Johan Sverdrup plattformen.
Johan Sverdrup plattformen. (Bilde: Statoil ASA )

Nedgangstider i oljen fører bedrifter på land

Med nedgangstider i oljeindustrien har et programvaremiljø i Stavanger satset stort på et nytt produkt til byggenæringen. I et tøft marked for en oljerelatert bedrift gav dette oss nye muligheter, forteller salgssjef Jens Olav Nordanger i Hexagon PPM Norge.

  • Teknologi
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Med nedgangstider i oljeindustrien gav oppkjøpet fra det svenskeide selskapet Hexagon AB nye muligheter for programvareselskapet Intergraph. 

– I et tøft marked fikk vi et nytt ben til å stå på, forteller Jens Olav Nordanger som er salgssjef i Norge for Hexagon PPM.

– Med den lange og brede erfaringen Intergraph hadde fra blant annet norsk offshoreindustri var det et naturlig steg for oss å tilby nyutviklet smartteknologi til byggenæringen, i tillegg til oljesektoren. Det har vært mulig med Hexagon sitt oppkjøp av Intergraph og kunnskapen og teknologien de besitter gjennom et strategisk samarbeid med Leica, et selskap Hexagon eier, sier Nordanger.

- De fleste store industrier behøver intelligente informasjonssystem, forteller Nordanger.
- De fleste store industrier behøver intelligente informasjonssystem, forteller Nordanger. Foto: Hexagon

Det amerikanske programutviklingsselskapet Intergraph ble etablert i 1969 i Huntsville, Alabama, blant annet som leverandør til NASA’s månelandingsprogram. I løpet av snart 50 år har selskapet utviklet programvare og informasjonsteknologi innen ulike sektorer. I Norge har selskapet fortrinnsvis levert produkter til oljeindustrien.

I 2012 ble Intergraph solgt til Hexagon. Dette var et stort oppkjøp i Sverige, større enn da Saab ble solgt ut av landet. Etter hvert bestemte Hexagon seg for å satse stort innen byggenæringen ved hjelp av blant annet nordiske programvareutviklere. Bakgrunnen var at Hexagon hadde oppdaget at bygg- og anleggssektoren ikke i tilstrekkelig grad hadde tatt i bruk intelligente informasjonssystemer, slik som var tilfellet i oljeindustrien. Etter en periode med intens forskning og utvikling var Hexagon klar med programvaren HxGN SMART Build, som nå tilbys i det globale markedet.

Handlekraftig informasjon

Nordanger forteller at målet med HxGN SMART Build er å gi de ulike virksomhetene i byggesektoren en smartere løsning med prosjektgjennomføringen, med større kontroll på økonomi og forenkling av teknisk gjennomføring.

Med dette produktet blir avstanden fra byggeplass til kontoret kort, og alle vil kunne jobbe med sanntidsinformasjon på alle plan, sier han.

«Med mange års erfaring fra oljesektoren var det et naturlig steg for oss å tilby nyutviklet smartteknologi til byggenæringen.»

- Jens Olav Nordanger

Nordanger forteller at produktet har som mål å benytte mest mulig informasjon og data som produseres i et byggeprosjekt, for så å sammenstille disse til bruk i analyser, beslutninger og gjennomføringen av automatiserte prosesser. Nordanger kaller dette handlekraftig informasjonshåndtering.

Hexagon har gjennom et integrert samarbeid med Leica Geosystems utviklet høy kompetanse innen bruk av sensorteknologi i kombinasjon med programvareutvikling. Etter oppkjøpet av Intergraph kan Hexagon ved hjelp av applikasjonsingeniører i Stavanger, Leica sine sanntidssensorer og egen kompetanse tilby bearbeidede kvalitetsdata til byggenæringen.

Om Hexagon:

Hexagon er en verdensledende leverandør av løsninger innen informasjonsteknologi som øker produktivitet og kvalitet innenfor geospatiale og industrielle områder.

Hexagon’s løsninger integrerer sensorer, programvare, domener og kundens arbeidsflyt til intelligente informasjonssystemer som leverer handlekraftig informasjon. Systemene er brukt i et bredt spekter av industrier. Hexagon (Nasdaq OMX Stockholm: HEXA B) har ca. 18 000 ansatte i 50 land og har netto salg på ca. 3.1 milliarder EUR.

 - De fleste store industrier behøver intelligente informasjonssystem som integrerer datafeeds, som skaper sømløse arbeidsprosesser og lager hele systemer mer effektive, forteller Nordanger som fortsetter:

- Ved hjelp av teknologien som har en innebygget intelligens og visualiseringsmuligheter kan ansatte, maskiner og prosesser kobles sammen slik at den kolossale mengden informasjon som tilføres i byggeprosjektene kan bli både smartere og mer effektiv utnyttet.

Salgssjef Andrew Bowles med ansvar for Hexagon sitt europeiske marked, forteller at strategien videre med den nye programvaren er å bidra til ytterligere digitalisering av byggenæringen. Nordanger mener på sin side at man i fremtiden vil se slike løsninger i de store industriforetakene i verden.

Hexagon prøver produktet i en pilot med Skanska, der HxGN SMART Build skal benyttes i hele verdikjeden, fra design, planlegging, byggeprosesser til ferdigstilling. Man skal også samle, administrere og benytte 3D-, 4D- og 5D-prosjektdata for å levere bedre og mer forutsigbare prosjektresultat. Formålet med piloten mellom Hexagon og Skanska er Skanska sin 2020-visjon om bruk av digital konstruksjonsteknologi for å forbedre produktiviteten, fortjenestemarginene og den generelle kundetilfredsheten.

 

MILJØ/25. april 2019

Miljøfartsgrenser kommer og går

– Det er viktig å ha miljøfartsgrenser i tider der det produseres og virvles opp mye svevestøv. Det skjer spesielt om vinteren ved piggdekkbruk. Men også på vårparten, når veiene tørker opp, virvles  igjen mye veistøv opp, og da kan miljøfartsgrenser dempe denne prosessen. Les hele saken

Til toppen