Lanserer ny drone for kartlegging og inspeksjon

Lanserer ny drone for kartlegging og inspeksjon

Utvalget av droner for byggenæringen er i sterk vekst. Nå tilbyr selskapet Blinken kartlegging og inspeksjon av anleggsområder med dronen eXom fra senseFly.

  • IT
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

- Vi har lansert eXom, et quadkopter som gir muligheter for både kartlegging og inspeksjon av blant annet anleggsområder. Dronen brukes til å generere 3D-terreng, punktskyer, og kart basert på ortofoto, innleder Patrick Johannessen i Blinken AS.

Bruksområdene for slike droner er mange. Ved hjelp av ulike kamera kan operatøren innhente store mengder data som tidligere måtte innhentes på andre måter.

- Dronen er utstyrt med gyrostabilisert kamera, videokamera, eller termisk kamera som gjør at man kan se temperaturforskjeller og varmetap. Den kan også brukes til inspeksjon av områder hvor det er farlig å bevege seg eller inspeksjon av bygninger hvor man ellers måtte ha satt opp stillas, sier han.

Enkel å bruke

Industrielle droner er utviklet med tanke på brukervennlighet for operatøren. Dette er ikke et leketøy men et praktisk verktøy for bygg- og anleggsnæringen forteller Johannessen.

[factbox id="1"]

- Dronen er utstyrt med sensorer som bestemmer avstander slik at den kan settes til å ikke bevege seg nærmere enn tre meter til en vegg eller annet. Systemet kalles situation awareness og gjør at den unngår kollisjoner og gir operatøren opplysninger om omgivelsene. Filosofien til produsenten er at systemet skal være så enkelt som mulig å bruke slik at operatøren kan konsentrere seg om jobben, forsetter Johannessen.

- Dronen kan også programmeres til følge en bestemt bane for å innhente data. Ruten kan legges inn på forhånd eller oppdateres underveis, sier han.

Må lære opp markedet

Som med mye annen ny teknologi tar det ofte tid før markedet forstår bruksområdene.

- Her på Bygg Reis Deg har det vært veldig mange som er nysgjerrige på løsningen. Som med tidligere løsninger tar det alltid litt tid før markedet forstår hva den kan brukes til. Vi har allerede planlagt en del demonstrasjoner av løsningen som vi skal vise til eksisterende kunder, avslutter han.

BANE/15. oktober 2018

Bane NOR skiller ut drift og vedlikehold av jernbanen i eget selskap

Bane NOR oppretter et eget aksjeselskap for drift og vedlikehold av jernbanen. I overkant av 1 000 av Bane NORs 4 500 medarbeidere overføres til det nye selskapet. Dette er en del av jernbanereformen og et steg på veien til konkurranseutsetting av drift og vedlikehold. Les hele saken

Til toppen