Geberit Mapress pressfitting nummer en milliard er produsert i dag.
Geberit Mapress pressfitting nummer en milliard er produsert i dag. (Foto: Geberit )

I dag: har produsert Mapress pressfitting nummer en milliard

I dag er en viktig milepæl for Geberit. I løpet av dagen har selskapet produsert 1.000.000.000 Mapress pressfittings.

  • Rør
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

I dag er Mapress varemerket eid av Geberit. Mapress pressfitting har blitt den ledende metoden for kobling av rør som brukes i VVS-industrien over hele verden. I stedet for å gjenge, sveise eller lodde sammen rørledninger, føres røret inn i fittingen og delene presses sammen ved hjelp av et kraftig pressverktøy. I dag består Mapress-serien av om lag 2000 produkter for ulike medier og applikasjonsområder.

Historien om Mapress-fittingen begynte på 1950-tallet i Sverige, hvor Gunnar Larsson fant opp et praktisk rørforbindelsessystem som var kjent som "Molkom-koblingen". Systemet brukte et spesielt verktøy og en genialt designet prefabrikkert fitting for lett å koble rørledningen manuelt ved å trykke det på plass. Dette gjorde rørleggers arbeid mye lettere, siden hver rørdel kunne kobles på bare noen få minutter uten behov for tidkrevende operasjoner som lodding og sveising.

VVS-industrien var opprinnelig mistenksom. Vil koblingen være sikker? Men i 1963 ble systemet sertifisert for bruk i godkjente varmeinstallasjoner. Litt senere ble systemet også sertifisert for drikkevannsinstallasjoner.

Gjennombrudd i 1986

Gunnar patenterte sin oppfinnelse i 1964, men manglet midler til å lansere den på markedet. Patentet til fittingen ble eid av AGA i Helsingborg i Sverige, og ble kjøpt i 1968 av Mannesman i Tyskland. Systemet ble etter hvert kalt Mapress (kort for Mannesman Pressfitting).

Mapress hadde endelig et gjennombrudd i 1986, da pressesystemet ble allment godkjent på globalt plan. I tillegg til å bli brukt i drikkevannsinstallasjoner, varmeanlegg og kjøleinstallasjoner, har metoden nå blitt brukt i bilindustrien, offshore, prosessindustrien og petrokjemisk industri.

  Foto: Geberit

Mapress-systemet ble bransjestandard og det mest økonomiske og holdbare systemet, spesielt i industri- og byggebransjen utover -90 tallet
I Norge økte bruken av Mapress også utover -90 tallet siden rør og deler ble forsinket og kunne brukes til åpne, synlige varme- og kjøleanlegg. Det store løftet kom da forsikringsselskapene innførte strengere brannsikkerhetsforskrifter for byggeplasser. 

– Dette gjorde det vanskelig å bruke lodde- og sveisemetoder, noe som førte til økt bruk av Mapress-systemet.

2000 produkter

I 2004 ble varemerket Mapress kjøpt av Geberit og de har investert mye i å forbedre Mapress-produktenes materiale og design. Dessuten har de gjort systemet sikrere ved å innføre en pressindikator som viser fittings som ikke er presset under installasjonen samt et deksel i fittingen for å holde de rene og frie for smuss.

I dag har Geberit ca 2.000 Mapress produkter for syrefast stål, kobber og el-forsinkede stålrør. Produksjon foregår stort sett i Tyskland, hvor Geberit for tiden bygger en ny produksjonshall planlagt ferdigstilt våren 2019. Fokuset her vil være på å skape en optimal flyt fra råvare til ferdig produkt, noe som fører til enda høyere kvalitet og pålitelighet.

I dag kan Geberit med stolthet rapportere å ha produsert en milliard Mapress fittings. Geberit vil feire denne milepælen over hele verden.

– Vi vil legge sterkt fokus på Mapress i løpet av året. For eksempel vil vi organisere en internasjonal konkurranse i sosiale medier, rettet mot VVS industrien, hvor en av premiene er en gullforgylt Mapress fitting, avslører Wenche Sydhagen, markedskoordinator for Geberit Norge.

JERNBANE/16. oktober 2018

Dobbeldekkertog som midlertidig løsning på Østfoldbanen blir for dyrt

Jernbanedirektoratet har nå konkludert i spørsmålet om innleie av dobbeltdekkertog kunne være en midlertidig løsning for å gi bedre passasjerkapasitet på Østfoldbanen. Grundige undersøkelser viser at dette blir for kostbart som en midlertidig løsning. Les hele saken

Til toppen