Europeisk kulturminnepris til Kongevegen

Europeisk kulturminnepris til Kongevegen

Kongevegen over Filefjell hedres med den prestisjefylte kulturminneprisen «EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Award». Hele 202 prosjekt fra 39 europeiske land har vært vurdert av juryene.

  • vei
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Kongevegen over Filefjell går fra det trange, dramatiske fjordlandskapet i Lærdal i Sogn, over høyfjellet på Filefjell og ned til Vang i Oppland. Den 10 mil lange strekningen er en del av Den Bergenske kongeveg og sto først ferdig i 1793 som den første kjøreveien mellom øst og vest.

Statens vegvesen, i samarbeid med en rekke lokale aktører, tok i 2009 initiativet til å restaurere veistrekningen som en kulturhistorisk vandrevei. Det gode resultatet førte til at Kongevegen også kapret Vegdirektørens pris for vakre veger i 2014.

Prisen deles ut i Finland

Selve prisen deles ut på et arrangement i St. Michaelkirken i Turku den 15. mai. EUs kommissær Tibor Navracsics og den kjente tenoren Placido Domingo er vertskap under utdelingen.

– Mine varmeste gratulasjoner går til årets prisvinnere. Gjennom 15 år er 450 prosjekt utpekt som vinnere. Det viser at kulturarven er vesentlig for en bærekraftig økonomisk utvikling, sosial tilhørighet og et mer inkluderende Europa, sier Placido Domingo som i tillegg til å være en av verdens ledende operasangere, også er president i Europa Nostra.

EU sender to priser til Norge i år

Prisen deles ut i fire kategorier med flere vinnere i hver kategori. I år er det totalt 29 vinnere. Norge får hele to priser, Norsk Fyrhistorisk Forening er også tildelt pris i kategori «dedicated service».

HAVN/14. november 2018

Skal bygge havn for verdens første autonome skip

Yara Birkeland er verdens første autonome skip og skal erstatte 40 000 turer med vogntog per år, mellom Herøya og havnene i Brevik og Larvik. NRC Group, ved datterselskapet ALTi Bygg og Anlegg AS, vant nylig oppdraget om å bygge den nye terminalen for skipet. Den nye havnen er avgjørende for å kunne sette nullutslipps-skipet i drift. Oppdragsgiver er Yara Norge AS. Les hele saken

Til toppen