Bane NOR velger Siemens til å digitalisere norsk jernbane
(Illustrasjon: Siemens)

Bane NOR velger Siemens til å digitalisere norsk jernbane

Siemens skal levere det digitale signalanlegget til jernbanen som sikrer togpassasjerene en bedre reisehverdag med presise og hyppige avganger og større kapasitet.

  • ERTMS
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Bane NOR har tildelt Siemens en kontrakt for levering av digitalt signalanlegg (ERTMS) for jernbanen i Norge. Gigantutbyggingen skal rulles ut over hele landet, og sørge for at norsk jernbane får ny og innovativ teknologi med digitale løsninger. Kontrakten ble vunnet i sterk konkurranse med andre globale aktører, og blir den største enkeltleveransen for Siemens i Norge noensinne.

– Vi er stolte over at Bane NOR har valgt oss som partner til å utvikle fremtidens digitale jernbane. Nå får Norge den mest moderne infrastrukturen i Europa, og dette er noe passasjerene vil merke, sier Anne Marit Panengstuen, administrerende direktør i Siemens AS.

Digitalt gigantprosjekt

Leveransen innebærer en ombygging som strekker seg over totalt 4 200 kilometer med skinnegang og installasjoner på totalt 375 stasjoner. Fysiske skilt og analoge lyssignaler blir erstattet med sensorer og digitale signalanlegg som sørger for mer presis informasjon. Alt blir digitalt og flyttet inn på en skjerm hvor togføreren får løpende informasjon om trafikken.

– Det nye digitale signalsystemet vil gi løpende informasjon om trafikken i sanntid. Dette vil føre til en mye bedre og sikrere flyt i trafikken, høyere punktlighet og større kapasitet ved at togene kan kjøre tettere. Norge får med dette en moderne og effektiv togavvikling med teknologi i verdensklasse, sier Lars Johan Andresen, divisjonsdirektør for Mobility i Siemens.

  Illustrasjon: Siemens

Markedsledende teknologi var også en av hovedgrunnene til at valget falt på Siemens. Beste tekniske løsning kombinert med solid gjennomføringsevne og gode erfaringer fra tidligere leveranser var ifølge Bane NOR utslagsgivende for beslutningen.

– Dette markerer startskuddet for tidenes modernisering av jernbanen i Norge. Bane NOR skaper fremtidens jernbane gjennom ett av Norges største digitaliseringsprosjekt. Vi har store forventninger til at Siemens gjennom kontrakten på nytt digitalt signalsystem, vil bidra sterkt til moderniseringen sammen med oss, uttaler Sverre Kjenne, konserndirektør i Bane NOR. 

Største kontrakt noen sinne

Kontrakten er den største for Siemens i Norge noensinne, og betyr at selskapet nå må ansette flere.

– Det vil til tider være flere hundre personer som vil være delaktig i dette omfattende prosjektet. Vi har allerede startet prosessen med å ruste opp organisasjonen med dyktige medarbeidere for å møte kapasitetsbehovet, sier Andresen.

Fakta:

  • Siemens skal levere et komplett signalanlegg med sikringsanlegg, drivmaskiner for sporveksler, togdeteksjonssystem, planoverganger og tilhørende infrastruktur langs skinnegangen
  • Leveransen fra Siemens har en verdi på circa 7,5 milliarder kroner inkludert 25 års service
  • Omfatter 375 stasjoner og 4.200 kilometer skinnegang
  • Planlagt ferdigstillelse i 2034
  • Planlagt innføring på Oslo S i 2026.
  • Totalt planlegger Bane NOR å bruke 23,4 milliarder kroner på ERTMS

Prosjektet skal gjennomføres i perioden 2018 til 2034 med en serviceavtale fram til 2059. Leveransen omfatter et komplett signalanlegg med sikringsanlegg, drivmaskiner for sporveksler, togdeteksjonssystem, planoverganger og tilhørende infrastruktur langs skinnegangen.

Systemet er en del av en felles standard for hele Europa, og skal erstatte dagens 20 forskjellige togstyringssystemer. Med ERTMS kan man i fremtiden kjøre samme togsett i hele Europa. Det vil for eksempel være mulig å kjøre et godstog fra Italia, opp gjennom hele Europa og opp til Norge uten å måtte bytte lokomotiv. Dette vil bidra til å gjøre det raskere og billigere å frakte varer og passasjerer.

VEGTEKNOLOGI/ 9. april 2019

Informasjon i sanntid om alle på veien

– Trafikksentral sør har informasjon i sanntid fra alle som har vår teknologi installert, og som befinner seg ute på veien. Dette letter informasjon til publikum, og gir en bedre produksjonsflyt og flåtestyring for alle som gjør en jobb ute på veien – både sommer og vinter. Les hele saken

TEKNOLOGI/ 9. april 2019

Nordmann testpilot for utvikling av teknologi

– Det er klart det var moro å bli spurt, og enda morsommere å være med på prosessen. Det var mye spennende som skjedde, og mye å sette seg inn i. Men resultatet ble veldig bra, og jeg synes jo at det er litt artig å ha vært med på utviklingen. Les hele saken

Til toppen