Vinner stor ordre for gassrørledning til Europa

Vinner stor ordre for gassrørledning til Europa

Integrerte programvareløsninger fra ABB for telekommunikasjon og kontrollsystemer skal overvåke, sikre og styre en gassrørledning på 1850 kilometer.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Kontroll- og telekommunikasjonssystemer

ABB har vunnet en stor kontrakt til Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) som skal transportere Aserbajdsjans naturgass til Europa. ABB vil levere kontroll- og telekommunikasjonssystemer som bidrar til en sikker og pålitelig drift av rørledningen gjennom hele dens levetid. Ordren ble booket i fjerde kvartal 2015.

- Innovasjon og lederskap er hjørnesteiner i ABBs Next Level-strategi. ABBs ledende 800xA prosesskontrollsystem i kombinasjon med integrerte telekommunikasjonsløsninger gjør at TANAP kan operere rørledningen trygt og pålitelig over store avstander fra ulike geografiske steder, sier Peter Terwiesch, leder for divisjon Process Automation i ABB.

Kobles til to rørledninger

Utbyggingen av rørledningen er verdsatt til elleve milliarder amerikanske dollar og skal kobles til to andre rørledninger: Sør i Kaukasus ved Tyrkias grense mot Georgia og den transadriatiske nær landets grense mot Hellas. Gassen vil komme fra Shah Deniz 2-feltet i Det Kaspiske hav og kobles til det europeiske nettverket i Italia. Rørledningen vil krysse hele Tyrkia og utgjør den sentrale delen av den sørlige gasskorridoren til 45 milliarder dollar, som blir en del av Europas fremtidige, strategiske energiinfrastruktur.

Datakommunikasjon langs rørledningene

ABB vil levere styringssystemer, telekommunikasjon, overvåking, sikkerhetssystemer og fiberoptikk for datakommunikasjon langs rørledningene. Rørledningen vil som nevnt styres av ABBs 800xA prosesskontrollsystem. Programvareløsningene vil integrere systemet for overordnet kontroll og datainnsamling (SCADA) og telekommunikasjon som kontrollerer gasstrømmen, detekterer lekkasjer eller inntrenging og kameraovervåking for økt sikkerhet.

ABB har levert en rekke slike løsninger til lignende prosjekter, blant annet den nevnte i Sør-Kaukasus og Baku-Tbilisi-Ceyhan-ledningen mellom Aserbajdsjan og Middelhavet. Totalt sett vil over fire og et halvt tusen kilometer rørledninger i regionen bli kontrollert av ABBs 800xA, som vil sikre om lag fem prosent av Europas årlige gassbehov.

FORNYBAR ENERGI/20. juli 2018

Sporveien åpner for egen strøm ved verkstedene

Microgrid er en åpning mot en ny verden i energiforsyning, der en virksomhet helt eller delvis kan driftes på egenprodusert strøm. Masterstudent Christian Olsen Rendall har undersøkt lønnsomheten i dette ved en installering på Ryen verksted. Les hele saken

JERNBANE/19. juli 2018

Ber Jernbanedirektoratet vurdere forbedringsmuligheter for Kongsvingerbanen

– Kongsvingerbanen spiller en viktig rolle for mange ulike deler av jernbanen nordøst for Oslo. For titusenvis av reisende er den primært en kjærkommen pendlerstrekning for stor-Oslo. Samtidig er den en viktig kobling for jernbanen mellom Norge og Sverige, hvor vi har sett stor trafikkvekst på persontogene mellom Oslo og Stockholm. Også næringslivet setter pris på strekningen, siden godstogene mellom Sør-Norge og Nord-Norge kjører på denne banen på sin tur via Sverige. Denne mangfoldige suksessen gjør at kapasiteten på jernbanestrekningen er i ferd med å bli sprengt. Derfor starter vi nå arbeidet med å se på løsninger for hvordan Kongsvingerbanen kan utvikles for å løse fremtidens transportbehov enda bedre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

BANE/17. juli 2018

Flere avganger og bedre mobildekning på Østfoldbanen

– Vi har full forståelse for pendlernes frustrasjon over overfylte tog på mange av avgangene på Østfoldbanen. Derfor har hele jernbanefamilien satt seg ned for å bedre situasjonen. Store investeringer i ny infrastruktur vil gi et betydelig forbedring i tilbudet om noen år, men vi igangsetter nå også tiltak som raskere vil bidra til å lette presset på lokaltogene og som gir et bedre tilbud i rushtiden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen