Lysere tider for Kristiansund

Lysere tider for Kristiansund

Konvertering til intelligent LED-gatebelysning skal gjøre veiene tryggere for trafikantene og redusere strøm- og vedlikeholdsutgifter for Kristiansund kommune. Flere kommuner planlegger det samme.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Som den første kommunen i landet er Kristiansund i gang med å installere den intelligente gatebelysningen CityTouch. Utskiftingen startet etter at kommunen overtok driften av gatebelysningen fra det lokale el-verket. De første 500 LED-armaturene er på plass, og ytterligere 5000 skal skiftes ut i løpet av de neste åtte til ti årene, skriver Philips i en pressemelding.

Tungvint

Lamper av ulikt fabrikat har til nå gjort vedlikeholdet tungvint.

– Når vi får melding fra publikum om en svart lampe, må vi rykke ut på dagtid og finne lampen. Så må vi opp i masten, se hva slags lampe det er og reise inn på lageret for å se om vi har den delen. Kanskje må den bestilles. Og så må vi opp i masten igjen, sier driftsingeniør Christian Toven i Kristiansund kommune til Samferdsel & Infrastruktur.

De nye armaturene kommuniserer med programmet CityTouch via mobilnettet, og kan styres individuelt.

– Nå får vi feilmeldingen rett inn, og sparer masse tid, sier Toven, som forteller at erfaringene er gode så langt.

– Det er egentlig en ny verden i forhold til det gamle systemet som virker fra dag til dag.

Han kan ikke si noe om anskaffelseskostnader på den nye belysningen kontra konvensjonell belysning, men påpeker at det er innen LED at utviklingen foregår nå, mens tradisjonell belysning er på vei ut. Mange av de gamle tremastene er også modne for utskifting. Eksisterende master blir erstattet med stålmaster der det er nødvendig, i samarbeid med andre kabeletater.

[img id="1"]

Kommunen forventer minst en halvering og kanskje så mye som 70 prosent reduksjon i energibruken til gatebelysning, bare ved å bytte fra tradisjonell belysning til LED. I tillegg kommer det nye systemet som gjør det mulig med tidsbestemt styring, detaljstyring og punktbelysning etter behov. Det gjør det mulig for eksempel å ha kraftigere lys når barna går til skolen og ved fotgjengerovergangene, samtidig som det dimmes på steder hvor det er behov for mindre lys.

Toven tør ikke å si noe bombastisk om tallene enda, men det er ventet at de årlige totale utgiftene på rundt tre millioner kroner til strøm og vedlikehold av lyskildene skal reduseres til under to millioner kroner med de nye armaturene.

Utprøvd

Systemet CityTouch produseres av Philips. Selv om Kristiansund er første kommune ut i Norge, føler han ikke at de er noen prøvekanin.

– Det er et velutprøvd system og det virker solid. Vi tenker ikke så mye på at vi er først i Norge, men det er jo kjekt. Det viser at vi tør å tenke nytt og være frempå for å spare energi og miljø.

Bjørn Rune Steinsland, salgssjef for utendørs belysning hos Philips sier at systemet er utbredt både i Norden og i verden. Størst er anlegget i Buenos Aires, med godt over 90.000 lyspunkter. Det er også flere kommuner på trappene i Norge:

– Vi har tre kommuner til nå som skal bindes opp i systemet. Tilbakemeldinger fra installatører, konsulenter og kommuner er veldig bra, sier han.

Avhengig av type og bruk, har LED-armaturene en levetid på 70 til 100.000 timer, mens de vanligste konvensjonelle lyskildene langs norske hovedveier har en levetid på rundt 20-25.000 timer og skiftes ut med ca 4-5 års intervaller.

– Man kan bruke CityTouch på konvensjonell armatur også. Men da har man ikke dimmemuligheten, og kan bare overvåke status på armaturet, avslutter Steinsland.

Til toppen