Statens vegvesen og Arbeidsfellesskapet FST- Fyllingen Maskin, Strand og Magnus M. Thunestvedt gjennomfører oppgraderingen sammen.
– Bakgrunnen for prosjektet er at Statens vegvesen har siden 2015 arbeidet med å rehabilitere tunneler med lengde over 500 meter for å ivareta gjeldende krav i henhold til Tunnelsikkerhetsforskriften (TSF). Dette består blant annet av oppgradering og utbedret brannventilasjon, styringssystemer, belysning og nye tekniske bygg. Oppgraderingene skal ivareta trafikantene sin sikkerhet når de ferdes på veinettet, sier Kristian Dahle Sylta, prosjektleder tunneloppgradering Vestlandet Nord i Statens vegvesen Utbygging.
Tunnelen er en del av TEN-T veinettet hvor det passerer omtrent 50 000 kjøretøy i døgnet.
– I tillegg til rehabilitering av de to tunnelløpene, har Drift og Vedlikehold bestilt etablering av mulighet for å kunne kjøre toveistrafikk på strekningen. Dette gjør at prosjektet har en utstrekning fra NHH i Sandviken til IKEA i Åsane på omtrent 7 kilometer, sier han.
Etter oppgraderingen blir det mulig å sende to-veis trafikk i ett løp dersom det andre løpet må stenges på grunn av bilberging eller vedlikehold. Det blir derfor satt opp forvarsling med feltanvisere og forvarslingsskilter omtrent 3 kilometer i hver retning utenfor tunnelen, fra Åsane senter i nord for trafikk sørover, og fra Eidsvågtunnelen i sør for nordgående trafikk.
Utførelsesentreprise med forhandling
Prosjektet er en NS8405 Utførelsesentreprise med forhandling og Statens vegvesen valgte å benytte anbudsfasen til å fremheve kontraktens krav til både byggherre og entreprenør.
– En god felles forståelse for kontraktens innhold og et godt samspill og dialog mellom entreprenør og byggherre er en vesentlig nøkkel for å gjennomføre slike komplekse rehabiliteringsprosjekter på en god måte.
E39 Glaskartunnelen er hoved innfarts- og utfartsåre fra Bergen i retning nord.
– Anbudsfasen har også vært gjennomgående preget av å løfte frem de utfordringer som ligger i prosjektet, deriblant trafikkavvikling med svært høy årsdøgntrafikk (ÅDT), mindre egnede omkjøringsveier, prosjektets utstrekning, komplekse vegkryssinger av E39, og ikke minst utfordrende styringssystem med tanke på toveistrafikk. Prosjektet utføres på en veistrekning som er svært belastet, og som oppdragsgiver plikter Statens vegvesen å opplyse entreprenørene om hvilke utfordringer de står ovenfor, sier han.
Utfordrende prosjekt
Han forteller at rehabilitering av tunneler er utfordrende og at arbeidstiden vanligvis er fra 22.00 til 05.30.
– Ved endt arbeidsskift skal veibanen og øvrig tunnelutstyr være fullt funksjonelt. Det vil si at gode arbeidsplaner og rutiner er svært viktig for en effektiv og god fremdrift i prosjektet. FST har per dags dato gjennomført to helgestenginger av E39, en i hver retning, hvor det til sammen er utført 7 store kryssinger av E39, dette gjøres for å sikre føringsveier til elektro, signal, brannvann og overvann. Hittil i prosjektet er det utført viftestrosser, utvidelser for kjøreboks, 3500 meter kabelgrøfter, 1200 meter overvannsgrøfter, rekkverk-arbeider og mye annet.
– Statens vegvesen og FST samarbeider godt og har et samarbeidsklima som åpner for at både byggherre og entreprenør kan bruke sine styrker. Det innebærer å være løsningsorienterte på de arbeidsprosessene som har vært gjennomført og de som skal gjennomføres.
– Arbeidsfellesskapet FST har også gjennomført krevende arbeidsprosesser på en svært tilfredsstillende måte. FST er en løsningsorientert kontraktspart, og bidrar aktivt til et godt samarbeid med Statens vegvesen. Prosjektet har hatt god fremdrift på det større tyngre maskinelle arbeidene og arbeide med konstruksjon og tunnel. Prosjektet ser frem til at man går inn i en ny fase hvor elektro vil øke sine aktiviteter i perioden fremover, og at det til slutt er lys i enden av tunnelen i løpet av sommeren 2025, avslutter Dahle Sylta.
Prosjekterte underveis
Line Elvøy, gruppeleder Samferdsel i Norconsult, forteller at Statens vegvesen hadde lagd grunnlaget for å hente inn en entreprenør, men så tidlig at dette var et komplekst prosjekt som krevde 3D-modeller.
– Vi kom sent inn i prosjektet som opprinnelig var planlagt av Statens vegvesen i 2D. Det var allerede hyret inn en entreprenør som hadde begynt arbeidene, og vi måtte overta det som allerede var planlagt. Først var vi inne på modellering av slukkevann i tunnel og overtok senere overvannshåndtering, skilting, oppmerkingsplan, veiprosjekteringen, samt kontroll kjøreboks for strossing i tunnel. Vi har fått inn alle fagene i prosjektet og modellert opp alt i 3D-modeller forløpende i prosjektet.
