Nytt system for gate- og steinbelegg

Nytt system for gate- og steinbelegg

Mapestone er et komplett system for gate- og steinbelegg, utviklet spesielt for nordiske klimabelastninger med salt og frost. Systemet består av settemørtel, slemmemasse og fugemasse, samt andre typer mørtler etter behov.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

– Mapestone-serien er produkter som har høy holdbarhet, tåler nordiske klimabelastninger, er vedlikeholdsfrie og ikke minst miljøvennlige. I disse dager legges det et prøvefelt på Kastrup flyplass i København. Dersom vi imøtekommer de strenge kravene som stilles vil det i 2018 bli lagt over 8000 m2 med belegningsstein på kjørearealet utenfor inngangen til Terminal 3, forteller senioringeniør Alf Ruud.

Lett å arbeide med

Det nye systemet for gate- og steinbelegg er beregnet på anleggsgartnere og andre som legger stein på torg, veier, fortau, parkeringsplasser, fotgjengerfelt, rundkjøringer og andre steder med stor belastning. Produktene har ekstrem motstandsdyktighet mot mekaniske og kjemiske påkjenninger i gatene, som piggdekk, salt og eksos, og trykkfastheten er svært høy.

– Mapestone TFB 60 settemørtel er lett å arbeide med. Du legger ut et lag som du bearbeider til riktig tykkelse, slik at steinene har et godt fundament. Settemørtelen brukes gjerne sammen med en slemmemasse, for eksempel Conbit, som påføres baksiden av steinene som en tynn slurry før montering, forklarer Ruud.

– Har du områder der du trenger å drenere vekk overflatevann for å redusere kalk- og saltutslag eller frostskader er Mapedrain Monokorn produktet du trenger. Det egner seg til form- og fargestabil naturstein, keramiske fliser og heller, og passer for eksempel godt på balkonger og terrasser. Det er som navnet tilsier en drenerende mørtel, der vannet renner tvers gjennom.

I tillegg består Mapestone-systemet av to ulike fugemasser.

– Den mest aktuelle er Mapestone PFS 2, en lettflytende fugemørtel som svabres over hele arealet og vaskes vekk etterpå. Den er flytende og setter seg i fugene mellom steinene. Hvis du trenger en mørtel med større elastisitet kan du bruke Mapestone PFS PCC 2, som er en polymermodifisert versjon av Mapestone PFS 2. Begge fugemassene klassifiseres i eksponeringsklasser som sikrer meget stor motstand mot regn, frost og salt, forklarer Ruud.

JERNBANE/18. oktober 2018

Go-Ahead er tildelt kontrakten for Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen

Jernbanedirektoratet har besluttet at kontrakten for å stå for togtilbudet på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen tildeles Go-Ahead Norge AS. Tre togselskap var med i sluttfasen av konkurransen og det var små forskjeller mellom dem. Les hele saken

JERNBANE/16. oktober 2018

Dobbeldekkertog som midlertidig løsning på Østfoldbanen blir for dyrt

Jernbanedirektoratet har nå konkludert i spørsmålet om innleie av dobbeltdekkertog kunne være en midlertidig løsning for å gi bedre passasjerkapasitet på Østfoldbanen. Grundige undersøkelser viser at dette blir for kostbart som en midlertidig løsning. Les hele saken

Til toppen