Cochin er verdens første solcelledrevne flyplass

Cochin internasjonale flyplass i Sør-India er verdens første flyplass hvor alle bakkeoperasjoner er drevet av solenergi.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Mer enn 46 000 solcellepaneler har blitt lagt ut over en 45 måls overflate for å drifte Cochin internasjonale flyplass. Dette er Indias fjerde største flyplass i forhold til passasjertrafikk.

Myndigheter ved flyplassen forteller at den nå vil bli "absolutt energi nøytral", og skal produsere overskuddsstrøm for å styrke statens strømnett.

Prosjektdesignerne forteller at anlegget på 12 megawatt skal supplere mellom 50 000 og 60 000 strømenheter hver dag.

Anlegget er bestilt av det tyske selskapet Bosch for $9,5 millioner.

Bærekraftig modell

- Dette [Cochin] er nå verdens første flyplass som driftes fullstendig gjennom solenergi. Vi produserer også et par ekstra megawatt, som skal bidra til å styrke statsnettet, forteller V.J. Kurian til AlterNet. Han er administrerende direktør for Cochin International.

India er en av verdens største miljøverstinger når det kommer til utslipp av drivhusgasser, med et årlig utslipp på omkring 1.3 millioner tonn. Kina er verdens største forurenser, med et utslipp på seks millioner tonn i året.

Flere følger etter

Flere flyplasser i India rådes nå av regjeringen til å følge i Cochins fotspor. Netaji Subash Chandra Bose International Airport i Calcutta planlegger å sette opp et 15 megawatt anlegg over 60 mål. Rundt om i verden tar andre flyplasser i bruk solenergi for å drive bakkeoperasjoner.

En ny internasjonal flyplass i Mexico City satser nå på å bli verdens mest bærekraftige innen ferdigstillelse i 2018. Den oppgraderte Terminal 2 på London Heathrow har flere solcellefunksjoner integrert i sine operasjoner. Denver International er en av flere amerikanske flyplasser som utnytter solcelleanlegg.

Kostnadseffektivt

Cochin International forteller at det nye solcelleanlegget, som begynte å operere i midten av August i år, er svært kostnadseffektivt og har tiltrukket seg stor oppmerksomhet fra hele verden.

- Under åpningen av flyplassen fikk vi besøk av skolebarn som ville se hvordan solenergi brukes til å betjene hele flyplassens anlegg, forteller P.S Jayan til AlterNet. Han er kommunikasjonsansvarlig for Cochin International

- Vi har fått mange henvendelser fra lærere som ønsker å sende elevene sine hit for å lære mer om fornybar energi, avslutter Jayan.

FORNYBAR ENERGI/20. juli 2018

Sporveien åpner for egen strøm ved verkstedene

Microgrid er en åpning mot en ny verden i energiforsyning, der en virksomhet helt eller delvis kan driftes på egenprodusert strøm. Masterstudent Christian Olsen Rendall har undersøkt lønnsomheten i dette ved en installering på Ryen verksted. Les hele saken

JERNBANE/19. juli 2018

Ber Jernbanedirektoratet vurdere forbedringsmuligheter for Kongsvingerbanen

– Kongsvingerbanen spiller en viktig rolle for mange ulike deler av jernbanen nordøst for Oslo. For titusenvis av reisende er den primært en kjærkommen pendlerstrekning for stor-Oslo. Samtidig er den en viktig kobling for jernbanen mellom Norge og Sverige, hvor vi har sett stor trafikkvekst på persontogene mellom Oslo og Stockholm. Også næringslivet setter pris på strekningen, siden godstogene mellom Sør-Norge og Nord-Norge kjører på denne banen på sin tur via Sverige. Denne mangfoldige suksessen gjør at kapasiteten på jernbanestrekningen er i ferd med å bli sprengt. Derfor starter vi nå arbeidet med å se på løsninger for hvordan Kongsvingerbanen kan utvikles for å løse fremtidens transportbehov enda bedre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

BANE/17. juli 2018

Flere avganger og bedre mobildekning på Østfoldbanen

– Vi har full forståelse for pendlernes frustrasjon over overfylte tog på mange av avgangene på Østfoldbanen. Derfor har hele jernbanefamilien satt seg ned for å bedre situasjonen. Store investeringer i ny infrastruktur vil gi et betydelig forbedring i tilbudet om noen år, men vi igangsetter nå også tiltak som raskere vil bidra til å lette presset på lokaltogene og som gir et bedre tilbud i rushtiden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Les hele saken

Til toppen