Muliggør en tunnel uten sprengning

Muliggør en tunnel uten sprengning

HEDINS HJULGRÄVMASKINER AB arbeider for å bygge rom for det nye vannrenseanlegget til Vestfjorden Avløpsselskap. På grunn av pågående prosesser i det eksisterende anlegget kan det ikke utføres sprengning, og all utgraving blir derfor gjennomført med Atlas Copcos hydraulhammer og nye Drum Cutter, et effektivt supplement til de hydrauliske hammerne.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

De nye lokalene vil bli bygget under bakken, og tunnelprosjektet medfører uttak av omkring 2 000 kubikkmeter stein.

[factbox id="1"]

Spesielle tilbehør

Tunnel- og gruvespesialisten Hedins har utstyrt en hjulgående gravemaskin fra Liebherr med spesielle tilbehør og tilpasninger som gjør at den kan fungere som bærer for tre forskjellige hydrauliske tilbehør og en Drum Cutter. En spesiell bom for tunnelarbeid gjør det mulig for bæreren å arbeide i lave tunneler, og en løftbar førerhytte gir operatøren bredest mulig oversikt over arbeidsområdet.

Monterer hydraulisk slangetrommel

Både vanndusjsystem og kompressor er nødvendig for å holde steiner og støv borte fra hammeren, og derfor har Hedins også montert en hydraulisk slangetrommel på bæreren. Slangen er koblet til en rørledning, og fra rullen går vannet via rørsystemet til sprøytemunnstykket på en adapterplate. For å øke trykket under vannsprøytingen og holde støvet borte fra hammerens slagmekanisme er det behov for trykkluft, og derfor har Hedins også utstyrt en Atlas Copco stempelkompressor med en hydraulmotor og montert den på en bærer.

Bruker tre hammere

Med sin lange erfaring fra tunnelarbeider vet Hedins at det kreves ulike hammere for de ulike arbeidsoppgavene, og man har derfor brukt tre hammere samt en Drum Cutter fra Atlas Copco. Tilbehørene kan enkelt byttes ved hjelp av et hurtigfeste, og på den måten brukes til de ulike fasene av arbeidsprosessen.

For den nedre delen av tunnelen brukes den tyngre hammeren HB 2000 DP og en hammerboks som er modifisert av Hedins for å gi ekstra beskyttelse av hammeren. For tunnelveggene bruker man isteden den noe lettere hammeren MB 1500 DP, og til rens av taket brukes en relativt liten hammer (SB 552). Når det kommer til etterbehandling av flatene og for å justere tunnelprofilet er det isteden en forlenget Drum Cutter som gjør jobben.

SMART CITY/12. juli 2018

Skal bidra til å gjøre byer energismarte

Den 6. juli annonserte EU at prosjektet +CityxChange er godkjent som “Smart City” fyrtårnsprosjekt. Powel er partner i prosjektet og skal bidra til at Trondheim som fyrtårnsby blir en energismart by. Prosjektet har en ramme på 20 millioner euro og teknologien skal demonstreres i inntil fem europeiske byer. Prosjektet ledes av NTNU. Les hele saken

VEG/11. juli 2018

Entreprenører skal bruke mindre salt på veiene vinterstid

– Gode kjøreforhold med mindre salt på veiene – det er vårt mål. Nå endres betalingsmodellen til entreprenørene slik at de får insentiv til å endre strategien rundt bruk av salt på norske veier. Det kommer både bilene, miljøet og entreprenørene til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen