Fjorden skal kjøle ned filene dine

Fjorden skal kjøle ned filene dine

Inne i et fjell i Sogn og Fjordane får en nedlagt gruve nytt liv som høyteknologisk datasenter. Tirsdag markerte byggestart for Lefdal Mine Datacenter, hvor vann fra fjorden vil stå for kjølingen.

  • IT
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Under tirsdagens lanseringsarrangement i Oslo fikk et syttitalls fremmøtte høre om planene for gruven. På et samlet areal på 120 000 kvadratmeter, med opptil 18 meter takhøyde, bygges nå det som blir Europas kanskje største datasenter.

– Lefdal Mine Datacenter er strålende eksempel på høy energieffektivitet og -innovasjon. Vi er takknemlige for å være en del av dette prosjektet, sa administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova under markeringen.

Kjøling med fjordvann

Serverparker avgir mye varme, og har derfor store kjølebehov. I Lefdals datasenter ved Måløy i Nordfjord vil kjølingen skje med vann fra fjorden. Denne energiløsningen vil spare mer enn 6 millioner kWh hvert år, tilsvarende energibruken i mer enn 300 norske husstander.

– Fjorden blir kjøleskapet vårt. Herfra vil vi bringe inn sjøvann som holder en fast temperatur på 7,5 grader. Enova har støttet kjølesystemet med 7 millioner kroner, og det er vi stolte av. Det viser at dette er en ledende teknologi, sa markedsdirektør Mats Andersson i Lefdal Mine Datacenter til de fremmøtte.

Å legge denne typen industri til Norge, er et godt klimaprosjekt i seg selv. Tilgangen på fornybar kraft og et gunstig klima gjør det mulig å drive serverparker med ren og lite energi. Enova har også gitt investeringsstøtte til datasenteret Greenfield, som åpnet i Akershus tidligere i år. Lefdal Mine Datacenter vil stå ferdig i august 2016.

ITS/14. november 2018

Oslopakke 3 legger bedre til rette for miljøvennlige reiser

– Oslopakke 3 er en videreføring av initiativene som førte til vedtak om innføring av bompengesystem rundt Oslo. Som i andre byer har bompengeinnkreving finansiert veg- og kollektivutbygging i Oslo. Dette vil nok prege arbeidet med Oslopakke 3 også rent teknisk. Les hele saken

HAVN/14. november 2018

Skal bygge havn for verdens første autonome skip

Yara Birkeland er verdens første autonome skip og skal erstatte 40 000 turer med vogntog per år, mellom Herøya og havnene i Brevik og Larvik. NRC Group, ved datterselskapet ALTi Bygg og Anlegg AS, vant nylig oppdraget om å bygge den nye terminalen for skipet. Den nye havnen er avgjørende for å kunne sette nullutslipps-skipet i drift. Oppdragsgiver er Yara Norge AS. Les hele saken

Til toppen