Aurskog-Høland tar i bruk Gemini Portal

Aurskog-Høland tar i bruk Gemini Portal

Nylig tok Aurskog-Høland kommune i bruk Gemini Portal for første gang. De ble tidligere i år kommune nummer 100 som valgte feltløsningen for dokumentasjon av VA-nettverket.

  • IT
Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Powel var med da de ansatte fikk en kort innføring i løsningen, etterfulgt av rebusløp rundt i kommunen.

Nettbrettløsningen Gemini Portal blir i dag brukt av alt fra store kommuner som Oslo til små hyttekommuner for å registrere og dokumentere vann- og avløpsnett. Aurskog-Høland er en middels stor kommune med to vannverk som forsyner 12 700 innbyggere og 380 km vannledninger. I tillegg har de et avløpssystem som består av rundt 334 kilometer med kommunale ledninger, 80 pumpestasjoner og tre renseanlegg.

Sparer tid med all informasjon i kart

Sytten personer fra kommunens VA-avdeling, både kontorbaserte og de ute i felt, var samlet for å få en innføring i portalen. Frode Sandøy fra Powel Water presenterte portalløsningen for en lydhør forsamling. Med én time til rådighet presenterte han hele løsningen, inkludert nyhetene som kom tidligere i vår.

– En av de store fordelene med Gemini Portal er at ting tar mindre tid, da all informasjon dere trenger ligger i portalen. Istedenfor å bruke tid på å lete etter informasjon kan dere nå konsentrere dere om å få jobben gjort, sa Sandøy.

Blant de som jobber med vann- og avløpsnett enten i eller opp mot kommunene er det generelt bred enighet om at papirkart og mangelen av muligheter til å oppdatere informasjon direkte fra felt gjør ting tidkrevende. Aurskog-Høland er intet unntak, det er enighet blant de som er samlet om at det ser enkelt ut.

– Korrekt dokumentasjon har selvfølgelig stor nytteverdi i seg selv, men den store nytteverdien her ligger i at man kan bruke dokumentasjonen til å planlegge fremover. God rapportering hjelper kommunene å spare penger, for eksempel slipper man å dokumentere hele strekk når man har full oversikt og kan dermed reparere kun det som er ødelagt, fortsatte Sandøy, før han raskt gikk gjennom de viktigste funksjonene i løsningen.

Alternativ testing av løsningen

Etter kun en times innføring, er det klart for en litt annerledes ettermiddag. Sylvei Holt, kommunens fagansvarlig for vann, har arrangert rebusløp. Teamet blir delt opp i ni lag, med to personer på hvert lag og ble sendt ut for å finne de rette kummene ved hjelp av Gemini Portal.

– Tanken bak det var å komme i gang med et brak. Vi kjører ut løsningen i dag og må teste det, så vi ville gjøre det på en litt annen måte, sa Holt.

Sammen med trainee Asgeir Hagen har hun hatt en travel morgen, klokken 11.51, ni minutter før Powels presentasjon begynte, satte de ut siste post.

De fagansvarlige for vann og avløp har vært drivkraften bak innføring av Gemini Portal i kommunen. De bruker allerede Gemini VA og Holt forteller at siden de ble presentert for portalen første gang har de vært fast bestemt på at dette ville være det naturlige steget videre for Aurskog-Høland.

Enkelt og effektivt

Med alle lagene sendt ut legger Powel seg på hjul for å sjekke fremgangen. Midt i et veikryss i et nytt boligområde blant grønne enger kommer en bil etter en annen kjørende og ut kommer menn i gule jakker for å inspisere ledetråder og finne rett kummer. Det er opplagt at noen har mer konkurranseinstinkt enn andre, men alle sier at portalen ser ut til å fungerer godt og den er enkel å bruke.

I det nybygde boligfeltet vi står i er det flere kummer, men hvilken er det de skal finne, kan det være den de parkerte rett over ? Kummene på kartet vises godt, men Holt og Hagen har lagt opp til kryptiske ledetråder. Portalen fungerer godt i det minste, blant intens diskusjon og studering av kartet hører vi flere som sier at de kommer til å bruke den hver dag og de tror dette blir bra.

Rørlegger Jon Hagen studerer portalen og selv om han sier at han må leke seg litt med den før han er 100% opplært, er han er full av lovord.

– Det er suverent dette, at man kan ha det i bilen hele tiden. Vi bruker kart hver dag, og nå når vi har det liggende i bilen, blir jobben mye enklere og mer effektiv, sier han.

Nytteverdi ute og inne

Håkon Utstrand Hauer var på vinnerlaget under rebusløpet. Til daglig jobber han med lekkasjeleting på avløpsnettet i kommunen. Han ser også positivt på innføringen av Gemini Portal.

– Det kommer til å bli mye mer effektivt og vi kommer til å ha bruk for å være så mye inne på kontoret som tidligere. Det er spesielt bra at man kan ta bilder med en gang, mens du enda har det friskt i minne, sier han.

Ikke alle fant alle postene, men tre lag fant alle og vinnerlaget brukte kun 45 minutter. Det må man vel kunne si er et godt resultat etter å ha fått utdelt nettbrettet for første gang ved løpets start.

Dag-Ivar Høisveen, driftskoordinator i kommunen forteller at tidligere har de hatt med bærbar PC ut i bilen. Han takket Sylvei for sitt engasjement, hun har virkelig engasjert seg for å få portalen inn i kommunen og har vært overbevist om at dette var det rette for dem siden hun fikk den presentert for første gang.

– En ting er nytten de vil ha ute i felt, den andre er jo for oss som sitter på kontoret. For eksempel ved driftsforstyrrelser kan vi nå begynne å faktisk bruke dataen vi får inn til noe, sa Holt, fornøyd med dagens kick off.

Aurskog-Høland har nå brukt Gemini Portal i to uker, og spesielt i forbindelse med spyling av ledningsnettet.

VEGTEKNOLOGI/ 9. april 2019

Informasjon i sanntid om alle på veien

– Trafikksentral sør har informasjon i sanntid fra alle som har vår teknologi installert, og som befinner seg ute på veien. Dette letter informasjon til publikum, og gir en bedre produksjonsflyt og flåtestyring for alle som gjør en jobb ute på veien – både sommer og vinter. Les hele saken

TEKNOLOGI/ 9. april 2019

Nordmann testpilot for utvikling av teknologi

– Det er klart det var moro å bli spurt, og enda morsommere å være med på prosessen. Det var mye spennende som skjedde, og mye å sette seg inn i. Men resultatet ble veldig bra, og jeg synes jo at det er litt artig å ha vært med på utviklingen. Les hele saken

Til toppen