Oslo Lufthavn tildelt prestisjetung miljøpris

Oslo Lufthavn tildelt prestisjetung miljøpris

Avinor Oslo Lufthavn ble tirsdag denne uken tildelt Eco-Innovation Award under en tilstelning i Athen. Det er bransjeorganisasjon Airports Council International Europe (ACI) som deler ut prisen.

  • flyplass
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

- Vi er både glade for stolte over å få denne anerkjennelsen for det viktige miljøarbeidet som gjøres på Oslo Lufthavn, sier konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen, som mottok prisen på vegne av Oslo Lufthavn.

Juryen la spesielt vekt på at Oslo Lufthavn er den første lufthavnen i verden nå leverer jet biodrivstoff til alle flyselskap via det normale påfyllingssystemet for flydrivstoff. Dette ble betegnet som et pionerarbeid. Juryen fremhevet også det gode samarbeidet Avinor har fått i stand med drivstoffleverandøren AirBP og flyselskapene Lufthansa Group, KLM og SAS - et eksempel til etterfølgelse for lufthavner over hele verden.

Riktig og viktig miljøskritt

Luftfarten har satt som mål at veksten i flytrafikken skal være klimanøytral fra 2020 og innen 2050 skal CO2-utslippene være halvert.

- Leveransen av jet biodrivstoff på Oslo Lufthavn er et viktige skritt på veien mot en klimanøytral luftfart. Da vi startet leveransen av jet biodrivstoff i januar i år var nettopp noe av hensikten å vise at dette er mulig å gjennomføre. At vårt pionerarbeid nå blir trukket frem som en inspirasjon til lufthavner over hele verden om gjøre det samme er helt i tråd med det vi ønsker å oppnå, avslutter Falk-Petersen.

En rekke miljøtiltak

Juryen fremhevet i sin vurdering av Oslo Lufthavn også en rekke andre miljøtiltak som gjennomføres, i tillegg til jet biodrivstoff-leveransen. Blant annet et banebrytende snøkjøleanlegg, et prosjekt med andre generasjons syntetisk biodrivstoff til tunge kjøretøyer og en rekordhøy kollektivandelen i tilbringertransporten på nær 70 prosent.

Ingen andre lufthavner i Europa har høyere kollektivandel. Oslo Lufthavn ble tildelt Eco-Innovation Award også i 2014.

Til toppen