Mildværet og nedbøren som er ventet onsdag 15. januar gjør at det er sendt ut flere varsler om flom og skred for store deler av landet. For Trøndelag og Nordland er det sendt ut varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult og oransje nivå. Det er også sendt ut varsel om stor og betydelig snøskredfare (rødt og oransje nivå) for snøskred. Stor snøsmelting i kombinasjon med regn gir også økt sannsynligheten for oversvømmelser og det er sendt ut varsel om flom på gult nivå.
Skred kan følge kjente skredbaner, men også løsne andre steder.
Jord-, sørpe- og flomskredvarsel på oransje og gult nivå
I dag og i morgen er det gult farenivå for jord-, sørpe- og flomskred i Vestland fylke og Sunnmøre. I Trøndelag og Nordland øker farenivået fra gult til oransje på grunn av mildværet på onsdag. Lofoten og Sør-Troms har gult farenivå begge dager.
– Det ventes flere og alvorlige skredhendelser onsdag der vi har ute vårt oransje varsel. Skredhendelser kan påvirke veier og infrastruktur. Mye regn og snøsmelting kan også føre til overvannsproblemer, flom og isganger i elver og bekker, spesielt langs kysten og i lavereliggende områder, sier vaktleder for flom- og jordskredvarslingen i NVE, Heidi Anette Grønsten.
Se det oransje varselet her Flom- og jordskredvarsel | Varsom.no
Oransje farenivå tilsier en alvorlig situasjon
Oransje farenivå er det nest høyeste varslingsnivået for jord-, sørpe- og flomskred. Dette kan føre til alvorlige skredhendelser med store skader på mennesker, bygninger og infrastruktur som veier, broer og toglinjer
– Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Områder med løs snø rett på tett bakke er mest utsatt. Høye temperaturer fører også til stor snøsmelting, som gir økt fare for jord- sørpe- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter, sier Guro Skogen Grøndalen, jordskredvakt i NVE.
Stor og betydelig snøskredfare (faregrad 3 og 4) i store deler av landet
Ny runde med fortsatt mildt vær og betydelig mengder nedbør fører til stor og betydelig snøskredfare på Vestlandet, og i Nordland og Troms. Flere dager med mildvær og regn har imidlertid ført til at mye har rast fra seg allerede, men det vil fremdeles være fare for at snøskred kan løsne av seg selv. Særlig der smeltevannet renner ned til svake lag dypere ned i snødekket.
– Når snødekket også i høyden blir vått og smeltevannet trekker nedover i snøen kan det løsne store, våte snøskred også høyere til fjells, forklarer Gustav Pless, vaktleder i snøskredvarslingen i NVE.
Det er vanskelig å forutse når smeltevann trenger ned til svake lag i snødekket, og når de store våte skredene vil løsne, men skred som løsner kan stedvis bli svært store og ende om som sørpe- og jordskred i lavlandet.
– Unngå opphold i og under bratt terreng hvor det kan løsne snøskred av seg selv, sier Gustav Pless, vaktleder for snøskredvarslingen i NVE.
Se detaljert lokal oversikt og hold deg oppdatert på snøskredfaren her Varsling | Varsom.no. Varslene oppdateres daglig.
Fortsatt flomvarsel på gult nivå fra Vestland til Troms
Mildvær og regn har gitt økt vannføring i mange mindre elver og bekker og dette har ført til flere lokale oversvømmelser. Tirsdag vil situasjonen bedre seg i hele varslingsområdet, men fra onsdag ventes nytt regnvær og snøsmelting å gi økte vannføringer nord for Trondhjemsfjorden og helt opp til Troms. Økt vannføring og eventuelle isganger og ispropper kan føre til nye lokale oversvømmelser.
– Det er fare for overvann i tettbygde områder og langs veier og annen infrastruktur. Lokale oversvømmelser kan forekomme som følge av økt vannføring i bekker og mindre elver. Isgang og ispropper kan også føre til lokale oversvømmelser, sier flomvakt i NVE, Seija Stenius.
Se flomvarselet og hold deg oppdatert på utviklingen her Flom- og jordskredvarsel | Varsom.no
NVE samarbeider tett med Meteorologisk institutt om farevarsler, og har dialog med statsforvaltere i områdene det er sendt ut varsel for.