La julefreden senke seg i trafikken

La julefreden senke seg i trafikken

Førjulstrafikken er hektisk. Senk skuldrene og la julefreden senke seg også i trafikken. Det er bedre å ta det med ro, enn å ikke komme frem. Trygg Trafikk deler sine beste juletips til hvordan du kommer trygt frem til jul.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

- Vanskelige kjøreforhold med glatt vei og dårlig sikt blir ekstra krevende når trafikken øker og folk har det travelt. De siste årene har i gjennomsnitt 14 mennesker mistet livet og 50 blitt hardt skadet i julemåneden, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Det er heldigvis færre som omkommer i trafikken enn noen gang før. Det viktigste du kan bidra med er å holde lav fart, bruke bilbelte og konsentrere deg om trafikk, vei og føreforhold.

[youtube id="mLRxeuZPuOE"]

Film : Statens vegvesen

Hold fokus

Mobilen, bilnavigasjon, radio og passasjerer krever sin del av oppmerksomheten din. Å taste på mobilen mens du kjører er i praksis som å kjøre med bind for øynene. I følge Statens vegvesen skyldes nær 1 av 3 ulykker uoppmerksomhet.

Kjører du i 80 km/t flytter du deg 22 meter på ett sekund. Det er nok til at du kommer over i møtende kjørefelt eller utenfor veien. I 50 km/t flytter du deg 14 meter på ett sekund. Det er nok til at du ikke rekker å stoppe for fotgjengeren i gangfeltet. Konsentrer deg om kjøringen så unngår du ulykker.

[img id="2"]

Sikre dyrebar last

Bilbelte og barnesikringsutstyr skal ikke bare brukes - det må også brukes riktig. Ta av tykke jakker, og sørg for at alle i bilen har beltet stramt over hoftene og skulderen. Slakt bilbelte kan forverre skadene hvis du kolliderer, og i verste fall går det ut over viktige organer i mageregionen.

Når du pakker bilen må du huske å legge tunge kofferter, handleposer og julegaver nederst i bagasjerommet, og unngå at løse gjenstander ligger løst i bilen. De kan skade deg dersom du bremser hardt eller kræsjer.

Sjekk bilen

Dekkene er din eneste kontakt med underlaget. Sjekk at mønsterdybde og lufttrykk er i orden. Dekk er ferskvare så ikke kjør på gamle og slitte dekk for å spare penger - det kan fort bli dyrt.

Sørg for at du har god sikt. Hold vinduer is- og duggfrie både inn og utvendig, og sjekk at alle lys virker. Ta gjerne med hurtigkjettinger og ekstra spylerveske.

[img id="1"]

Hold lav fart

Lav fart er en sikker vinner på vinterføre. Fartsgrensen er en øvre grense ved ideelle forhold. Vinterføre krever ofte lavere fart. Om du senker farten noen kilometer i timen er det kun noen få minutter du taper. Lav fart er også viktig når du kjører på uvante veier.

Kos deg når du kjører

La bilturen bli en positiv opplevelse for deg selv og de andre i bilen. En avslappet sjåfør har overskudd og god tid til å reagere selv ved uventede hendelser. Hold god avstand, husk å ta pauser, senk skuldrene og la julefreden senke seg.

God jul alle sammen ! :-)

FORNYBAR ENERGI/20. juli 2018

Sporveien åpner for egen strøm ved verkstedene

Microgrid er en åpning mot en ny verden i energiforsyning, der en virksomhet helt eller delvis kan driftes på egenprodusert strøm. Masterstudent Christian Olsen Rendall har undersøkt lønnsomheten i dette ved en installering på Ryen verksted. Les hele saken

JERNBANE/19. juli 2018

Ber Jernbanedirektoratet vurdere forbedringsmuligheter for Kongsvingerbanen

– Kongsvingerbanen spiller en viktig rolle for mange ulike deler av jernbanen nordøst for Oslo. For titusenvis av reisende er den primært en kjærkommen pendlerstrekning for stor-Oslo. Samtidig er den en viktig kobling for jernbanen mellom Norge og Sverige, hvor vi har sett stor trafikkvekst på persontogene mellom Oslo og Stockholm. Også næringslivet setter pris på strekningen, siden godstogene mellom Sør-Norge og Nord-Norge kjører på denne banen på sin tur via Sverige. Denne mangfoldige suksessen gjør at kapasiteten på jernbanestrekningen er i ferd med å bli sprengt. Derfor starter vi nå arbeidet med å se på løsninger for hvordan Kongsvingerbanen kan utvikles for å løse fremtidens transportbehov enda bedre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

BANE/17. juli 2018

Flere avganger og bedre mobildekning på Østfoldbanen

– Vi har full forståelse for pendlernes frustrasjon over overfylte tog på mange av avgangene på Østfoldbanen. Derfor har hele jernbanefamilien satt seg ned for å bedre situasjonen. Store investeringer i ny infrastruktur vil gi et betydelig forbedring i tilbudet om noen år, men vi igangsetter nå også tiltak som raskere vil bidra til å lette presset på lokaltogene og som gir et bedre tilbud i rushtiden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen