Arbeidet med planlegging av ny E18 fra Dørdal til Grimstad er godt i gang. Siden før sommeren har rådgivergruppen Asplan Viak og Rambøll arbeidet med å avgrense planområdet for hvor den framtidige E18 Dørdal-Grimstad skal komme.
Arbeidet med planlegging av ny E18 fra Dørdal til Grimstad er godt i gang. Siden før sommeren har rådgivergruppen Asplan Viak og Rambøll arbeidet med å avgrense planområdet for hvor den framtidige E18 Dørdal-Grimstad skal komme. Rådgivergruppen skal legge fram forslag til en eller flere anbefalte korridorer. Det vil si et bredere geografisk område enn en trasé eller en vei.
Det er stor interesse for arbeidet med ny E18 fra Dørdal til Grimstad. I disse dager pågår kvalitetssikring av dokumenter som skal følge planprogrammet. Den 28. september skal styret for det interkommunale plansamarbeidet fatte vedtak om å legge ut forslag til planprogram til offentlig høring. I midten av oktober er det planlagt informasjonsmøter i alle de berørte kommunene. Jeg håper at alle interesserte deltar på informasjonsmøtene, sier Per Kristian Lunden, styreleder for det interkommunale plansamarbeidet og ordfører i Risør.
Planprogrammet
Et planprogram er et formelt dokument som skal ut på offentlig høring. I planprogrammet er det beskrevet hvordan man skal jobbe videre fram til endelig kommunedelplan. I planprogrammet skal det beskrives hvilke tema som skal utredes videre. Det dreier seg om konsekvensene veien har for samfunnsøkonomisk lønnsomhet, hva det koster å bygge ut ny E18, miljø, reduksjon i reisetid og ulykker, naturmangfold, kulturarv, friluftsliv, by- og bygdeliv og annet. Et av dokumentene som følger planprogrammet er det som kalles silingsrapport. I silingsrapporten kan man sette seg inn i faglige vurderinger og begrunnelse for hvilke korridorer som er silt bort og hvilke som skal utredes videre. Innenfor det avgrensede planområdet i kommunedelplanen vil framtidig E18 trasé utredes og reguleres. Det som bestemmes i kommunedelplanarbeidet er hvilket areal som skal settes av til framtidig E18. Selve utformingen av veilinjen skjer i neste planfase da det skal lages en reguleringsplan.
Etter at styret for det interkommunale plansamarbeidet har lagt fram planprogrammet til offentlig høring blir det en seks ukers høringsperiode. Jeg oppfordrer alle interesserte til å komme med innspill gjerne via den digitale Medvirkningsportalen som er etablert for prosjektet. Videre prosess er da at innspillene og merknadene til planprogrammet skal vurderes. I midten av januar er planen at styret skal vedta planprogrammet, avslutter Lunden.
Nye Veier er tiltakshaver og gjennomfører planarbeidet i samarbeid med rådgivergruppen Asplan Viak/Rambøll.