Forfatter Gunnar Staalesen, kunstner Ragnar Kjartansson med kone, lufthanvsjef Aslak Sverdrup og ordfører Marte Mjøs Persen.
Forfatter Gunnar Staalesen, kunstner Ragnar Kjartansson med kone, lufthanvsjef Aslak Sverdrup og ordfører Marte Mjøs Persen. (Foto: Avinor)

Ordføreren lyste opp Bergen?

I duskregnet sent tirsdag kveld stod ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen, for den offisielle åpningen av kunstverket «Bergen? This Must Be The Place» utenfor nye Bergen lufthavn Flesland. Tilstede var også den internasjonalt anerkjente islandske kunstneren Ragnar Kjartansson som har laget verket.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Kunstverket består av 5,5 meter høye lysende, gule bokstaver montert på fjellskjæringen øst for det nye terminalbygget på Flesland. Bokstavene former ordet BERGEN? godt synlig fra terminalbygget, fra veien under og området rundt. De er halvparten så store som bokstavene i det kjente landemerket Hollywood.

Markering i mørket

Foran ca. 100 fremmøtte slo ordfører, Marte Mjøs Persen, på lyset rett før klokken 23.00 tirsdag kveld, etter en kort markering med taler, musikk av Direksjonsmusikken, sang og fremføring av forfatteren Gunnar Staalesen som hadde skrevet en egen tekst om kunstverket.

Om bokstavene – BERGEN?

 • 5,5 meter høye, halvparten av Hollywood (11 meter)
 • Veier mellom 17 til 20 tonn (2,5 til 3 tonn per stykk)
 • Produksjonen av bokstavene tok 6 måneder
 • Ledlys i hver OSRAM BackLED som kan dimmes Total effektforbruk = ca. 5600W
  • Totalt 1600 stk. LED moduler
  • Totalt 24 stk. dimbare LED drivere.
   Totalt 424.000 lumen (Tilsvarer en meget stor konferansesal, 750m2)

Ordføreren er svært begeistret for verket, og sa blant annet: 
- Dette er et visuelt og kraftfukt verk som vil gi området et løft. En ellers grå og brutal fjellvegg fremstår som magisk og poetisk og det at Bergen? kan sees både i lys og mørke, også fra luften, gir Flesland en ny dimensjon.

En stolt lufthavnsjef, Aslak Sverdrup, er glad for at kunstverket nå endelig er lyssatt:

- Bergen? er et stykke kunst som setter opplevelsen av å være på reise i et humoristisk og tankevekkende perspektiv. Men mest av alt er det et storslagent stykke kunst som feirer tilværelsen og opplevelse av å være til stede i eget liv. Verket vil sette farge på opplevelsen av å komme til Bergen lufthavn Flesland og Bergensregionen på en positiv måte.

Kunstneren

Ragnar Kjartansson er født 1976 på Island, bor og arbeider i Reykjavik. Han er en internasjonalt anerkjent kunstner og har de siste år markert seg med bl.a. separatutstilling i Palais de Tokyo, Paris (2015) og to ganger deltakelse på Veneziabiennalen. Nylig avsluttet han et kritikerrost utstilling på anerkjente Barbican gallery i London. I den forbindelse skrev the Guardian;” Ragnar Kjartansson, (…), is one of the most brilliant artists at work today. Once seen, his art has true staying power”.

MILJØ/25. april 2019

Miljøfartsgrenser kommer og går

– Det er viktig å ha miljøfartsgrenser i tider der det produseres og virvles opp mye svevestøv. Det skjer spesielt om vinteren ved piggdekkbruk. Men også på vårparten, når veiene tørker opp, virvles  igjen mye veistøv opp, og da kan miljøfartsgrenser dempe denne prosessen. Les hele saken

Til toppen