– Det var eksempelvis manglende modellering av komplekse krysninger av veiene med elektro, signal brannvann og overvann. Vi måtte modellere alle grøftene slik at vi fikk kontrollert at det var plass til alle installasjonene og produsert stikningsdata til entreprenør.
– Vi gikk også gjennom skilt og oppmerkingsplanene som måtte inn til ny godkjenning hos Vegdirektoratet. Dette arbeidet startet vi med tidlig i prosessen slik at det skulle bli klart til entreprenør skulle starte arbeidet. I forbindelse med dette arbeidet måtte vi også modellere og lage stikningsdata for skiltportalene på strekningen. Skiltportalene avdekket nye rekkverksbehov etter kravene i håndbøkene som også måtte prosjekteres.
Norconsult har også bistått med nytt teknisk bygg og SØK i forhold til denne prosessen.
– Siden entreprenøren allerede hadde startet opp var det veldig korte frister og mye «ad-hoc» arbeid, og for å unngå forsinkelser har vi vært avhengig av godt og tett samarbeid med Statens vegvesen. Det handler om å finne riktige problemstillinger til riktig tid med tanke på hvor entreprenørene skal jobbe de neste ukene. Om de ikke har godt nok datagrunnlag vil arbeidet stoppe opp. Vi trenger ikke å detaljere absolutt alt til minste detalj, men det må være godt nok til at entreprenøren kan utføre.
– Vi har hatt en del særmøter og befaringer sammen med entreprenør for å avklare forhold underveis. Takket være våre erfarne medarbeidere og et godt samarbeid med Statens Vegvesen har prosjektet fungert veldig godt, avslutter Elvøy.
Krevende planlegging for entreprenøren
Gisle Andersen, prosjektleder i FM Gruppen Fyllingen maskin, forteller om et stort og krevende prosjekt som har krevd grundig planlegging.
– Jobben som entreprenør i et såpass krevende prosjekt er veldig utfordrende, spesielt med tanke på at det er drift både på dag-, kveld- og nattestid. Samtidig vet vi at det er mindre tilgjengelige ressurser på kveld og natt, både på leverandørsiden og hos etater og andre. Det medfører at mye av tiden vår på dagtid går med på å legge forholdene til rette for planlagt produksjon på kveld og natt. Da har vi mulighet og lov til å stenge E39 for trafikk, og kan jobbe stort sett uforstyrret i tunnelen. Planlegging for kveld- og nattarbeid innebærer å sørge for at vi har nok og rett materialer og utstyr, samt tekniske avklaringer for gjennomføringen opp mot byggherren.
Han forteller om et lærerikt prosjekt med mange nye oppgaver for entreprenøren.
– Dette er det første tunnelrehabiliteringsprosjektet vi har vært involvert i. Det har vært noen typer arbeider som er kjent for oss, men også flere vi ikke har utført tidligere. Prosjektet har gitt oss en bratt læringskurve, og vi har høstet både positive og mindre positive erfaringer. Vi har likevel funnet de beste løsningene på utfordringene som har oppstått, sier han.
Vet ikke hva man går til
Andersen forteller at tunnelrehabiliteringsprosjekt er som å "pusse opp et gammelt hus" med mange overraskelser underveis.
– I slike prosjekter vet vi aldri helt hva som vil møte oss. Vi har et prosjektert grunnlag som beskriver hvordan byggherren ønsker at det ferdige produktet skal være, men det dukker alltid opp en rekke uforutsette forhold som kanskje ikke var mulig å forutsi når byggherren planla jobben. Vår jobb som entreprenør blir derfor å være løsningsorientert, og sørge for at vi ser muligheter, og ikke begrensninger, i møte med utfordringer.
– Eksempler på uforutsette forhold er kvaliteten på den eksisterende tunnelen og utførelse av tidligere arbeider. Det kan være forhold som går tilbake til den gangen tunnelen ble bygget hvor det ikke var samme krav til planlegging og utførelse. Det har medført at en rekke arbeider har fått et mye større omfang enn det man så for seg i prosjekteringsfasen. Det har også skapt et stort behov for revisjoner av det opprinnelige arbeidsgrunnlaget, spesielt på fremføring av elektro og trekkerør. Her mener jeg vi som entreprenør har vist god evne til å løse alt fra store til mindre utfordringer som har dukket opp.
– Hvordan har prosjektet gått til nå?
– Prosjektet til nå vil jeg si har gått bra. Det er utfordrende, men vi er så heldige å ha svært mange dyktige folk i vår produksjonslinje som bidrar med sin kompetanse og erfaring i prosjektet. Samtidig har vår stedlige byggeplassledelse lagt ned stor innsats både på dagtid og på nattestid, avslutter Andersen.
Denne saken ble først publisert i magasinet Samferdsel & Infrastruktur oktober 2024.