Kineserne melder seg på i konkurransen om de store kontraktene

Kineserne melder seg på i konkurransen om de store kontraktene

Store avstander og enorme kulturforskjeller skremmer ikke, kineserne vil ha en bit av det norske superprosjektet Ferjefri E39.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Regjeringen har som langsiktig mål å bygge ut E39 mellom Kristiansand og Trondheim til ferjefri standard.

– Når vi utbedrer strekningene på land og erstatter ferjestrekninger med broer og tunneler gir vi folk betydelig redusert reisetid og økt fleksibilitet. Det vil gjøre E39 til en enda bedre transportåre og binde sammen de store vekstregionene langs kysten, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i forbindelse med framlegging av NTP i april 2017.

Klør i fingrene

Prosjektet har alle kjennetegn på å bli en skikkelig godbit for entreprenørene. Heller ikke kineserne har gått glipp av det banebrytende arbeidet som gjøres.

I går kom representanter for det kinesiske entreprenør selskapet CCCC (China Communications Construction Company Ltd) mannsterke til Vegdirektoratet for å høre mer om hvordan de kan bruke sin kompetanse i oppdrag for Statens vegvesen – helst på E39. Selskapet er Kinas største, og faktisk en verdens aller største entreprenørselskap.

Stor betydning nasjonalt og internasjonalt

– Realisering av E39 uten ferjestrekninger fra Kristiansand til Trondheim har et omfang som vil ha betydning for byggebransjen både i og utenfor Norge, spådde Jan Erik Henning i Vegdirektoratet ved starten av prosjektet. Det fikk han helt rett i. Nå sitter kineserne skulder ved skulder rundt møtebordet i Vegdirektoratet for å få mest mulig informasjon slik at de kan levere relevante anbud når tiden er inne.

Studieturen fortsetter på Vestlandet

De har reist fra Beijing til Oslo for å skaffe seg kunnskap om det unike arbeidet som gjøres i Norge. Fra Oslo reiser kineserne videre for omvisning i Ryfast og Eiganestunnelen og deretter til Hardangerbrua og Nordhordlandsbrua.

Til toppen