Verdens første vei brolagt med solceller

Verdens første vei brolagt med solceller

Verdens første vei brolagt med solceller er i Normandie. Veien som har en strekning på én kilometer skal gi strøm nok å drive gatebelysningen til en landsby på 5000 innbyggere.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

I den franske landsbyen Tourouvre-au-Perche med 3400 innbyggere er en vei dekket med 2800 kvm solcellepaneler. Dette er et testområde i en to-års periode, der målet er å samle erfaring, teste materialene og se om slike veier kan generere nok energi til gatebelysning til landsbyen. Fremtidsvisjonen er at slike elektriske veier kan benyttes for alle typer trafikk.

Veibygging og fotovoltaiske paneler

Veien som kalles Wattway, er basert på et fransk patent og fem års forskning drevet av det verdensledende transportinfrastrukturselskapet Colas, del av den gigantiske telekomgruppen Bouygues. Utviklingen har foregått i nært samarbeid med det franske nasjonale instituttet for solenergi (INES). Prosjektet i Normandie har en kostnadsramme på 5 milloner Euro, og er finansiert av den franske stat.

Wattway er en kombinasjon av veibygging og fotovoltaiske paneler. I praksis er dette et fortau som produserer elektrisitet. Panelene er dekket med en harpiksholdig overflate av silisium, som gjør dem bestandige mot trafikk. Før veien ble bygget i Tourouvre-au-Perche, har disse platene blitt testet på fire ulike parkeringsplasser i Frankrike.

Blandet mottakelse

Prosjektet har blitt møtt med blandet mottakelse. Under innvielsen sa den franske miljøministeren Ségolène Royal til the Guardian at hun ønsker å se slike solcellepaneler montert på franske motorveier. Kritikerne mener dette ikke er en kostnadseffektiv bruk av offentlige penger. Visepresiden Marc Jedliczka i Nettverk for Energisk Transition (CLER) har fortalt til Le Monde at dette er et teknisk fremskritt, men mener at det må andre prioriteringer til for å utvikle fornybar energi. Jedliczka mener dette er for kostbart. President Jean-Louis Bal Syndicat des énergies renouvelables (SER) er i følge the Guardian avventende inntil han ser resultatene fra dette prosjektet.

Til toppen