Lanserer ny drone for kartlegging og inspeksjon

Lanserer ny drone for kartlegging og inspeksjon

Utvalget av droner for byggenæringen er i sterk vekst. Nå tilbyr selskapet Blinken kartlegging og inspeksjon av anleggsområder med dronen eXom fra senseFly.

  • IT
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

- Vi har lansert eXom, et quadkopter som gir muligheter for både kartlegging og inspeksjon av blant annet anleggsområder. Dronen brukes til å generere 3D-terreng, punktskyer, og kart basert på ortofoto, innleder Patrick Johannessen i Blinken AS.

Bruksområdene for slike droner er mange. Ved hjelp av ulike kamera kan operatøren innhente store mengder data som tidligere måtte innhentes på andre måter.

- Dronen er utstyrt med gyrostabilisert kamera, videokamera, eller termisk kamera som gjør at man kan se temperaturforskjeller og varmetap. Den kan også brukes til inspeksjon av områder hvor det er farlig å bevege seg eller inspeksjon av bygninger hvor man ellers måtte ha satt opp stillas, sier han.

Enkel å bruke

Industrielle droner er utviklet med tanke på brukervennlighet for operatøren. Dette er ikke et leketøy men et praktisk verktøy for bygg- og anleggsnæringen forteller Johannessen.

[factbox id="1"]

- Dronen er utstyrt med sensorer som bestemmer avstander slik at den kan settes til å ikke bevege seg nærmere enn tre meter til en vegg eller annet. Systemet kalles situation awareness og gjør at den unngår kollisjoner og gir operatøren opplysninger om omgivelsene. Filosofien til produsenten er at systemet skal være så enkelt som mulig å bruke slik at operatøren kan konsentrere seg om jobben, forsetter Johannessen.

- Dronen kan også programmeres til følge en bestemt bane for å innhente data. Ruten kan legges inn på forhånd eller oppdateres underveis, sier han.

Må lære opp markedet

Som med mye annen ny teknologi tar det ofte tid før markedet forstår bruksområdene.

- Her på Bygg Reis Deg har det vært veldig mange som er nysgjerrige på løsningen. Som med tidligere løsninger tar det alltid litt tid før markedet forstår hva den kan brukes til. Vi har allerede planlagt en del demonstrasjoner av løsningen som vi skal vise til eksisterende kunder, avslutter han.

FORNYBAR ENERGI/20. juli 2018

Sporveien åpner for egen strøm ved verkstedene

Microgrid er en åpning mot en ny verden i energiforsyning, der en virksomhet helt eller delvis kan driftes på egenprodusert strøm. Masterstudent Christian Olsen Rendall har undersøkt lønnsomheten i dette ved en installering på Ryen verksted. Les hele saken

JERNBANE/19. juli 2018

Ber Jernbanedirektoratet vurdere forbedringsmuligheter for Kongsvingerbanen

– Kongsvingerbanen spiller en viktig rolle for mange ulike deler av jernbanen nordøst for Oslo. For titusenvis av reisende er den primært en kjærkommen pendlerstrekning for stor-Oslo. Samtidig er den en viktig kobling for jernbanen mellom Norge og Sverige, hvor vi har sett stor trafikkvekst på persontogene mellom Oslo og Stockholm. Også næringslivet setter pris på strekningen, siden godstogene mellom Sør-Norge og Nord-Norge kjører på denne banen på sin tur via Sverige. Denne mangfoldige suksessen gjør at kapasiteten på jernbanestrekningen er i ferd med å bli sprengt. Derfor starter vi nå arbeidet med å se på løsninger for hvordan Kongsvingerbanen kan utvikles for å løse fremtidens transportbehov enda bedre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

BANE/17. juli 2018

Flere avganger og bedre mobildekning på Østfoldbanen

– Vi har full forståelse for pendlernes frustrasjon over overfylte tog på mange av avgangene på Østfoldbanen. Derfor har hele jernbanefamilien satt seg ned for å bedre situasjonen. Store investeringer i ny infrastruktur vil gi et betydelig forbedring i tilbudet om noen år, men vi igangsetter nå også tiltak som raskere vil bidra til å lette presset på lokaltogene og som gir et bedre tilbud i rushtiden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen