Tunnel-innovasjon får internasjonal anerkjennelse

Tunnel-innovasjon får internasjonal anerkjennelse

Stikningsingeniør Daria Zidic og NCCs innovative bruk av høyteknologisk måleverktøy i arbeidet med Bjørnegårdtunnelen på E16 i Bærum får nå internasjonal anerkjennelse.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Den 3,5 km lange motorveitunnelen mellom Sandvika og Bjørnegård skal stå ferdig høsten 2019. Høsten 2016 var det gjennomslag, og arbeidet med å innrede og sikre tunnelen pågår for fullt.

Dette arbeidet er både omfattende og tidkrevende, der flere tusen bolter presisjonsberegnes og merkes på tunnel veggene for montering av betongelementer, som utgjør kledningen av tunnelen.

Men med innovativ bruk av høyteknologisk stikningsutstyr og tilpasset programvare, utfører NCC dette arbeidet betydelig raskere enn ved tidligere tunnel-prosjekter.

[youtube id="iUBfVYdUNf0"]

- Jeg vil anslå at vi utfører denne delen av tunnel-arbeidet opp til fem ganger raskere sammenlignet med slik det ble gjort tidligere, forteller stikningsingeniør Daria Zidic i NCC.

Sammen med NCC-personell har stikningsingeniøren vært sentral i arbeidet med å ta i bruk nye måleverktøy – såkalt geodetisk utstyr - fra Leica Geosystems sammen med tilpasset programvare fra Amberg Technologies. Resultatet er at korrekte koordinater for hvor boltene skal settes ut i tunnelveggen, beregnes både raskt og med høy presisjon og automasjon.

Redusert ressursbruk

Den avanserte teknologi-bruken bidrar også til redusert ressursbruk for å utføre jobben.

-Tidligere måtte vi være to personer for å beregne og merke hvor boltene skal stå. Nå kan jeg – eller andre NCC-kolleger – gjøre dette alene, og på skift. Det øker framdriften betydelig, ifølge Daria.

Måten de innovative tekniske løsningene er benyttet i Bjørnegårdtunnelen vekker også oppsikt utenlands, og i juni deltok Daria Zidic på den internasjonale HxGN Live-fagkonferansen i Las Vegas der hun fortalte om hvordan hun og NCC har tatt den avanserte teknologien i bruk.

-Poenget med konferansen er å dele nye og smartere måter en med nytt utstyr kan jobbe på. Å fortelle om hvordan vi på tunnel-prosjektet utnytter nye tekniske muligheter til den internasjonale bransjen innen stikningsfaget, er både kjekt og ærefullt, sier Daria.

Også Leica-representant Zoltan Antaloczy er fornøyd med at kreativ og ny teknologibruk i Norge blir del av en anerkjent og internasjonal fagkonferanse.

-Måten Daria og NCC har brukt våre løsninger og instrumenter er et bevis på at avansert teknologi kombinert med høy kompetanse gir flotte resultater, sier Key Account Manager Zoltan Antaloczy i Leica-Geosystems AS, Norge.

Dette er bransjeutvikling på internasjonalt nivå, ifølge NCCs stikningssjef Knut Erik Tandberg.

-Samtidig er dette en fjær i hatten, både for Daria og for hennes kolleger i NCC, sier Tandberg.

SELVKJØRENDE/21. september 2018

Tester selvkjørende brøytebiler på Oslo lufthavn i vinter

Siden 2010 har Avinor hatt en visjon og et ønske om å automatisere vintervedlikehold. I mars ble autonom snørydding demonstrert på Fagernes lufthavn, og i vinter tar Avinor steget videre med testing av to selvkjørende brøytekjøretøy på Oslo lufthavn. Prosjektet er et av de første i verden der store maskiner skal kjøre autonomt, og sørge for å holde flyplassområder snøfrie. Les hele saken

TRIKK/21. september 2018

Anskaffelsen av nye trikker til Oslo fortsetter med full styrke

Oslo byfogdembete har gitt Sporveien fullt medhold og nekter Siemens innsyn i taushetsbelagt informasjon mellom Sporveien og leverandøren CAF. Siemens har med dette tapt saken som ble anlagt etter at selskapet ikke nådde opp i konkurransen om å få levere de nye trikkene til Oslo. Arbeidet med trikkeanskaffelsen kan dermed fortsette. Les hele saken

SAMFERDSEL/20. september 2018

Samferdselsminister Jon Georg Dale har fått sin habilitet vurdert

Samferdselsminister Jon Georg Dale bad kort tid etter at han blei utnemnd til samferdselsminister om å få sin habilitet vurdert knytt til behandling av visse saker innanfor elektronisk kommunikasjon og sjøtransporttenester. Bakgrunnen var relasjonane han har til Vidar Brein-Karlsen (Huawei Technologies Norway), Reynir Jóhannesson (Ice) og Arne Johan Dale (Havila Shipping). Lovavdelinga i Justis- og beredskapsdepartementet har no kome med sine vurderingar. Les hele saken

Til toppen