Nytt system for gate- og steinbelegg

Nytt system for gate- og steinbelegg

Mapestone er et komplett system for gate- og steinbelegg, utviklet spesielt for nordiske klimabelastninger med salt og frost. Systemet består av settemørtel, slemmemasse og fugemasse, samt andre typer mørtler etter behov.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

– Mapestone-serien er produkter som har høy holdbarhet, tåler nordiske klimabelastninger, er vedlikeholdsfrie og ikke minst miljøvennlige. I disse dager legges det et prøvefelt på Kastrup flyplass i København. Dersom vi imøtekommer de strenge kravene som stilles vil det i 2018 bli lagt over 8000 m2 med belegningsstein på kjørearealet utenfor inngangen til Terminal 3, forteller senioringeniør Alf Ruud.

Lett å arbeide med

Det nye systemet for gate- og steinbelegg er beregnet på anleggsgartnere og andre som legger stein på torg, veier, fortau, parkeringsplasser, fotgjengerfelt, rundkjøringer og andre steder med stor belastning. Produktene har ekstrem motstandsdyktighet mot mekaniske og kjemiske påkjenninger i gatene, som piggdekk, salt og eksos, og trykkfastheten er svært høy.

– Mapestone TFB 60 settemørtel er lett å arbeide med. Du legger ut et lag som du bearbeider til riktig tykkelse, slik at steinene har et godt fundament. Settemørtelen brukes gjerne sammen med en slemmemasse, for eksempel Conbit, som påføres baksiden av steinene som en tynn slurry før montering, forklarer Ruud.

– Har du områder der du trenger å drenere vekk overflatevann for å redusere kalk- og saltutslag eller frostskader er Mapedrain Monokorn produktet du trenger. Det egner seg til form- og fargestabil naturstein, keramiske fliser og heller, og passer for eksempel godt på balkonger og terrasser. Det er som navnet tilsier en drenerende mørtel, der vannet renner tvers gjennom.

I tillegg består Mapestone-systemet av to ulike fugemasser.

– Den mest aktuelle er Mapestone PFS 2, en lettflytende fugemørtel som svabres over hele arealet og vaskes vekk etterpå. Den er flytende og setter seg i fugene mellom steinene. Hvis du trenger en mørtel med større elastisitet kan du bruke Mapestone PFS PCC 2, som er en polymermodifisert versjon av Mapestone PFS 2. Begge fugemassene klassifiseres i eksponeringsklasser som sikrer meget stor motstand mot regn, frost og salt, forklarer Ruud.

SMART CITY/12. juli 2018

Skal bidra til å gjøre byer energismarte

Den 6. juli annonserte EU at prosjektet +CityxChange er godkjent som “Smart City” fyrtårnsprosjekt. Powel er partner i prosjektet og skal bidra til at Trondheim som fyrtårnsby blir en energismart by. Prosjektet har en ramme på 20 millioner euro og teknologien skal demonstreres i inntil fem europeiske byer. Prosjektet ledes av NTNU. Les hele saken

VEG/11. juli 2018

Entreprenører skal bruke mindre salt på veiene vinterstid

– Gode kjøreforhold med mindre salt på veiene – det er vårt mål. Nå endres betalingsmodellen til entreprenørene slik at de får insentiv til å endre strategien rundt bruk av salt på norske veier. Det kommer både bilene, miljøet og entreprenørene til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen