Prisdryss for Kongevegen

Prisdryss for Kongevegen

Det ble ikke bare EUs kulturminnepris 2017 for Kongevegen. Mandag vant attraksjonen over Filefjell også hedersprisen Grand Prix under den store Europa Nostra-tildelingen i Finland.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Det var kjent at den restaurerte Kongevegen over Filefjell var en av prisvinnerne av EU-kommisjonen og Europa Nostra sin kulturminnepris for 2017. Prisene ble delt ut mandag i finske Turku.

Hederspris

Men overraskelsen var stor da vegprosjektet også var plukket ut til å vinne en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene også. I tillegg ble Kongsvegen nummer to i den stor Publikumpris-avstemningen.

[factbox id="1"]

- Dette er en stor fjær i hatten for alle som har stått bak restaureringen av Kongevegen over Filefjell. Siden 2009 har vi samarbeidet tett med de lokale kommunene, fylkene og andre for å reetablere og revitalisere strekningen som en kulturhistorisk vandrevei. Denne prisen er det mange som fortjent eier en aksje eller to i, sier direktør Bjørne Grimsrud i Statens vegvesen.

I verdensklasse

Statens vegvesen er byggherre for Kongevegen-prosjektet, men nominasjonen er et fellesprosjekt med Oppland fylkeskommune, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Vang kommune og Lærdal kommune.

- Prisen og oppmerksomheten motiverer og stimulerer til en fortsatt innsats. Samarbeidet rundt Kongevegen har vært og er fortsatt konstruktivt og godt. Sammen har vi skapt et kulturprosjekt i verdensklasse, sier Grimsrud.

«Av høyeste kvalitet»

- Dette kombinerte kultur- og landskapsprosjektet er av høyeste kvalitet. Det har hatt stort fokus på best mulig praksis i gjennomføringen. Ved å invitere håndverkere fra Nepal og Tyskland inn i prosjektet, har tradisjonelle håndverk og teknikker komme fram igjen og blir delt. Dette er gjenskapning av ei historisk rute og de glemte sporene underveis. Dette styrker den lokale økonomien og motiverer lokalsamfunnet til å sette pris på og ta vare på kulturarven, heter det i juryens begrunnelse.

29 prosjekter fra 18 land, innen flere klasser, fikk i år EUs kulturminnepris under den stor kulturminnekongressen i Finland. Sju av disse fikk hedersprisen Grand Prix.

Bak prisene står Europa Nostra som er en paraplyorganisasjon for europeiske kulturminneorganisasjoner, samt EU-kommisjonen som med programmet Creative Europe skal bidra til at den kulturelle sektoren skal øke sitt bidrag til vekst og arbeidsplasser.

Til toppen