CEO i Effera, Frank Wehus, forteller mer enn gjerne om sine PTT-løsninger, robuste mobiltelefoner og sist – men avgjort ikke minst: Selskapets repeatere, som gjør at du kan forlenge mobildekningen opptil formidable 900 meter inne i fjellet.
CEO i Effera, Frank Wehus, forteller mer enn gjerne om sine PTT-løsninger, robuste mobiltelefoner og sist – men avgjort ikke minst: Selskapets repeatere, som gjør at du kan forlenge mobildekningen opptil formidable 900 meter inne i fjellet. (Foto: Effera)

– Vi gjør hverdagen enklere

– Vi gjør rett og slett hverdagen enklere for dem som jobber på et anlegg eller en byggeplass. Alle vet hvor vanskelig det kan være å få dekning på et anlegg som ligger litt avsides. Vi har utstyr som gjør kommunikasjonen enklere – også inne i tunneler.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

CEO i Effera, Frank Wehus, forteller mer enn gjerne om sine PTT-løsninger, robuste mobiltelefoner og sist – men avgjort ikke minst: Selskapets repeatere, som gjør at du kan forlenge mobildekningen opptil formidable 900 meter inne i fjellet.

PTT-løsningene

– Hva er i grunnen dette, Wehus, og hva brukes det til?

– Dette er et kommunikasjonssystem som gjør hverdagen enklere for folk på en byggeplass eller et anlegg. Det bruker LTE. 4G og NB-IOT for å sikre optimal dekning og stemmekvalitet, slik at alle som har slikt utstyr, kan kommunisere problemfritt.

– Hvordan fungerer det?

– På lik linje med en UHF radio trykker man inn en knapp for å snakke (derav «push-to-talk» PTT), og ellers er man i konstant «lytte-modus», og kan få med seg all kommunikasjon som foregår på kanalen. PTT har blant annet den fordelen at det kan brukes på store anlegg med hundrevis av brukere og mange kanaler, eller bare erstatte to-veis radioer i små virksomheter. Og mens UHF radio har en rekkevidde begrenset innenfor egne baser, har PTT en uendelig rekkevidde, så lenge brukerne har dekning på mobilen.

– Det betyr at du både kan snakke med kollegaen rundt hjørnet, og hovedkontoret langt unna?

– Akkurat! Her blir avstandene opphevet, og du har like krystallklar lydkvalitet uansett. PTT-verktøyet – mobiltelefonen – er lett tilgjengelig. Det er ikke lenger nødvendig å installere og drifte kostnadsdrivende radiobaser, søke om frekvenser og kjøpe inn radiohåndsett, understreker han. Med dette systemet kan man føre 1-1 samtaler, ha meldingstjenester, nødvarslingsknapp og mange andre tjenester som er tilgjengelige i systemet. Efferas PTT-system støtter både Android og iOS-enheter, og kan også benyttes på datamaskiner. Som følge av økende etterspørsel etter PTT er det lansert smarttelefoner med dedikert nøklingsknapp, overgang til hørselsvern og eksterne mikrofoner. Disse er tilpasset både kjøretøy og personell, og gir en veldig god brukeropplevelse, kan Wehus fortelle.

Sonim XP 8

– Dere anbefaler denne mobiltelefonen – hvorfor det?

– Dette er slik vi ser det verdens tøffeste og mest pålitelige smarttelefon. Den er ultrarobust, og er laget for å kunne tilby den smarte kommunikasjonsløsningen du trenger i jobben din, uavhengig av situasjonen eller omgivelsene du måtte befinne deg i. Men Sonim XP8 er mye mer enn nok en robust smarttelefon, forteller han videre: Den er simpelthen den tøffeste, mest pålitelige push-to-talk smarttelefonen man finner i dag. En 5-tommers punkteringsbestandig, hanskevennlig og fuktighetskompatibel berøringsskjerm gir både enkel bruk og god tydelighet. Den gir høy og klar lyd, faktisk helt opp til 100 dB + høyttalere, demping av bakgrunnsstøy og muligheten til å koble på lydtilbehør som støtter både tradisjonell kommunikasjon og Push-To-Talk løsninger.

Anleggskommunikasjon

– Men på et anlegg er dette ofte ikke nok – man trenger kraftigere utstyr?

– Du tenker kanskje på vår CaaS, som sikrer kommunikasjon på anlegget i en tidlig fase, og som utvider dekning på anleggsplassen inn i tunnelen? Dette er nemlig utstyr som byr på en komplett og fleksibel løsning for å etablere og utvide dekningen på arbeidsplass og inne i tunnelanlegg. Den støtter 4G, NB-IoT og Cat-M1-nett for mobiltale og datatrafikk for oppkobling av IoT-enheter. I utgangspunktet har vi et samarbeide med Telia, så den støtter denne leverandøren som standard, men den kan også settes opp for å støtte andre leverandører dersom det skulle være ønskelig fra våre kunders side, understreker Frank Wehus.

– Hvordan påvirker dette utstyret dekningen på anlegget?

– Det blir en helt ny verden, vil jeg si: Repeateren utvider nemlig dekningen med rundt 20 kilometer utendørs, og så mye som 900 meter inne i tunneler, avhengig av topografi og tunneloppsett. Denne repeateren er som skapt for byggeplasser og tunneler, og har en robust utforming for å sikre drift i et røft miljø. Repeateren leveres ferdig satt i drift, og overvåkes 24/7 av vårt driftsteam, sier Wehus.

VEG/22. mars 2019

SINTEF gjenoppliver Veglaboratoriet

SINTEF har bestemt seg for å satse mer på samferdsel i tiden som kommer, og har derfor «gjenopplivet» Veglaboratoriet sitt. Dette gjør de fordi de bevisst ønsker å utvikle «grønnere veier» og anleggsprosesser. De vil også påvirke folk til å velge en mer miljøvennlig transport. Les hele saken

Til toppen