Gassmarkedet blir mer globalt

Gassmarkedet blir mer globalt

Gassmarkedet blir stadig mer globalt og det er en tøff krig om markedsandeler. Store tilbydere som Australia og USA øker sitt tilbud av flytende gass levert med skip, såkalte LNG-skip.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Dette er kraftkommentar fra LOS Energy.

Økt gass-konkurranse gir også prispress i kraftmarkedet. I løpet av sommeren er flere milepæler i gassmarkedet passert:

  • Første LNG-skip seilte gjennom den kraftig oppgraderte Panama-kanalen fra USA i retning det asiatiske markedet. Samme transportmåte gjorde også at USA fikk levert LNG for første gang til Spania.
  • Qatar, som tradisjonelt har hatt stor markedsandel i Asia, opplever nå større konkurranse fra Australia. Landet på den arabiske halvøy møter den økende konkurransen med å sende flere LNG-skip i retning Europa. På det europeiske markedet konkurrerer LNG med rørgass fra blant annet Norge og Russland.

Sommerens milepæler har bidratt til fallende gasspriser globalt. Med dagens prisbilde er det for september nå mer lønnsomt å levere gasskraft enn kullkraft i det europeiske kraftmarkeder.

Dette er godt nytt også for den nordiske kraftprisen. Prispresset dempes og strømprisene i de mest pressede timene blir også holdt nede.

LUFTHAVN/ 8. november 2018

Kontrakten for Tromsø lufthavns nye terminalprosjekt er signert

– Nå er det offisielt, nå begynner arbeidet med å skape en ny arktisk hub som han bidra til økt vekst i hele regionen,» Sier Eskild Andersen. «Prosjektet har høy prioritet da trafikkveksten i nord forventes å fortsette, og vi gleder oss til å kunne få bedre kapasitet og fasiliteter i Tromsø. sier Thorgeir Landevaag, divisjonsdirektør i Avinor. Les hele saken

Til toppen