Forfatter Gunnar Staalesen, kunstner Ragnar Kjartansson med kone, lufthanvsjef Aslak Sverdrup og ordfører Marte Mjøs Persen.
Forfatter Gunnar Staalesen, kunstner Ragnar Kjartansson med kone, lufthanvsjef Aslak Sverdrup og ordfører Marte Mjøs Persen. (Foto: Avinor)

Ordføreren lyste opp Bergen?

I duskregnet sent tirsdag kveld stod ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen, for den offisielle åpningen av kunstverket «Bergen? This Must Be The Place» utenfor nye Bergen lufthavn Flesland. Tilstede var også den internasjonalt anerkjente islandske kunstneren Ragnar Kjartansson som har laget verket.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Kunstverket består av 5,5 meter høye lysende, gule bokstaver montert på fjellskjæringen øst for det nye terminalbygget på Flesland. Bokstavene former ordet BERGEN? godt synlig fra terminalbygget, fra veien under og området rundt. De er halvparten så store som bokstavene i det kjente landemerket Hollywood.

Markering i mørket

Foran ca. 100 fremmøtte slo ordfører, Marte Mjøs Persen, på lyset rett før klokken 23.00 tirsdag kveld, etter en kort markering med taler, musikk av Direksjonsmusikken, sang og fremføring av forfatteren Gunnar Staalesen som hadde skrevet en egen tekst om kunstverket.

Om bokstavene – BERGEN?

 • 5,5 meter høye, halvparten av Hollywood (11 meter)
 • Veier mellom 17 til 20 tonn (2,5 til 3 tonn per stykk)
 • Produksjonen av bokstavene tok 6 måneder
 • Ledlys i hver OSRAM BackLED som kan dimmes Total effektforbruk = ca. 5600W
  • Totalt 1600 stk. LED moduler
  • Totalt 24 stk. dimbare LED drivere.
   Totalt 424.000 lumen (Tilsvarer en meget stor konferansesal, 750m2)

Ordføreren er svært begeistret for verket, og sa blant annet: 
- Dette er et visuelt og kraftfukt verk som vil gi området et løft. En ellers grå og brutal fjellvegg fremstår som magisk og poetisk og det at Bergen? kan sees både i lys og mørke, også fra luften, gir Flesland en ny dimensjon.

En stolt lufthavnsjef, Aslak Sverdrup, er glad for at kunstverket nå endelig er lyssatt:

- Bergen? er et stykke kunst som setter opplevelsen av å være på reise i et humoristisk og tankevekkende perspektiv. Men mest av alt er det et storslagent stykke kunst som feirer tilværelsen og opplevelse av å være til stede i eget liv. Verket vil sette farge på opplevelsen av å komme til Bergen lufthavn Flesland og Bergensregionen på en positiv måte.

Kunstneren

Ragnar Kjartansson er født 1976 på Island, bor og arbeider i Reykjavik. Han er en internasjonalt anerkjent kunstner og har de siste år markert seg med bl.a. separatutstilling i Palais de Tokyo, Paris (2015) og to ganger deltakelse på Veneziabiennalen. Nylig avsluttet han et kritikerrost utstilling på anerkjente Barbican gallery i London. I den forbindelse skrev the Guardian;” Ragnar Kjartansson, (…), is one of the most brilliant artists at work today. Once seen, his art has true staying power”.

DRONER/21. januar 2019

Norsk Dronesenter etablert

Helt på slutten av 2018 ble selskapet Norsk Dronesenter etablert. Selskapet har som målsetning å fasilitere for test og utprøving av dronesystemer i Norge og Europa. Utviklingen av dronesystemer holder en høy takt, men det finnes ikke mange egnede steder i Europa for test og utprøving. Les hele saken

BOMPENGER/18. januar 2019

Firepartiregjeringen: Skritt i riktig retning på bompenger

Samferdsel, bompenger og infrastruktur vies mye plass i den nye regjeringsplattformen for regjeringen utgått av Høyre, Venstre, Frp og Krf. -De signaliserer tiltak som kan få ned bompengebelastningen med om lag 1 milliard årlig. Men det gjenstår å se om folk vil merke noe til lavere bompenger i hverdagen sin, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF. Les hele saken

VEG/17. januar 2019

Nye Veier får tre nye vegstrekningar

– Nye Veier vart etablert for å bygge vegar i Noreg på ein betre og meir effektiv måte slik at vi får meir veg for pengane. Selskapet har så langt levert gode resultat. Regjeringa ønsker no å gje selskapet ansvaret for å bygge ut tre nye vegstrekningar. Eg har stor tru på at Nye Veier vil bygge ut desse strekningane på ein rask og kostnadseffektiv måte, seier samferdselsminister Jon Georg Dale. Les hele saken

Til toppen