Osstrupen bru.
Osstrupen bru. (Bilde: NCC)

NCC skal forsterke bru med ny metode

En helt ny metode tas i bruk når NCC i november går i gang med å forsterke Osstrupen bru på fv. 542 sør for Florø i Sogn og Fjordane.

  • bru
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Den 198 meter lange bruen fra 1976 har etter 40 års tjeneste bøyd seg ned i midten av brubuen. For å stoppe denne nedbøyingen trenger bru-konstruksjonen nå å forsterkes, i tillegg til at bruen skal løftes noe. Prosjektet har en verdi på 36,8 millioner kroner.

– Vi gleder oss til å gå i gang med jobben. Dette er et unikt og utfordrende prosjekt der vi tar i bruk en forsterkningsmetode som ikke er brukt tidligere, sier Henning Simonsen som er NCCs distriktssjef i Vest-Norge.

Metoden som skal brukes er oppspenning av to stålrør inne i bruen, som jekkes fra hver ende mot bruens balastkasse. Rørene har en diameter på 60 centimeter og samlet vekt er 144 tonn. Rørene festes med stålrammer med varierende mellomrom i underdelen av bruen.

- Dette oppdraget passer oss meget godt. Vår prosjektleder Tore Årberg har lang og tung erfaring med anleggsoppdrag i distriktet. I høst avslutter også NCC tre oppdrag i nærområdet, blant annet ved Svelgen kraftverk, et bekkeinntak i Mel og en bro på Fjordbase.

Vurderes for lignende bruer

Bruavdelingen i Vegdirektoratet har prosjektert forsterkningen av Osstrupen bru, og prosjektet utføres på oppdrag for Statens vegvesen region Vest.

–Dersom prosjektet går som forventet, kan det bli aktuelt å bruke denne metoden for å stramme opp andre broer av liknende type der det er oppstått behov for å forsterke konstruksjonen, sier byggleder Sjur Lauvdal i Statens vegvesen.

I tillegg til oppspenning, skal fugen i senter av bruen skiftes, og det skal legges fuktisolering og nytt slitelag på bruens veibane. Arbeidet skal etter planen være ferdigstilt 30.november 2018.

TEKNOLOGI/20. februar 2018

Bygger tidsmaskin for å redusere forsinkelser i kollektivtrafikken

Stavanger-området er noe mindre snørikt enn andre deler av landet i disse dager, men forsinkelser i kollektivtrafikken har også rogalendingene kjennskap til. Mobilitetsleverandøren Kolumbus har nå gått grundig til verks for å komme forsinkelser og kundeklager til livs. Les hele saken

JERNBANE/20. februar 2018

Bedre transporttilbud i fremtidens jernbanesystem

- Regjeringen satser stort på å styrke jernbanen. Jernbanebudsjettet er i 2018 over 50 prosent høyere enn i 2013. I Nasjonal transportplan 2018-29 legges det opp til fortsatt høy vekst og store ambisjoner om å utvikle jernbanen som attraktiv transportløsning inn i fremtiden. Mitt mål i NTP-perioden er at vi passerer over 100 millioner reisende med jernbanen. Da må vi få både økt avgangsfrekvens, større kapasitet på togmateriell og en bedre infrastruktur, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen