Notodden stasjon på UNECOs verdensarvliste

Notodden stasjon på UNECOs verdensarvliste

Det som ble nominert til å stå på UNECOs verdensarvlisten er kraftproduksjonen, fabrikkområdene, byene Rjukan og Notodden som «Company Towns», i tillegg til transportåren Rjukanbanen-Tinnosbanen med tog og stasjonsområder, to ferjer, to kaianlegg og ett slipp.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Norges åttende verdensarvsted

UNECOs Verdensarvliste er en mangfoldig samling av alt fra landskaper til bygninger og fenomener.

Fellesnevneren er at det er av særlig stor betydning at dette ikke går tapt for nye generasjoner.

Nå blir industrieventyret i Telemark Norges åttende verdensarvsted.

Samtidig er det et sjeldent eksempel på at industrihistorie får en så fornem plassering.

Norsk Hydros anlegg for sin en gang så banebrytende kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan - som var utgangspunktet for den grundige søknaden til UNESCO - fremstår som det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon der elektrisk kraft ble brukt for industriproduksjon.

Notodden stasjonen ble i 2013 renovert utvendig for 2,4 millioner og det flotte, fredede bygget har fått sin opprinnelige farge tilbake.

 

Deler av stasjonen er oppusset innvendig og det er planer om videre innvendig oppussing.

SMART CITY/12. juli 2018

Skal bidra til å gjøre byer energismarte

Den 6. juli annonserte EU at prosjektet +CityxChange er godkjent som “Smart City” fyrtårnsprosjekt. Powel er partner i prosjektet og skal bidra til at Trondheim som fyrtårnsby blir en energismart by. Prosjektet har en ramme på 20 millioner euro og teknologien skal demonstreres i inntil fem europeiske byer. Prosjektet ledes av NTNU. Les hele saken

VEG/11. juli 2018

Entreprenører skal bruke mindre salt på veiene vinterstid

– Gode kjøreforhold med mindre salt på veiene – det er vårt mål. Nå endres betalingsmodellen til entreprenørene slik at de får insentiv til å endre strategien rundt bruk av salt på norske veier. Det kommer både bilene, miljøet og entreprenørene til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen