Fra venstre: Julija Ivanova, Roberts Auzins og Maris Duzelis fra Latvian State Roads sammen med Morten Wright Hansen, Børre Stensvold og Marit Due fra Vegdirektoratet.
Fra venstre: Julija Ivanova, Roberts Auzins og Maris Duzelis fra Latvian State Roads sammen med Morten Wright Hansen, Børre Stensvold og Marit Due fra Vegdirektoratet. (Foto: Giselle Jensen)

Latvian State Roads søker ekspertise i Norge

Råd og erfaringer fra gode og effektive metoder for vedlikehold av bruer sto øverst på latviernes ønskeliste.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

– Det gode samarbeidet med norske kolleger kom i gang allerede kort tid etter Latvias frigjøring på 90-tallet, sier Maris Duzelis, sjefen for Bruavdelingen i Latvian State Roads. Sammen med to kolleger er han på studietur til Norge. I tillegg til besøket i Statens vegvesen rekker de også tekniske befaringer på Fredrikstadbrua og Drammensbrua sammen med sine norske brukolleger.

Duzelis forteller at halvparten av bruene i Latvia er bygget på 60 og 70 tallet, altså «i russisk tid». Noen av disse bruene er i dag i veldig dårlig stand.

Vil kartlegge levetiden på bruene

– Vi er på jakt etter råd og erfaringer for effektivt vedlikehold av bruene. Å bygge nye bruer blir for dyrt, vi må renovere de vi har, sier den latviske brodirektøren.

Han forteller at de også har behov for kompetanse på å kalkulere hvor lang levetid bruene har.

UD finansierte samarbeidet

– Samarbeidet med den latviske veiadministrasjonen daterer seg tilbake til 1997 da Utenriksdepartementet bevilget penger til Statens vegvesen for å hjelpe Latvia med å bygge opp teknisk kompetanse, sier Marit Due i Vegdirektoratet.

 

Brutus i latvisk versjon

Hun forteller at midlene brukt på broer, og spesielt til å bygge opp et broforvaltningssystem – en latvisk versjon av BRUTUS.

Statens vegvesen har siden den gang bistått med oppdateringer av systemet.

– Mens vi tidligere hadde prosjektsamarbeid og samarbeidsavtale med latviske veimyndigheter, er samarbeidet – eller kontakten – i dag ikke avtalefestet og mer sporadisk. Vi bør være stolte av å ha medvirket i infrastrukturutviklingen i Baltikum etter frigjøringen fra Sovjetunionen, sier Due.

DRONER/21. januar 2019

Norsk Dronesenter etablert

Helt på slutten av 2018 ble selskapet Norsk Dronesenter etablert. Selskapet har som målsetning å fasilitere for test og utprøving av dronesystemer i Norge og Europa. Utviklingen av dronesystemer holder en høy takt, men det finnes ikke mange egnede steder i Europa for test og utprøving. Les hele saken

BOMPENGER/18. januar 2019

Firepartiregjeringen: Skritt i riktig retning på bompenger

Samferdsel, bompenger og infrastruktur vies mye plass i den nye regjeringsplattformen for regjeringen utgått av Høyre, Venstre, Frp og Krf. -De signaliserer tiltak som kan få ned bompengebelastningen med om lag 1 milliard årlig. Men det gjenstår å se om folk vil merke noe til lavere bompenger i hverdagen sin, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF. Les hele saken

VEG/17. januar 2019

Nye Veier får tre nye vegstrekningar

– Nye Veier vart etablert for å bygge vegar i Noreg på ein betre og meir effektiv måte slik at vi får meir veg for pengane. Selskapet har så langt levert gode resultat. Regjeringa ønsker no å gje selskapet ansvaret for å bygge ut tre nye vegstrekningar. Eg har stor tru på at Nye Veier vil bygge ut desse strekningane på ein rask og kostnadseffektiv måte, seier samferdselsminister Jon Georg Dale. Les hele saken

Til toppen