Det norske selskapet Yeti Move står bak disse selvkjørende brøytebilene. Foto: Yeti Move
Publisert: 07.03.2022 

Brøyter vei for norsk 5G-industri

Når hjerte av norsk industri og helsesektoren skal digitaliseres er behovet for lynrask dataflyt og skyhøy sikkerhet kritisk. Avansert 5G-teknologi kan revolusjonere noen av landets viktigste næringer og institusjoner. Nå lanserer Telenor en større satsning på nettverksrådgivning, edge computing og private mobile nettverk. Målet er å bli den ledende aktøren på private mobile nettverk i Norge. Det nye markedsområdet har en estimert totalstørrelse på over 5 milliarder i 2025.

Samfunnet går igjennom en betydelig digitalisering der alt skal snakke med alt. Maskinene i tungindustrien må kunne kommunisere i sanntid, og data fra medisinsk utstyr trenger sikker transport fra pasient til skyen. Telenor staker nå ut en ny retning for selskapet, og ekspanderer 5G-satsningen med edge computing og private mobile nettverk.

– Norske industribedrifter som investerer i 5G og edge computing, kunstig intelligens, sensorer og private nettverk vil få enorme gevinster når det kommer til sikkerhet, produktivitet og effektivitet. Det samme gjelder sektorer som energi og transport, eller samfunnskritiske tjenester innenfor helse og forsvar. Den reisen har vi lyst til å være med på, sier Birgitte Engebretsen, leder i Telenor Bedrift.

Driftes som samfunnskritisk infrastruktur

Markedet for private mobile nettverk er spådd en lysende fremtid. De fleste norske bedrifter og virksomheter i dag operer med lokale trådløse nettverk levert av forskjellige leverandører. Med slike løsninger kan det være krevende å bygge en felles digital plattform til alt som er avhengig av å kommunisere med hverandre, og i tillegg kan det også utfordre den digitale sikkerheten. Med private mobile nettverk kan man sikre dekning og reservere kapasitet i mobilnettet i et område, eller etablere et eget lukket nett der ingen andre har tilgang som sørger for at man kan operere helt uavhengig av de nasjonale mobilnettene.

– Det er komplekse verdikjeder som skal digitaliseres og enorme data som skal flyttes raskt og ekstremt sikkert. De private mobile nettverkene levert fra Telenor driftes på lik linje som samfunns- og driftskritisk infrastruktur med døgnkontinuerlig overvåkning og operasjonsledelse. Der har Telenor en kompetanse og erfaring som setter oss i en særstilling sammenliknet med andre nettverksleverandører, sier Birgitte Engebretsen.

Samarbeid med globale giganter

Telenor går i gjennom et skifte fra å hovedsakelig levere konnektivitet, til å bli en rådgiver som kan utvikle og levere den digitale plattformen norske bedrifter trenger for å automatisere virksomhetskritisk drift og produksjon. Samarbeid med andre teknologibedrifter er avgjørende i satsningen, og Telenor jobber tett sammen med flere selskaper som Ericsson, Nokia, Google og Amazon for å kunne tilby markedets beste løsninger for digital transformasjon. Nylig inngikk også Telenor et samarbeid med Nokia på å levere isolerte private mobile nettverk i Norge.

– Med den teknologien vi nå har i hendene vil vi se at nettverk skreddersys og designes sammen med tjenester og applikasjoner. Det krever en helt ny kompetanse og måte å jobbe på. Vi går fra å være en infrastruktur og mobilleverandør til å bygge komplekse digitale økosystemer som skaper ny verdiskapning for landets viktigste næringer. Gode samarbeidspartnere er viktige i denne satsningen, og vi er stolte over å ha flere av de ledende selskaper med på laget, sier Birgitte Engebretsen.

Selvkjørende brøytebiler på Gardermoen

Telenor har allerede flere piloter og prosjekter gående innenfor private mobile nettverk. Blant annet sammen med selskapet Yeti Move, som produserer og opererer selvkjørende brøytebiler. For transportsektoren kan 5G, edge computing og private mobile nettverk gi både økt effektivitet og lavere utslipp med autonome kjøretøy. Nå er partnerne satt i gang et pilotprosjekt for brøyting av rullebanen på Gardermoen.

– Gjennom en lang vinter, kan det bli mer enn to meter snø som legger seg over rullebanene, og da er det svært nyttig med selvkjørende brøytebiler som styres over 5G-teknologi. Telenor har etablert et privat mobilt nettverk for oss som kobler brøytebilene til Microsoft Azure sitt norske datasenter. Referansedata til posisjoneringssystemet sendes også til brøytebilene via mobilnettet. Dette gjør at bilene kan kjøre enda nærmere hverandre og oppnå mer effektiv snøbrøyting. At det private nettet driftes som et kritisk nett med døgnbemannet overvåking fra Telenor er avgjørende i en slik løsning, sier Bjørn Tore Orvik, administrerende direktør i Yeti Move.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur