Stortingsmelding 27 (2023-2024) slår fast at den flomdempende virkningen av vassdragsregulering skal gis høyere vekt enn i dag i konsesjonssaker for vassdragstiltak etter vannressursloven. Etter ekstremværhendelsen «Hans» 2023 engasjerte Hafslund Multiconsult til å beregne den samfunnsøkonomiske verdien av vassdragsreguleringen i Hallingdal. Flomdempende vassdragsregulering betyr vanligvis at dammene tappes ned kontrollert for å ta imot vannmengdene som ventes. Dette kan bidra til å redusere både flomtopp og flommens varighet.
For å svare på spørsmålet har Multiconsult etablert to hydrauliske modeller for nedbørfeltet oppstrøms Bergheim målestasjon i Nesbyen kommune. Den ene modellen beregner vannføringen under «Hans» i et historisk landskap uten reguleringer av noe slag. Den andre modellen beregner faktisk observert vannføringen under «Hans». Differansen i oversvømte bygninger, arealer, veier og lignende er deretter tatt inn i et verktøy utviklet av NVE for å beregne den økonomiske nytten av vassdragsreguleringen.
– Resultatene viser at vassdragsreguleringen reduserte 100-årsflommen til en 20-årsflom i Gol. I Nesbyen ble flommen redusert fra en 100–200-flom til en 30-årsflom. Hvis vi tar utgangspunkt i en 20-årsflom, ble flommens varighet redusert med 48 prosent i Gol og 37 prosent i Nesbyen, sier Rune Bratlie i Multiconsult.
Multiconsult presenterte rapporten for anslagsvis 150 tilskuere og politisk ledelse på et folkemøte i Nesbyen idrettshall onsdag 19. september. I samme møte presenterte NVE sine planer for fremtidig flomsikring av Nesbyen.
Reduserte flomverdier og redusert flomvarighet fører til reduserte skadeutgifter. Vassdragsreguleringen under «Hans» reduserte samfunnets utgifter med 45 prosent i Nesbyen og 70 prosent i Gol. Mesteparten av skadereduksjonen kommer av at vassdragsreguleringen har hindret flomvannet i å trenge inn i bygningenes hovedetasje.