Nordisk nett - den første bølgekraften er levert

Nordisk nett - den første bølgekraften er levert

Tilkoblingen av de første bøyene er gjennomført, og Sotenäs bølgekraftverk utenfor Lysekil på den svenske vestkysten forsyner nå elektrisitet til det nordiske strømnettet. "Et gjennombrudd", sier Mats Leijon som står bak ideen.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

[factbox id="1"]

Verdens første bølgekraftverk

Tilkoblingen av bøyene, som har en diameter på sju meter, til de lineære generatorene plassert på havbunnen, utgjør et system som på mange måter blir verdens første. Det et verdens første bølgekraftverk bestående av flere enheter og verdens første undervannstransformatorstasjon.

– Dette er en veldig betydningsfull framgang. Vi er svært glade for å ha kommet så langt, og jeg ønsker å takke Fortum og Energimyndigheten for deres tillit og støtte gjennom denne til tider tøffe reisen, sier professor Mats Leijon, administrerende direktør i Seabased.

[img id="1"]

Framtidige energikilder

– For Fortum er Sotenäs og de andre bølgekraftprosjektene vi er involvert i en del av FoU-arbeidet som vi utfører for å undersøke og finne nye, framtidige energikilder som kan supplere den utslippsfrie produksjonen vi allerede har i form av vannkraft, atomkraft, biodrivstoff, sol og vind, sier visepresident Risto Andsten i Fortum Renewables.

- Selv om det kommersielle gjennombruddet for bølgekraft er trolig flere år i fremtiden, er det viktig å teste og lære, sier visepresident Risto Andsten i Fortum Renewables.

GEOTEKNISK/23. februar 2018

Kalibreringsfri og tilt-kompenserende GNSS

Leica Geosystems har kommet med GS18 T, en kalibreringsfri tilt-kompenserende GNSS-antenne som ikke påvirkes av magnetisk forstyrrelser. – Med den nye roveren kommer du til på steder du ikke gjorde før, sier produktsjef Andreas Torsvik i Leica Geosystems AS. Les hele saken

Til toppen