Fjorden skal kjøle ned filene dine

Fjorden skal kjøle ned filene dine

Inne i et fjell i Sogn og Fjordane får en nedlagt gruve nytt liv som høyteknologisk datasenter. Tirsdag markerte byggestart for Lefdal Mine Datacenter, hvor vann fra fjorden vil stå for kjølingen.

  • IT
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Under tirsdagens lanseringsarrangement i Oslo fikk et syttitalls fremmøtte høre om planene for gruven. På et samlet areal på 120 000 kvadratmeter, med opptil 18 meter takhøyde, bygges nå det som blir Europas kanskje største datasenter.

– Lefdal Mine Datacenter er strålende eksempel på høy energieffektivitet og -innovasjon. Vi er takknemlige for å være en del av dette prosjektet, sa administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova under markeringen.

Kjøling med fjordvann

Serverparker avgir mye varme, og har derfor store kjølebehov. I Lefdals datasenter ved Måløy i Nordfjord vil kjølingen skje med vann fra fjorden. Denne energiløsningen vil spare mer enn 6 millioner kWh hvert år, tilsvarende energibruken i mer enn 300 norske husstander.

– Fjorden blir kjøleskapet vårt. Herfra vil vi bringe inn sjøvann som holder en fast temperatur på 7,5 grader. Enova har støttet kjølesystemet med 7 millioner kroner, og det er vi stolte av. Det viser at dette er en ledende teknologi, sa markedsdirektør Mats Andersson i Lefdal Mine Datacenter til de fremmøtte.

Å legge denne typen industri til Norge, er et godt klimaprosjekt i seg selv. Tilgangen på fornybar kraft og et gunstig klima gjør det mulig å drive serverparker med ren og lite energi. Enova har også gitt investeringsstøtte til datasenteret Greenfield, som åpnet i Akershus tidligere i år. Lefdal Mine Datacenter vil stå ferdig i august 2016.

FORNYBAR ENERGI/20. juli 2018

Sporveien åpner for egen strøm ved verkstedene

Microgrid er en åpning mot en ny verden i energiforsyning, der en virksomhet helt eller delvis kan driftes på egenprodusert strøm. Masterstudent Christian Olsen Rendall har undersøkt lønnsomheten i dette ved en installering på Ryen verksted. Les hele saken

JERNBANE/19. juli 2018

Ber Jernbanedirektoratet vurdere forbedringsmuligheter for Kongsvingerbanen

– Kongsvingerbanen spiller en viktig rolle for mange ulike deler av jernbanen nordøst for Oslo. For titusenvis av reisende er den primært en kjærkommen pendlerstrekning for stor-Oslo. Samtidig er den en viktig kobling for jernbanen mellom Norge og Sverige, hvor vi har sett stor trafikkvekst på persontogene mellom Oslo og Stockholm. Også næringslivet setter pris på strekningen, siden godstogene mellom Sør-Norge og Nord-Norge kjører på denne banen på sin tur via Sverige. Denne mangfoldige suksessen gjør at kapasiteten på jernbanestrekningen er i ferd med å bli sprengt. Derfor starter vi nå arbeidet med å se på løsninger for hvordan Kongsvingerbanen kan utvikles for å løse fremtidens transportbehov enda bedre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

BANE/17. juli 2018

Flere avganger og bedre mobildekning på Østfoldbanen

– Vi har full forståelse for pendlernes frustrasjon over overfylte tog på mange av avgangene på Østfoldbanen. Derfor har hele jernbanefamilien satt seg ned for å bedre situasjonen. Store investeringer i ny infrastruktur vil gi et betydelig forbedring i tilbudet om noen år, men vi igangsetter nå også tiltak som raskere vil bidra til å lette presset på lokaltogene og som gir et bedre tilbud i rushtiden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen