Elektriske fly tar av

Elektriske fly tar av

Mens stadig flere el-biler ruller på veiene har elektriske fly nærmest vært sett på som en utopi. Men nå tar de bokstavelig talt av. Siemens og Airbus utvikler hybrid-elektriske fly for regional passasjertrafikk.

  • flyplass
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Siemens har utviklet en ny elektrisk motor for fly som veier bare 50 kilo. Allikevel leverer den kontinuerlig 260 kW strøm, noe som gir et unikt kraft/vekt forhold. I april 2016 inngikk Siemens og Airbus en samarbeidsavtale om å utvikle fremdriftsteknologi for elektrisk fly basert på denne motoren.

– Innen 2030 forventer vi at de første elektriske flyene går i rute, sier Frank Anton, sjef for eAircraft i Siemens.

[factbox id="1"]

Energieffektivt fremdriftssystem

Det rekordpresenterende fremdriftssystemet kunne i sommer ta sin første flytur for publikum på en flyplassen nord for Düsseldorf. Nesten helt stille drev det et to-seters fly av typen Ekstra 330LE. Anton beskriver den første flyvningen, på vilkår fra European Aviation Safety Agency og med flytillatelse fra Federal Aviation Office i Tyskland, som en milepæl i historien om elektrisk luftfart.

– Dette er en dag som vil endre luftfarten. For første gang har et elektriske fly lettet på en kvart megawatt, sa Anton.

Flyet har en SP260D elektrisk motor og en inverter fra Siemens, og en batteripakke fra slovenske Pipistrel. Propellen er laget av MT Propell i Bayern, mens Siemens har utviklet SP260D motoren i samarbeid med Grob Aircraft. Prosjektet er subsidiert av det tyske føderale ministeriet for økonomi og energi som en del av det tyske forskningsprogrammet for luftfart.

Denne flyvningen er en milepæl i historien om elektrisk luftfart

Det rundt 1000 kilo tunge Ekstra 330LE fungerer som prototype for det nye fremdriftssystemet.

– Et akrobatfly er spesielt godt egnet for testing siden det kan lage skarpe akselerasjoner i alle tre aksene under flyvning. Det er robust nok til å teste system og komponenter på grensen av hva de tåler, sier Anton.

Nok kraft for regional flyvning?

Ekstra Aircraft er ikke den eneste partneren Siemens arbeider med i sin søken mot elektrifisert luftfart. Selskapet samarbeider med flere mellomstore produsenter på pilotprosjekter for å øke bevisstheten om praktiske fordeler med elektriske fremdriftssystemer.

[img id="1"]

I april 2016 fikk Magnus eFusion, et to-seters treningsfly, en vellykket jomfrutur. Flyet vil bli brukt til å utforske hvordan batterisystemer kan tilpasses behovene til elektrisk luftfart.

I tillegg jobber Siemens og Airbus med et mye større samarbeidsprosjekt. Selskapene vil bevise den tekniske gjennomførbarheten av hybrid-elektriske systemer for regionale flyvninger.

– Innen 2030 vil vi ha elektriske fly for opptil 100 passasjerer og med en rekkevidde på rundt 1000 km. Det er en utvikling som krever langt mer strøm, kanskje så mye som 10 MW. Men vi er overbeviste om at elektrisk fremdrift blir uerstattelig innen luftfart, sier Anton.

Det betyr det litt å finne opp et fly, mer å bygge det, men å fly det betyr alt

Antons optimistiske driv er en av grunnene til at EU-kommisjonen ønsker å redusere CO2-utslippene i luftfart med opptil 75 prosent innen 2050.

[img id="2"]

– Dessuten er elektriske fly lang mer stillegående enn konvensjonelle fly. Noe som vil være bra ikke bare for de som bor i nærheten av flyplasser, men også for flyoperatørene. Stillegående systemer kan gjøre det mulig å tilby kvelds- og nattflyvninger som nå er forbudt på grunn av støy, sier Anton.

Siemens vil kontinuerlig jobbe med å forbedre effektiviteten og påliteligheten for sine komponenter. Men motivasjon for satsningen strekker seg lenger enn bare optimalisering; de visualisere alltid systemenes jomfruturer i horisonten. Den tyske luftfartspioneren Otto Lilienthal (1848 - 1896) beskrev tilnærmingen slik: – Det betyr litt å finne opp et fly, mer å bygge det, men å fly det betyr alt.

MILJØ/25. april 2019

Miljøfartsgrenser kommer og går

– Det er viktig å ha miljøfartsgrenser i tider der det produseres og virvles opp mye svevestøv. Det skjer spesielt om vinteren ved piggdekkbruk. Men også på vårparten, når veiene tørker opp, virvles  igjen mye veistøv opp, og da kan miljøfartsgrenser dempe denne prosessen. Les hele saken

Til toppen