– Sen påske gjør kanskje at flere enn vanlig vil velge påskeferie i lavlandet eller ved sjøen, heller enn på fjellet. Men én ting er sikkert, påsketrafikk blir det uansett. Og da er det viktig å smøre seg med tålmodighet, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.
Hun oppfordrer til å stresse ned og ta transportetappen som en tur:
– Legg inn god tid til pauser med beinstrekk og frisk luft underveis. Det gjør det enklere for sjåføren å holde seg skjerpet, og gjør turen tryggere for alle. Det kan også være lurt å bytte sjåfør underveis, sier Ranes.
Å kjøre er det eneste du skal gjøre
– Som sjåfør er det viktig at du holder oppmerksomheten der den skal være, det vil si på veien. Legg mobilen helt bort, og be medpassasjerer om hjelp til å justere lyden på radioen, stille inn GPS-en, eller å sjekke Vegvesen trafikk-appen for oppdateringer langs kjøreruta, inklusive eventuelle fjelloverganger, oppfordrer, oppfordrer Ranes.
Hun minner om Vegvesenets kanskje aller viktigste råd, som gjelder hele året, ikke bare i påsketrafikken:
– Å kjøre er det eneste du skal gjøre!
Sen påske betyr mange forskjellige trafikanter på veiene
At påsken kommer sent, betyr også flere «sesongtrafikanter» langs veiene:
– MC-sesongen er allerede godt i gang flere steder i landet, og førerne er gjerne litt «smårustne» etter en lang vinter. Det betyr at både MC-førerne selv og andre trafikanter bør være ekstra oppmerksomme, anbefaler Ranes.
Det er også mange som benytter påsken til årets første tur med bobilen eller campingvogna. I tillegg blir det også flere myke trafikanter som gående og syklister ut på veiene, etter hvert som temperaturene stiger og vårsola får ordentlig tak.
Størst forsinkelser onsdag i påskeuka og 1. påskedag
Trafikktall for påsketrafikken de siste årene viser at det er størst forsinkelse på veiene onsdag i påskeuka, med 1. påskedag som en god nummer to. Begge dagene er det størst trafikk midt på dagen, rundt kl. 12-14. På fredag før palmesøndag er trafikkmønsteret derimot veldig likt som på en helt vanlig fredag.
Det kan være lurt å ta noen forbehold:
– Vurder om du kan kjøre tidlig eller sent på dagen, eller unngå dagene med størst forsinkelser hvis du kan, oppfordrer Ranes. Men hun minner samtidig om at vær- og føreforhold og andre hendelser kan påvirke trafikksituasjonen lokalt.
Forsinkelsene oppstår rundt de største byene og på de mest populære strekningene i Sør-Norge, mens tallene viser at det ikke er forsinkelser i Nord-Norge i forbindelse med påsketrafikken.
I Nord-Norge er det fortsatt vinterlige forhold, ikke bare på fjellet, men også i lavlandet. Veier kan bli stengt eller kolonnekjørt på kort varsel på grunn av krevende værforhold. Sørg for å være godt forberedt, med full tank eller fullt batteri og med ekstra klær, mat og drikke i bilen.
Planlegg på vegvesen.no/trafikk, og hold deg oppdatert underveis med appen Vegvesen trafikk
– Start med å planlegge turen på www.vegvesen.no/trafikk eller i appen Vegvesen trafikk. I appen kan du også få varsel direkte på telefonen, hvis det skjer noe viktig på din kjørerute eller i ditt område. Da er du alltid oppdatert, men overlat til passasjerene å følge med på disse meldingene, tipser Ranes.
Statens vegvesen har også flere sanntidstjenester for trafikkinformasjon som kan være nyttige i påsken, for eksempel:
- Status og prognoser for fjelloverganger
- Prognose for glatt vei
- Veikameraer og værstasjoner
- Trafikkflyt på veiene
– Følg Vegvesenets trafikkvettregler, så ligger alt til rette for både en trafikksikker og forutsigbar påsketur, oppsummerer Ranes, og ønsker samtidig alle en riktig god påske!