Elkraft-studenter har Norges beste Studentbedrift 2016

Elkraft-studenter har Norges beste Studentbedrift 2016

Indago SB fra Høgskolen i Sørøst-Norge var suveren vinner under NM for Studentbedrifter 2016.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Nå tar de og HavTekk SB fra NTNU i Ålesund med innovasjonene sine videre til EM i Bucuresti.

– Dette er helt overveldende og vi er i grunnen tomme for ord. Vi bestemte oss før NM at det er love å tenke stort. Det lønte seg jammen, sier en euforisk daglig leder, Per-Egil Ekroll.

Indago SB består av fem elektrikere som nå er ferdig med en grad i elkraftteknikk ved HSN Porsgrunn. Med utgangspunkt i egne erfaringer har studentgründerne utviklet et lokaliseringinstrument for elektrikere. Studentbedriften vant også den prestisjetunge Ferdprisen for størst internasjonalt potensial. I juli representerer de Norge under EM i Romania, der de får vise frem produktet sitt for et internasjonalt dommerpanel.

[img id="1"]

Satser i fremtidsnæring

HavTekk SB fra Ålesund vant andreplass og tok den andre EM-billetten. De to tredjeårsstudentene ved ved Biomarin Innovasjon på NTNU har utviklet en løsning for å sortere oppdrettsfisk mer effektivt og skånsomt. Nå vil de optimalisere produktet videre så det kan gjøres klart til kommersialisering, og starte AS etter hvert.

– Det har vært en stor opplevelse og veldig lærerikt! Artig å se at juryen ser verdiskapingen i ideen vår. Nå gleder vi oss til EM, sier Sebastian B. Ludvigsen, daglig leder i HavTekk SB. Bedriften vant også NHOs pris for beste samarbeid med næringslivet.

Også en annen NTNU-bedrift gikk til topps under NM; Protector SB vant ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift.

Læring blir til næring

Studentbedrift er et pedagogisk program som gir studenter erfaring med bedriftsetablering. Studentene utvikler forretningsideene selv, og de driver bedriftene med støtte fra fagmiljøer ved utdanningsinstitusjonene og i tett samarbeid med mentorer og samarbeidspartnere fra lokalt arbeids- og næringsliv.

[img id="2"]

– Vårt mål er først og fremst å gi studentene entreprenørskapskompanse og virkelighetsnær læring, så de kan bli etablerere og innovatører når de er ferdige med utdannelsen. Studentene bak Indago og HavTekk er tydeligvis på riktig sted til rett tid, og de har kompetansen og holdningen som skal til for å lykkes. Klart vi er entusiastiske når studentene treffer planken og studentbedriften deres har potensial for å bli lønnsom næring, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Juryens begrunnelse

"Som team er de overbevisende med sin kompetanse og erfaring, og de forstår brukerens behov godt. Produktet dekker et behov i markedet og vil bidra til effektivisering av arbeidsprosesser. Økt sikkerhet i arbeidsprosessene er også et viktig bidrag fra produktet. Bedriften har identifisert, utnyttet og utviklet sitt nettverk på en overbevisende måte. Interessentene står allerede i kø. Bedriften fremstår troverdig med ambisiøse og troverdige mål", heter det i juryens begrunnelse.

NHO-sjefen ønsker flere unge verdiskapere

– Er det én ting vi helt sikkert trenger mer av i den tiden Norge nå går gjennom, så er det flere gründere og flere unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

NHO var en av initiativtakerne til Ungt Entreprenørskap i 1997, og arbeidsgiverorganisasjonen har i en årrekke vært vertskap for den nasjonal konkurransen.

JERNBANE/19. juli 2018

Ber Jernbanedirektoratet vurdere forbedringsmuligheter for Kongsvingerbanen

– Kongsvingerbanen spiller en viktig rolle for mange ulike deler av jernbanen nordøst for Oslo. For titusenvis av reisende er den primært en kjærkommen pendlerstrekning for stor-Oslo. Samtidig er den en viktig kobling for jernbanen mellom Norge og Sverige, hvor vi har sett stor trafikkvekst på persontogene mellom Oslo og Stockholm. Også næringslivet setter pris på strekningen, siden godstogene mellom Sør-Norge og Nord-Norge kjører på denne banen på sin tur via Sverige. Denne mangfoldige suksessen gjør at kapasiteten på jernbanestrekningen er i ferd med å bli sprengt. Derfor starter vi nå arbeidet med å se på løsninger for hvordan Kongsvingerbanen kan utvikles for å løse fremtidens transportbehov enda bedre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

BANE/17. juli 2018

Flere avganger og bedre mobildekning på Østfoldbanen

– Vi har full forståelse for pendlernes frustrasjon over overfylte tog på mange av avgangene på Østfoldbanen. Derfor har hele jernbanefamilien satt seg ned for å bedre situasjonen. Store investeringer i ny infrastruktur vil gi et betydelig forbedring i tilbudet om noen år, men vi igangsetter nå også tiltak som raskere vil bidra til å lette presset på lokaltogene og som gir et bedre tilbud i rushtiden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen