Foto: Veidekke
Lars Holm
Publisert: 10.11.2022 

Miljøasfalt: Veidekke med hårete mål for utslippsfri asfalt

I lang tid har Veidekke jobbet med utvikling av asfaltproduksjon for å redusere klimagassutslippene. Fra en viktig milepæl med lavtemperaturasfalt for 25 år siden er de nå i gang med plantebaserte bindemiddel, og har ambisjon om å redusere utslippene med opptil 80 prosent innen få år.

På en 500 meter lang prøvestrekning på E14 mellom Meråker i Trøndelag har Veidekke lagt 200 tonn miljøvennlig asfalt. Selv om miljøasfalt er lagt på 21 ulike strekninger i 2021 er dette første gang det legges på en høytrafikkert veg. I tiden fremover vil både Veidekke og Statens vegvesen følge med på hvordan tilstanden utvikler seg over tid.

– Veidekke har hatt fokus på miljøforbedring i lang tid. Vi la den første prøvestrekningen høsten 2020 på fylkesvei 700 mellom Meldal og Berkåk for Trøndelag fylkeskommune, sier Bjørn Ove Lerfald, leder for Kompetansesenteret i Veidekke.

– Alle tester derfra viser at sporutvikling, styrke og bestandighet er så gode som vi forventet: Miljøasfalten har minst like gode egenskaper som den tradisjonelle asfalten som ligger i det andre kjørefeltet. Etterpå videreutviklet vi miljøasfalten for å tåle belastningene på høytrafikkert vei.

Tidlig ute med forskning

Ved å erstatte bindemiddelet bitumen, som er basert på fossil råolje, med et miljøvennlig plantebasert alternativ tar man et langt skritt mot helt klimanøytral asfalt. Utviklingen går fort, og Veidekke mener at det er mulig å kutte opp mot 80 prosent av dagens utslipp i løpet av noen år.

Bjørn Ove Lerfald, leder for Kompetansesenteret i Veidekke. Foto: Veidekke

– Vi startet arbeidet med å utvikle miljøasfalt allerede i 2016, da jobbet vi en god del i laboratorium, forteller Lerfald.

– Når en skal vurdere hvordan asfalt kan bli mer klimavennlig og hvor en kan oppnå store utslippsreduksjoner er det viktig å kjenne til hvor de viktigste utslippene kommer fra som et snitt: 42 prosent kommer fra tillaging av råvarer, 8 prosent fra transport av råvarer med bil og båt 38 prosent i selve fabrikken og produksjon av asfalten, 8 prosent fra transport av ferdig asfalt og til slutt 4 prosent fra selve asfaltutleggingen. Når vi utvikler miljøasfalt så ser vi hovedsaklig på de prosesser hvor utslippet er størst og potensialet til reduksjon også er størst, og hvor vi kan redusere utslipp i forbindelse med disse. Før en begynner å bruke hvilket som helst material er det viktig å ta både miljøpåvirknings- og HMS-messige hensyn. Vi må også tenke på at asfalt skal kunne gjenvinnes og ombrukes i fremtiden. Asfaltbransjen i Norge er for øvrig langt framme på verdensbasis når det gjelder miljøfokus, der vi har fått utviklet verktøy innen Environmental Product Declaration (EPD) for dokumentasjon av materialenes egenskaper.

Bedre kvalitet på alternativ

Årlig produseres det rundt 7,5 millioner tonn asfalt i Norge. Som største aktør står Veidekke alene for cirka en tredjedel. De årlige norske klimagassutslippene fra asfaltproduksjon og utlegging er beregnet til rundt 460 000 tonn. Ved laboratoriet i Trondheim har Veidekke forsket intenst på bruken av alternative bindemidler i noen år.

– Når vi produserer asfalt må vi dokumentere at delmaterialer oppfyller gitte krav i håndbøker og retningslinjer. Av plantebaserte bindemiddel finnes det flere typer en kan benytte, sånn sett ser vi på ulike typer produkter vi kan benytte i asfaltproduksjon. Vi testet både på bindemiddel, og på asfaltmasse i laboratorium for å se hvordan egenskapene ble. Dette viste seg faktisk å være kvalitetsmessig minst like gode somvanlig bitumen, som utvinnes i den tyngste delen av raffinering av olje. Miljøasfalt la vi første gang høsten 2020, da brukte vi plantebasert olje som vi erstattet deler av bitumen med. Et bitumen av klasse 160/220, som tilfredsstilte alle krav til den vegklassen vi la den på, som er lavere trafikkerte veger. I 2021 la vi miljøasfalt i et omfang som tilsvarer asfalt på 130 kilometer veg. Å få mulighet til å ta i bruk så nyutviklet materiale så fort som vi gjorde her er sjeldent, som regel tar det en del tid fra utvikling til alminnelig bruk. I 2021 produserte vi 86 000 tonn miljøasfalt, reduksjonen av klimagassutslippene som følge av dette er beregnet til 1050 tonn CO2-ekvivalenter. Bærekraftsmessig ser vi også på både gjenbruk av asfalt og gjenbruk av andre materialer som kan benyttes i vegbygging og asfaltproduksjon. En annen faktor som er viktig i miljøperspektiv er å bruke materialer som er tilgjengelig i nærhet til vegprosjekt, særlig «kortreist stein». Vi jobber med prosjekter for hvordan vi kan bruke dette i vegbygging.

Ivareta innovatørene

I asfaltbransjen ser man hindringer for en sterk miljøsatsing. Innovasjon krever en god del ressurser, som innovatørene gjerne ønsker skal betale seg i lengden.

– I dag har for eksempel ikke alle kontrakter i dag miljøvekting, dette vil nok komme i økende grad. Dagens håndbøker kan også være til hinder for bruk av miljøvennlige materialer. Vi startet 2016, og det kan oppfattes som hindring at en må dokumentere mye av materialer man bruker i kontraktene. Byggherren stiller ofte krav om dokumentasjon av hva som inngår i en asfaltmasse, og her ligger det en begrensning i forbindelse med å sikre rettigheter i innovasjonløsninger. Dette er viktig for oss av konkurransehensyn, avslutter Lerfald.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur