Klare farger gir god synlighet.
Klare farger gir god synlighet. (Foto: NCC)

Røde sykkelveier får oppmerksomhet

NCC har de siste årene utviklet en støpeasfalt som gir gode og skarpe farger. Røde sykkelveier i både Oslo, Trondheim og på Lillestrøm blir nå lagt merke til.

  • Asfalt
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

NCC gjør sin satsing på støpeasfalt gjennom merkevaren Binab Spesialdekker og områdesjef Thor Kvam forteller om stor interesse for den røde støpeasfalten.

Synlighet

Vi har fått et fargespekter med klare og friske farger, som bidrar til synlighet i trafikken og markerte skiller. Støpeasfalten bidrar dermed til godt markerte felter og økt sikkerhet for syklister og gående, sier Binab-sjef Thor Kvam.

Binab bruker en blank bitumen som gjør at det kan produseres støpeasfalt i en rekke farger gjennom å tilsette ønsket fargestoff.  Foreløpig er det rød asfalt til sykkelveier som har fått mest oppmerksomhet.

Fargekart: Støpeasfalt i en rekke farger.
Fargekart: Støpeasfalt i en rekke farger. Foto: NCC

- Vi har gjort en rekke testlegginger rundt om i landet og det ser veldig bra ut. Vi tror at også andre farger vil kunne slå an og vi jobber med flere interessenter, sier Thor Kvam.

Lillestrøm

På Lillestrøm har det 270 meter lange sykkelfeltet i Brandvoldgata blitt lagt merke til av både beboere og bransjen. Overingeniør Roger Solli i Skedsmo kommune er så langt godt fornøyd med det røde dekket som klart markerer sykkelfeltet i gaten.

- Jobben ble gjennomført veldig bra og vi har forventninger om et godt og holdbart dekk, sier Roger Solli.

Han opplever at dekket gir veldig god friksjon i forhold til den tradisjonelle asfalten som ligger på deler av veien.

Sykkelfeltet i Brandvoldgata i Lillestrøm blir lagt merke til.
Sykkelfeltet i Brandvoldgata i Lillestrøm blir lagt merke til. Foto: NCC

- Vi har nå lagt den røde støpeasfalten på ¼ av veistrekningen og har planer om å legge mer neste sesong. Vi får nå litt erfaring med dekket og så vil vi gjøre en vurdering etter hvert sier han.

Thor Kvam tror interessen for farget støpeasfalt vil øke i omfang i årene fremover.

- Flere kommuner har vist interesse og tatt turen til Brandvoldgata og den røde sykkelgaten. Vi er derfor godt fornøyd med mottakelsen den røde asfalten har fått og tror at det de kommende årene skal bli flere røde sykkelveier rundt om i landet. Samtidig tror vi bruksområdet med andre farger på dekket vil gjøre støpeasfalt interessant i andre miljøer. Både skoler, parker, og næringseiendommer vil nok kunne få et annet uttrykk med farget støpeasfalt, avslutter Områdesjef Thor Kvam.

Til toppen