Vinner stor ordre for gassrørledning til Europa

Vinner stor ordre for gassrørledning til Europa

Integrerte programvareløsninger fra ABB for telekommunikasjon og kontrollsystemer skal overvåke, sikre og styre en gassrørledning på 1850 kilometer.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Kontroll- og telekommunikasjonssystemer

ABB har vunnet en stor kontrakt til Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) som skal transportere Aserbajdsjans naturgass til Europa. ABB vil levere kontroll- og telekommunikasjonssystemer som bidrar til en sikker og pålitelig drift av rørledningen gjennom hele dens levetid. Ordren ble booket i fjerde kvartal 2015.

- Innovasjon og lederskap er hjørnesteiner i ABBs Next Level-strategi. ABBs ledende 800xA prosesskontrollsystem i kombinasjon med integrerte telekommunikasjonsløsninger gjør at TANAP kan operere rørledningen trygt og pålitelig over store avstander fra ulike geografiske steder, sier Peter Terwiesch, leder for divisjon Process Automation i ABB.

Kobles til to rørledninger

Utbyggingen av rørledningen er verdsatt til elleve milliarder amerikanske dollar og skal kobles til to andre rørledninger: Sør i Kaukasus ved Tyrkias grense mot Georgia og den transadriatiske nær landets grense mot Hellas. Gassen vil komme fra Shah Deniz 2-feltet i Det Kaspiske hav og kobles til det europeiske nettverket i Italia. Rørledningen vil krysse hele Tyrkia og utgjør den sentrale delen av den sørlige gasskorridoren til 45 milliarder dollar, som blir en del av Europas fremtidige, strategiske energiinfrastruktur.

Datakommunikasjon langs rørledningene

ABB vil levere styringssystemer, telekommunikasjon, overvåking, sikkerhetssystemer og fiberoptikk for datakommunikasjon langs rørledningene. Rørledningen vil som nevnt styres av ABBs 800xA prosesskontrollsystem. Programvareløsningene vil integrere systemet for overordnet kontroll og datainnsamling (SCADA) og telekommunikasjon som kontrollerer gasstrømmen, detekterer lekkasjer eller inntrenging og kameraovervåking for økt sikkerhet.

ABB har levert en rekke slike løsninger til lignende prosjekter, blant annet den nevnte i Sør-Kaukasus og Baku-Tbilisi-Ceyhan-ledningen mellom Aserbajdsjan og Middelhavet. Totalt sett vil over fire og et halvt tusen kilometer rørledninger i regionen bli kontrollert av ABBs 800xA, som vil sikre om lag fem prosent av Europas årlige gassbehov.

HAVN/14. november 2018

Skal bygge havn for verdens første autonome skip

Yara Birkeland er verdens første autonome skip og skal erstatte 40 000 turer med vogntog per år, mellom Herøya og havnene i Brevik og Larvik. NRC Group, ved datterselskapet ALTi Bygg og Anlegg AS, vant nylig oppdraget om å bygge den nye terminalen for skipet. Den nye havnen er avgjørende for å kunne sette nullutslipps-skipet i drift. Oppdragsgiver er Yara Norge AS. Les hele saken

Til toppen