Cochin er verdens første solcelledrevne flyplass

Cochin internasjonale flyplass i Sør-India er verdens første flyplass hvor alle bakkeoperasjoner er drevet av solenergi.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Mer enn 46 000 solcellepaneler har blitt lagt ut over en 45 måls overflate for å drifte Cochin internasjonale flyplass. Dette er Indias fjerde største flyplass i forhold til passasjertrafikk.

Myndigheter ved flyplassen forteller at den nå vil bli "absolutt energi nøytral", og skal produsere overskuddsstrøm for å styrke statens strømnett.

Prosjektdesignerne forteller at anlegget på 12 megawatt skal supplere mellom 50 000 og 60 000 strømenheter hver dag.

Anlegget er bestilt av det tyske selskapet Bosch for $9,5 millioner.

Bærekraftig modell

- Dette [Cochin] er nå verdens første flyplass som driftes fullstendig gjennom solenergi. Vi produserer også et par ekstra megawatt, som skal bidra til å styrke statsnettet, forteller V.J. Kurian til AlterNet. Han er administrerende direktør for Cochin International.

India er en av verdens største miljøverstinger når det kommer til utslipp av drivhusgasser, med et årlig utslipp på omkring 1.3 millioner tonn. Kina er verdens største forurenser, med et utslipp på seks millioner tonn i året.

Flere følger etter

Flere flyplasser i India rådes nå av regjeringen til å følge i Cochins fotspor. Netaji Subash Chandra Bose International Airport i Calcutta planlegger å sette opp et 15 megawatt anlegg over 60 mål. Rundt om i verden tar andre flyplasser i bruk solenergi for å drive bakkeoperasjoner.

En ny internasjonal flyplass i Mexico City satser nå på å bli verdens mest bærekraftige innen ferdigstillelse i 2018. Den oppgraderte Terminal 2 på London Heathrow har flere solcellefunksjoner integrert i sine operasjoner. Denver International er en av flere amerikanske flyplasser som utnytter solcelleanlegg.

Kostnadseffektivt

Cochin International forteller at det nye solcelleanlegget, som begynte å operere i midten av August i år, er svært kostnadseffektivt og har tiltrukket seg stor oppmerksomhet fra hele verden.

- Under åpningen av flyplassen fikk vi besøk av skolebarn som ville se hvordan solenergi brukes til å betjene hele flyplassens anlegg, forteller P.S Jayan til AlterNet. Han er kommunikasjonsansvarlig for Cochin International

- Vi har fått mange henvendelser fra lærere som ønsker å sende elevene sine hit for å lære mer om fornybar energi, avslutter Jayan.

ITS/14. november 2018

Oslopakke 3 legger bedre til rette for miljøvennlige reiser

– Oslopakke 3 er en videreføring av initiativene som førte til vedtak om innføring av bompengesystem rundt Oslo. Som i andre byer har bompengeinnkreving finansiert veg- og kollektivutbygging i Oslo. Dette vil nok prege arbeidet med Oslopakke 3 også rent teknisk. Les hele saken

HAVN/14. november 2018

Skal bygge havn for verdens første autonome skip

Yara Birkeland er verdens første autonome skip og skal erstatte 40 000 turer med vogntog per år, mellom Herøya og havnene i Brevik og Larvik. NRC Group, ved datterselskapet ALTi Bygg og Anlegg AS, vant nylig oppdraget om å bygge den nye terminalen for skipet. Den nye havnen er avgjørende for å kunne sette nullutslipps-skipet i drift. Oppdragsgiver er Yara Norge AS. Les hele saken

Til toppen