Vivens blir ny partner i Eress

Vivens blir ny partner i Eress

Det nederlandske selskapet Vivens blir den 7. offisielle partneren i den norskutviklede organisasjonen for energisparing i tog, Eress.

  • bane
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

"Vi er glade for å kunngjøre at Vivens fra i dag blir vår 7. partner. Som et energi-innkjøpssamarbeid, bringer Vivens et nytt sett av krefter inni Eress partnerskap. For oss er det givende å se at partnerskapet fortsetter å vokse, og at vårt daglige arbeid gir resultater når det gjelder å redusere energiforbruk på tog i Europa. Eress, med sitt Erex system, er blitt en europeisk plattform for å administrere energiforbruk på tog. Kjernen i Eress har alltid vært samarbeid og vi er takknemlige for å kunne arbeide sammen med noen av de beste og mest effektive organisasjoner i Europa, som jernbanen i Nederland", sier Eress-direktør og ansvarlig for Marked i Jernbaneverkets Energiavdeling, Dyre Martin Gulbrandsen.

Eress og Erex

Jernbaneverket har vært hjernen bak Eress og startet initiativet. Eress er navnet på samarbeidsorganisasjonen som bruker Erex-systemet, som er et system som avregner og fakturerer tog for faktisk energiforbruk på tog på tvers av landegrenser.

Kan spare inntil 30 prosent

Med Erex kan det spares inntil 30 prosent av energiforbruket. Infrastrukturforvaltere får tildelt og sortert energidataene fra Eress-systemet (Erex). Med dette kan det sendes en nøyaktig regning til hver av togoperatørene som kjører på nasjonale spor og de linjene som krysser grensene. For togselskaper gir Erex lavere kostnader, siden de presise måledataene gjør at de betaler kun for det de har forbrukt.

Uten dette systemet må togselskapene betale etter et generelt estimat. Erex initierer også andre miljøgevinster. Informasjonen fra Erex-systemet gir utgangspunkt for opplæring i energi-forbruksmønstre og hvordan dette forbruket kan reduseres.

Det internasjonale samarbeidet administeres via Jernbaneverkets’ energiavdeling i Oslo. Eress er nå et partnerskap mellom infrastrukturforvaltere fra: Norge (Jernbaneverket), Sverige (Trafikverket), Danmark (Banedanmark), Finland (Liikennevirasto), Belgia (Infrabel), Sveits (SBB) og fra 1. august 2015, Nederland (Vivens: Coöperatief Verenigd Inkoop en Verbruik van Energie van het Nederlandse Spoorwegnet).

Det er stor interesse for systemet i Europa, og med Vivens på laget forventer Eress en økt rekruttering til bruk av systemet.

SMART CITY/12. juli 2018

Skal bidra til å gjøre byer energismarte

Den 6. juli annonserte EU at prosjektet +CityxChange er godkjent som “Smart City” fyrtårnsprosjekt. Powel er partner i prosjektet og skal bidra til at Trondheim som fyrtårnsby blir en energismart by. Prosjektet har en ramme på 20 millioner euro og teknologien skal demonstreres i inntil fem europeiske byer. Prosjektet ledes av NTNU. Les hele saken

VEG/11. juli 2018

Entreprenører skal bruke mindre salt på veiene vinterstid

– Gode kjøreforhold med mindre salt på veiene – det er vårt mål. Nå endres betalingsmodellen til entreprenørene slik at de får insentiv til å endre strategien rundt bruk av salt på norske veier. Det kommer både bilene, miljøet og entreprenørene til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen