Gode muligheter for 9700 arbeidsledige ingeniører og IKT-ansatte

Gode muligheter for 9700 arbeidsledige ingeniører og IKT-ansatte

Bygg- og anleggsbransjen skriker etter ingeniører når flere store veier og banelinjer nå settes i gang. Muligheten for å bytte bransje er bedre enn mange tror.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Ved utgangen av oktober var det 9700 registrerte arbeidsledige med ingeniør eller IKT-fagbakgrunn. For mange av disse er en overgang til bygg- og anlegg en god mulighet for å få karrieren tilbake på rett vei.

I Trondheim skulle den rådgivende ingeniørbedriften Sweco øke bemanningen innen bygg og anlegg fra 27 til over 60 medarbeidere. Da fant de blant annet arbeidskraft fra oljebransjen.

– Vi har ansatt noen fra offshore det siste året. Så lenge de er motiverte og forberedt på å lære noe nytt, så er mulighetene mange, sier avdelingsleder i Sweco Bjørn Endre Dyrseth.

– Vi bruker også tid og penger på å bygge på kompetansen til de som trenger det, men det er viktig å vite at man må stå på mye selv, sier Dyrseth.

[factbox id="1"]

Ettertraktede ingeniører

Ved utgangen av oktober var 9700 med bakgrunn som ingeniør eller IKT-fag registrert som arbeidsledige, viser tall fra NAV. Trass store bemanningskutt i offshorebransjen er ingeniører fortsatt på listen over de ti yrkesgruppene det er vanskeligst å finne folk til i Norge, viser en ny undersøkelse om det norske arbeidsmarkedet. Det er sjette året på rad ingeniører er på listen over kompetanse arbeidsgivere ikke finner.

Konsulent- og rekrutteringsselskapet Experis jobber blant annet med å formidle ingeniører til bedrifter. Regionsjef Rune Levang i Experis i Trondheim har allerede hjulpet mange ingeniører med å finne jobb, og også med å bytte bransje.

– For mange arbeidsledige ingeniører er utfordringen å vise hvilke kunnskaper de faktisk har. Mens bedriftene sliter med å vite hvilke behov de har. Det kan være vanskelig å oversette bedriftens behov til et språk som arbeidssøkere fra andre bransjer skjønner. Vi hjelper med å oversette og fortolke kunnskap, sier Levang.

Planlegging, prosjektplanlegging, kontraktsoppfølging og kostnadsstyring er eksempler på ferdigheter som er overførbare mellom bransjer. Levang sier at for mange er muligheten for å bytte bransje bedre enn de fleste tror.

– Dersom de er villige til å ta kurs, noe opplæring eller ta opp enkeltstående fag, er det gode muligheter for en ny karrierevei. Jeg vil anbefale ledige ingeniører fra offshore til å gjøre seg selv mer attraktive på arbeidsmarkedet, og tørre å gå utenfor komfortsonen, sier Levang.

Ingeniøretterspørsel i Midt-Norge

Mulighetene for ingeniører som vurderer å starte i en ny bransje er store.

– Det er stor aktivitet her i Midt-Norge nå. Ved siden av E6-utbyggingen og elektrifiseringen av Trønder- og Meråkerbanen kommer kampflyplassutbyggingen på Ørlandet, fire vindparker på Fosen og to andre parker på henholdsvis Snillfjord og Hitra, som for øvrig er Europas største vindmølleprosjekt. Miljøpakken i Trondheim er også spennende. Frem mot 2025 skal det gjennomføres flere hundre små og store prosjekter der, sier Levang.

Akkurat nå ser Experis etter ingeniørkompetanse innen bygg- og anleggsfag, samferdsel, vann og avløp og geoteknikk for å nevne noe.

– Det er bare å ta kontakt for en prat, sier Levang i Experis.

Til toppen