Ordfører Lisbeth Hammer Krog fra Bærum kommune, konsernsjef Christian Nørgaard Madsen og Bernt Sverre Mehammer fra Multiconsult.
Ordfører Lisbeth Hammer Krog fra Bærum kommune, konsernsjef Christian Nørgaard Madsen og Bernt Sverre Mehammer fra Multiconsult. (Foto: Multiconsult)

Bærum er Norges mest fremtidsrettede bykommune

Bærum er på topp som den mest fremtidsrettede norske bykommunen, viser en byindeks utarbeidet av rådgivingsselskapet Multiconsult. På de to neste plassene kommer Sola og Stavanger.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

71 norske bykommuner er vurdert etter hvor fremtidsrettet de er når det gjelder kultur for verdiskaping, kompetanse, økonomisk tetthet og stedskvalitet.

– Listen viser at størrelse og oljetilknytning er viktig, men også at det er mulig å bygge en kultur for verdiskaping i alle slags byer. Stavanger-regionen og Oslo-regionen preger topplisten, men også storbyene Trondheim og Bergen er blant de 10 mest fremtidsrettede bykommunene, forteller Bernt Sverre Mehammer, leder for urban mobilitet og verdiskaping i rådgivingsselskapet Multiconsult.

Han påpeker at de mindre byene Kongsberg og Ålesund også er blant de ti beste byene, noe som viser at byer kan lykkes på tross av størrelse og olje. For Kongsbergs del handler det om en flere hundre år gammel tradisjon med teknologisk spisskompetanse fra åpningen av sølvgruvene, mens for Ålesund er det klare spor av den sunnmørske kremmerånden.

Bærum på topp

Bærum kommer aller best ut av de 71 bykommunene, og høy kompetanse, god produktivitet og økonomisk virksomhet, samt nærhet til hovedstaden Oslo er faktorer som bidrar til å sikre topplasseringen.

– Vi har lenge jobbet etter visjonen «Sammen, skaper vi fremtiden». Denne prisen er svært gledelig og den forteller oss at vi er på rett vei. Jeg gleder meg til å komme hjem og dele nyheten med alle de flinke folkene i rådhuset, de smarte innbyggerne og det kompetente næringslivet, sier Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum kommune.

Dette er de 10 mest fremtidsrettede bykommunene i Norge, ifølge Multiconsults byindeks:

1. Bærum
2. Sola
3. Stavanger
4. Oslo
5. Kongsberg
6. Sandnes
7. Bergen
8. Trondheim
9. Bryne
10. Ålesund

Verdiskaping viktigere fremover

– Globalisering, klimaendringer og eldrebølgen utfordrer Norges velstand. For å bevare posisjonen som et av verdens beste land å bo i, må vi fremover ha sterkere fokus på hvordan vi legger til rette for fremtidsrettede bedrifter og verdiskaping. Byindeksen er et verktøy som byene kan bruke til å bli bevisst hvordan de ligger an og hva de kan forbedre, sier Bernt Sverre Mehammer.

Norges mest fremtidsrettede bykommune ble kåret på konferansen Evolve Arena 6. desember.

Fakta om Byindeksen

Indeksen rangerer 71 norske bykommuner med over 10 000 innbyggere etter hvordan de samlet skårer på ti indikatorer. De ti indikatorene er delt i fire hovedområder: kultur for verdiskaping, kompetanse, økonomisk tetthet (agglomerasjon) og stedskvalitet.

PROSJEKTERING/12. desember 2018

Ønsker å heve kompetansen i bransjen

Spesialist i vannbaserte slokkesystemer, Gunnar Sundal, har mange fremragende prosjekter bak seg. Med tidligere stillinger som ingeniør, rørleggermester, prosjektingeniør og saksbehandler, har han nå byttet arbeidsplass til Kiwa. Her satser han som seniorrådgiver mot prosjektering og kontroll av sprinkleranlegg. Les hele saken

INTERCITY/10. desember 2018

– Det er avgjørende viktig å tenke helhet

Mandag 26.november ble den offisielle byggestarten for dobbeltsporet fra Venjar på Gardermobanen til Eidsvoll Nord på Dovrebanen markert. – Det er avgjørende viktig å tenke helhet, sa samferdselsminister Jon Georg Dale ved anleggsstarten. – Derfor bygger vi nå først ut hele indre intercitynettet, deretter ytre intercity. Les hele saken

Til toppen