Spesialtoget som reinsar massane under sporet kjem til den austlege delen av Bergensbanen våren 2019.
Spesialtoget som reinsar massane under sporet kjem til den austlege delen av Bergensbanen våren 2019. (Foto: Andrea M. Rodriguez / Bane NOR)

Slik påvirker byggearbeid Bergensbanen i 2019

Bergensbanen blir stengt i korte perioder i løpet av året for vedlikehold og utbygging. Her finner du oversikten over planlagt arbeid og alternativ transport.

  • bane
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Jevnlig fornyelse og vedlikehold av jernbanen er viktig for at passasjerer og gods skal komme trygt fram i rett tid. Bane NOR gjør unna mye arbeid mellom passerende tog. De oppgavene som krever lengre økter uten trafikk, blir planlagt i god tid. NSB setter opp busser eller annen alternativ reise for passasjerene.

– Vi vet hvor upraktisk det er for kundene våre når banen er stengt, men håper de setter pris på resultatet av arbeidet. I år fortsetter vi å erstatte gamle snøoverbygg på fjellet med nybygg i stål. Andre oppgaver er rassikring, fornying av skinner og sviller, samt kontroll av tunneler og andre anlegg, forteller områdedirektør Tony Dæmring i Bane NOR.

Arbeidet med Arna stasjon og ny tunnel gjennom Ulriken fortsetter for fullt i 2019.

Forskaling til portalen til nye Ulriken tunnel mellom Arna og Bergen, sett får innsida. Foto: Norvald Skjoldli / Bane NOR

Til våren kommer en spesialmaskin til Bergensbanen for å rense massene under sporet mellom Hønefoss og Gol. Dette gjør sporet mer stabilt og komfortabelt å kjøre på.

Alternativ transport

– Vi i NSB har forståelse for at Bane NOR må gjøre disse viktige utbedringene. Vi vil gjøre vårt for å tilby alternativ reise, og ser fram til at arbeidet på infrastrukturen kommer oss alle til gode, sier markeds- og kommunikasjonssjef Henning Lirhus i NSB.

Spesialtoget som reinsar massane under sporet kjem til den austlege delen av Bergensbanen våren 2019. Foto: Andrea M. Rodriguez / Bane NOR

NSB setter opp buss for tog når Bane NOR arbeider på jernbanen. I noen tilfeller vil bussene kjøre tidligere enn det som står i togruten for å korrespondere med tog videre. Rutetidene for buss er oppdatert på nsb.no og i mobilappen til NSB.

Arbeidsplan for 2019:

  • 25.– 29. mars: Arbeid mellom Voss og Bergen mandag til fredag mellom kl. 9.10 og 14.55. Trafikken går som vanlig morgen og ettermiddag.
  • 6.–7. april: Arbeid mellom Arna og Bergen lørdag kveld til søndag formiddag.
  • 13.–22. april: Arbeid mellom Asker og Drammen. Bergensbanen kjører over Roa mellom Oslo og Hønefoss.
  • 2. mai–21. juni: Arbeid mellom Hønefoss og Gulsvik hver natt fram til neste formiddag. NSB kjører buss mellom Oslo og Nesbyen.
  • 4.–5. mai: Arbeid mellom Voss og Bergen lørdag kveld til søndag formiddag.
  • 18.–19. mai: Arbeid mellom Arna og Bergen lørdag kveld til søndag formiddag.
  • 1.–2. juni: Arbeid mellom Arna og Bergen lørdag kveld til søndag formiddag.
  • 22. juni–5. august: Arbeid mellom Asker og Drammen. Bergensbanen kjører over Roa mellom Oslo og Hønefoss.
  • 5.–6. oktober: Arbeid på hele Bergensbanen mellom Hønefoss og Bergen. Det blir alternativ reise for alle regiontog på dagtid, men ikke for nattoget mellom Oslo og Voss.
Forskaling til portalen til nye Ulriken tunnel mellom Arna og Bergen. Foto: Norvald Skjoldli / Bane NOR

Se opp for arbeidstog

Selv om den vanlige togtrafikken er innstilt, kan det komme arbeidstog på sporet når som helst. Bane NOR minner om at det er livsfarlig og forbudt å krysse jernbanen utenom planoverganger.

VEGTEKNOLOGI/ 9. april 2019

Informasjon i sanntid om alle på veien

– Trafikksentral sør har informasjon i sanntid fra alle som har vår teknologi installert, og som befinner seg ute på veien. Dette letter informasjon til publikum, og gir en bedre produksjonsflyt og flåtestyring for alle som gjør en jobb ute på veien – både sommer og vinter. Les hele saken

TEKNOLOGI/ 9. april 2019

Nordmann testpilot for utvikling av teknologi

– Det er klart det var moro å bli spurt, og enda morsommere å være med på prosessen. Det var mye spennende som skjedde, og mye å sette seg inn i. Men resultatet ble veldig bra, og jeg synes jo at det er litt artig å ha vært med på utviklingen. Les hele saken

Til toppen