Foto: Terje Walle/Bane NOR
Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 19.01.2022 

Bytter ut 336 signalanlegg med ett system for hele Norge

Bane NOR har i dag totalt 336 signalanlegg, og mer enn 15 ulike typer. Mye av teknologien som brukes er utdatert. Nå erstattes alle signalanleggene med kun ett sentralisert og digitalt signalsystem (ERTMS) levert av Siemens Mobility.

– Dagens signalanlegg er basert på gammel teknologi. Tilgang til kompetanse og reservedeler er en utfordring. Nå får vi 1 sentralt digitalt signalanlegg med standardisert utstyr i sporet. ERTMS skal gjelde for alle jernbanelinjer i hele Norge, og erstatter alle de 336 signalanleggene, som det i tillegg er mer enn 15 ulike typer av nå, sier direktør for ERTMS-programmet hos Bane NOR, Lars Jorde.

Flere tog i rute

Hva gir ERTMS av positive effekter for både Bane Nor og for de reisende? Jorde forteller at nytt signalsystem skal gi passasjerene en bedre hverdag; med færre forsinkelser og flere tog i rute.

– Med et slikt, felles europeisk signalsystem blir det også enklere å reise med tog over landegrensene. På sikt kan vi i tillegg få bedre kapasitet og redusere kostnader til drift og vedlikehold, sier han.

Foto: Bane NOR

Han forteller at erfaringstall fra Østfoldbanens Østre linje, tyder på at Bane NOR med ERTMS får et betydelig mer stabilt anlegg og færre feil. I tillegg blir komponentene standardisert.

– Nye og færre objekter i sporet vil føre til mindre vedlikehold. Vi kan også redusere størrelsen på delelager siden vi får færre typer objekter ute i sporet, sier han.

Digitaliseringen gir bedre vedlikehold

Bane Nor får også nye muligheter for effektivisering av vedlikeholdet.

– Totalt vil alt dette gi reduserte kostnader, sier Lars Jorde.

Han forteller at Bane NOR ønsker å hente ut flest mulig av effekter med ERTMS.

– Ytterligere effekter på sikt kan være implementering av ATO (Automatisk Train Operation). Det vil blant annet øke kapasiteten ved at togene kan kjøre tettere. Men arbeidet med flere effekter er ennå i en tidlig fase, sier han.

Mer informasjon blir lettere tilgjengelig

Signalene flyttes fra jernbanen og inn på en skjerm i toget. Det gir mindre utstyr langs sporet, kutter kostnader og reduserer risiko for feil. Dessuten blir togene mer intelligente.

– Hvert tog får en datamaskin som kontrollerer avstand til andre tog og overvåker togets fart. Det gir enda bedre sikkerhet, sier Jorde.

Dessuten digitaliseres overvåking og styring av utstyret i jernbanesporet.

– Med mer informasjon kan vi forebygge feil og effektivisere vedlikeholdet av jernbanen. Det vil på sikt redusere kostnader til drift og vedlikehold. Punktligheten blir bedre på grunn av færre og automatisk håndtering av avvik, sier han.

ERTMS- består i tillegg av langt færre komponenter langs skinnegangen.

Moderne og fremtidsrettet med flere fordeler

Siemens Mobility har utviklet signalsystemet med tilhørende programvare, og sørger for komplett designprosjektering og installerer signalanlegget på alle jernbanestrekningene.

Lars Johan Andresen, divisjonsdirektør for Siemens Mobility i Norge, forteller hva de største fordelene med et digitalt og sentralisert signalsystem (ERTMS) vil være: Både for de reisende og for Bane NOR.

Foto: Siemens Mobility

– De som reiser med toget vil oppleve at toget er mer presist. Bare det i seg selv gjør tog mer attraktivt å reise med. Bane NOR som eier infrastrukturen vil få et moderne og fremtidsrettet system. Systemet er basert på en standard som på sikt er felles for alle europeiske land, sier Andresen.

I motsetning til tidligere (der alle komponenter ble styrt av flere ulike systemer) vil signalsystemet for hele jernbanen i Norge bli styrt fra et felles datasenter.

– Det betyr at sentralsystemet styrer alle objektene langs jernbanen i Norge; som for eksempel en sporveksel for et tog i Bodø. Gjennom en slik sentralisering og modernisering er det enorme summer å spare, fordi driften blir mer effektiv, mye bedre og informasjonen til publikum og togledelse går raskere, sier Andresen.

30 prosent lavere kostnader til vedlikehold

Faktisk er Norge det første landet som knytter hele jernbanen sammen gjennom ett sentralisert, digitalt signalsystem.

– Her gjør Norge både noe smart og unikt på en gang – i motsetning til andre land, som ofte deler opp landet i flere regioner, sier Lars Johan Andresen.

Han tilføyer at i andre land i Europa benyttes ofte et system for hver region, mens Norge nå har knyttet hele jernbanen sammen med ett system.

– Det vil gi store effektivitetsgevinster i form av standardiserte løsninger. Vedlikeholdskostnader vil reduseres med opptil 30 prosent. Enkelt forklart kan man si at Norge nå legger grunnlaget for å hente ut det fulle potensialet av en digitalisert og fremtidsrettet jernbane, sier han.

Over 150 år som leverandør til jernbanen

Lars Johan Andresen sier at Siemens har en over 150 år lang historie som ledende leverandør av tog og signalsystemer til jernbanen.

– Vi har mange tusen medarbeidere verden over som jobber med innovasjon av jernbanen, og investerer milliarder i utvikling av nye og fremtidsrettede løsninger, sier han.

Han sier at slike ressurser, kompetanse og erfaring er hovedgrunnen til hvorfor Siemens har blitt ledende på skreddersydd teknologi for jernbanen.

– Derfor kan vi tilby Norge de mest moderne og fremtidsrettede løsningene for den digitale jernbane, sier Lars.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur