Selvgående kantklipp eller stormaskiner
(Foto: Kulstad Maskin )

Selvgående kantklipp eller stormaskiner

Det er nesten ingen ende på hva Kulstad Maskin kan levere når det gjelder kantklippemaskiner. Enten det dreier seg om store sjåførkrevende maskiner eller det er fjernstyrte enheter. Men selv de har alle de kreftene du måtte etterspørre hos slike maskiner.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Daglig leder Morten Kulstad er tydelig på hva som er bakgrunnen for satsingen på salg av anleggsmaskiner, og det er solid og langvarig erfaring. Bare på kantklipping har de 15 års erfaring, og har hatt ansvaret for opptil 2.500 veikilometer. Det gir en masse erfaring av hva man bør være opptatt av når det gjelder maskiner for å gjøre jobben.

Solid

– Ja, det er riktig at vi har en bred erfaring, og du kan si at bakgrunnen for at vi etterhvert begynte å endre litt profil, var også akkurat det: Vi skaffet oss erfaringer som gjorde at da vi i 2011 for første gang møtte Energreen, så ble vi interessert fra første stund. Vi visste nemlig hva vi så etter, og fant det hos dem. Det tok ikke lang tid før vi fikk representere dem i Norge, og fra årsskiftet 2019 har vi også overtatt avtalen om å representere dem når det gjelder de fjernstyrte maskinene, forklarer han. En annen faktor er nok at markedet har utviklet seg, og med den erfaringen karene i Kulstad Maskin har, så kan de rådgi kundene sine på en god og instruktiv måte:

– Ja, det er riktig at det er mange som ringer oss og spør om råd. Da forsøker vi å hjelpe så godt vi kan, spesielt dem som er ekstra ivrige, smiler han.

  Foto: Kulstad Maskin

– Hva mener du med det?

– Enkelte har kanskje ikke den helt grundige forståelsen for hva man går inn i med en gang man starter opp. Da er det viktig at vi forklarer hvilke utfordringer jobben som kantklipper byr på, og eventuelt også hvordan man kan overkomme utfordringene, slår han fast. Han peker videre på at det ikke bare gjelder innkjøp av utstyr og at man har kompetansen til å bruke utstyret, men at det er mange andre faktorer som er viktige å få med seg: For eksempel at det i de seinere årene har blitt mer og mer vanlig å innføre sanksjoner dersom arbeidet ikke leveres etter tidsplan og andre forutsetninger, og da gjelder det både at man har gode kontrakter, og at man har vært dyktig på å regne inn hvilke eventualiteter som kan oppstå: Har man ikke gjort det, er det virkelig store muligheter for at det kan få katastrofale følger for firmaet, advarer Kulstad.

Forskjellige oppgaver

– Samtidig er det viktig å være klar over at forskjellige maskiner løser forskjellige oppgaver, og det er også noe vi forsøker å forklare nykommerne. Nå har vi solgt om lag 20 enheter fra Italienske Energreen, både selvgående maskiner, som kan utføre det vi kanskje kan kalle tradisjonell kantklipping ved veier, og et antall mindre enheter, som kan foreta seg jobber som klipping under autovern, etc. Men de store maskinene begynner å bli kjent hos folk, og vi har maskiner som kan ha veldig stor rekkevidde: De fleste er fornøyd med en rekkevidde på 10 meter fra veiskulderen, men vi har også levert maskiner med en rekkevidde på 15-16 meter. Vi har fire forskjellige utgaver av de store maskinene, så her er det opp til kundene å vurdere sine egne behov, og velge maskin på bakgrunn av det. Men om det er noen som lurer litt, står vi mer enn gjerne til tjeneste for å bidra til vurderingene, understreker Kulstad.

– Men noen av maskinene deres kan fjernstyres også, altså?

– Ja, fra årsskiftet har vi tatt over agenturet på de fjernstyrte maskinene fra Energreen, og her skal jeg hilse og si at det er mye å velge mellom! Alt avhengig av hvilke oppgaver du skal løse, har vi maskiner fra 28 til 155 hestekrefter, smiler han.

– Da har man jammen litt å «sparke fra» med?

– Ja, jeg er ganske så sikker på at de aller fleste ønskede oppgaver kan løses med disse maskinene. Når man i tillegg minner om at maskinene har en mulighet til å operere ved hele 55 graders helling, er det klart at det ikke er mange oppgaver man må melde pass på. Prøv å måle en så sterk helling på skrivebordet ditt, så skal du se hvor mye det er. I et så ulendt terreng er det ikke enkelt å gå med en rydde sag, det skal jeg garantere deg, sier han entusiastisk.

– De setter seg ikke fast, disse maskinene da?

– Det er klart at man kan kjøre seg fast med disse maskinene, som med alle andre. Men har du satt på utstyr for å frese stubber og kappe trær, er jeg ganske sikker på at maskinene dine vil ta seg fram hvor det skal være. Disse maskinene er spesielt gode å bruke på litt større flater, hvor det er mye som skal klippes og/eller freses. Alt fra flyplasser og større arealer i forbindelse med veibygging eller annen form for anleggsvirksomhet i forbindelse med større flater.

– Hva sier du til dem som synes 28 hester er litt i minste laget, men at hele 155 hester føles litt VEL drastisk?

– Til det er det å si at vi har 3-4 modeller imellom dem, sammen med diverse tilbehør, alt fra klippehode, stubbefreser og snøfreser til lasteaggregat og skjær, så jeg føler meg ganske så sikker i forhold til at vi skal finne en maskin som passer akkurat for deg og de oppdragene du har for dine kunder, frister Kulstad.

 


                                                                                                                       

MILJØ/25. april 2019

Miljøfartsgrenser kommer og går

– Det er viktig å ha miljøfartsgrenser i tider der det produseres og virvles opp mye svevestøv. Det skjer spesielt om vinteren ved piggdekkbruk. Men også på vårparten, når veiene tørker opp, virvles  igjen mye veistøv opp, og da kan miljøfartsgrenser dempe denne prosessen. Les hele saken

Til toppen