Styreleder i Norsk Bergindustri og daglig leder i Franzefoss Pukk, Henrik Bager.
Styreleder i Norsk Bergindustri og daglig leder i Franzefoss Pukk, Henrik Bager. (Foto: Anja Sønstevold)

Norsk Bergindustri 10 år

For ti år siden ble det tatt et valg om at bransjeforeningene naturstein, pukk og grus og mineraler skulle samles til én forening under navnet Norsk Bergindustri. Det skal feires med en åpen utstilling foran Stortinget 12. april.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

– Å ta det valget for ti år siden var både stort og klokt. Ved å være én bransjeforening har vi større slagkraft til å påvirke både myndigheter og omverden, sier daglig leder i Franzefoss Pukk og styreleder i Norsk Bergindustri, Henrik Bager.

Nye lover

Ved å samkjøre bransjene har Norsk Bergindustri blant annet klart å få gjennomslag for mineralloven i 2010 og mineralstrategien i 2013.

– Vi driver alle med utvinning av ikke-fornybare ressurser, og da gjelder det å gjøre det på en best mulig måte. Både mineralloven og mineralstrategien er to viktige milepæler for oss, sier Bager.

Åpen utstilling foran Stortinget

Tiårsjubileet blir feiret med åpen utstilling utenfor Stortinget 12. april, som skal synliggjøre mineralnæringens samfunnsrolle og den historiske reisen fra gamle gruvesamfunn til moderne, fremtidsrettet industri. Der vil Franzefoss være tilstede med egen stand.

– Jeg synes det er viktig å feire, og gjennom feiringen får vi også vist hvem vi er og hva vi driver med. Samfunnet er avhengige av alt bransjen vår leverer – alt fra asfalt og betong til batterier og isolasjon, sier han.

Besøk av kronprinsen

Jubileet vil også bli feiret med besøk av kronprinsen på Lundhs i Larvik 17. april. Der vil kronprinsen få omvisning og kunnskap om Norges nasjonalbergart, larvikitt.

– At kronprinsen viser interesse for bransjen er veldig positivt. Jeg ser frem til å gi han en kort innføring i byggeråstoffer og vise han hvor mye stein Norge er avhengige av, avslutter han.

Til toppen