rosa sløyfe-aksjonen hvert år siden 2010 ved at Kolomoen bru over E6 i Stange er farget rosa i hele oktober.
– Rosa sløyfe er en god sak vi er glade for å kunne støtte. I løpet av et døgn passerer i gjennomsnitt ca.14 900 biler Kolomoen, enten på E6 eller på riksveg 3. Det vil si at i løpet av 31 oktoberdager vil de som kjører eller er passasjerer i totalt ca. 460 000 biler se brua, enten i dagslys eller i rosa drakt på kvelds- eller nattestid. Det betyr at mange på denne måten vil bli minnet om aksjonen, og det er bra, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Cato Løkken.
– At Statens vegvesen velger å vise solidaritet med de som er berørt av brystkreft og deres familier på denne måten, er en symbolhandling som betyr mye for mange. Selv om hverdagen normaliserer seg for mange, er det fortsatt mange kreftpasienter som er sårbare og opplever koronasituasjonen som ekstra utfordrende. Disse må fortsatt være forsiktige. Derfor er det kanskje ekstra viktig å vise solidaritet og støtte i år, både til pasienter og pårørende, sier distriktssjef i Kreftforeningen, Berit Jevnaker.
Tidlig oppdagelse redder liv
Rosa sløyfe-aksjonen setter i år søkelyset på tidlig oppdagelse av brystkreft fordi det redder liv. Jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og jo mer skånsom blir behandlingen.
Det har vært en enorm utvikling i antall kvinner som overlever brystkreft de siste tiårene takket være mer kunnskap, bedre behandlinger, utstyr og medisiner. De fleste går til lege tidlig når de oppdager en kul eller andre symptomer i brystet. I Norge har vi også de siste 25 årene hatt et godt og effektivt mammografitilbud til kvinner mellom 50 og 69 år.
Men, pandemien har hatt store konsekvenser – også for brystkreft. Koronapandemien har gått kraftig utover brystkreftstatistikken. Tall fra Kreftregisteret viser at det var 300 færre brystkrefttilfeller i 2020 enn i 2019. En så stor nedgang har aldri før vært registrert for brystkreft fra ett år til et annet.
– Det er ingen grunn til å tro at færre utviklet brystkreft i fjor. Vi frykter mange vil få en forsinket diagnose framover. Dette er svært alvorlig når vi vet at jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og jo mer skånsom blir behandlingen. Vi kan derfor ikke få oppfordret kvinner nok til å kjenne etter og gå til legen dersom de oppdager en kul eller andre mistenkelige endringer i brystet sitt, forteller Jevnaker.
Sløyfen er en viktig påminner
Den rosa sløyfen en selve symbolet for aksjonen. Når nordmenn kjøper en rosa sløyfe, støtter de brystkreftforskning som redder liv og gjør livet bedre etter behandling. Moteskaperen Nina Skarra har designet årets sløyfe.
– Den rosa sløyfen handler om håp og viktigheten av kreftforskning. Ved å bære den i oktober bidrar du til å minne kvinner på at det er viktigere enn noen gang å ta endringer i brystet på alvor, avslutter Jevnaker.