ABB leverer strømkabelen til Johan Sverdrup

ABB leverer strømkabelen til Johan Sverdrup

Statoil har tildelt ABB kontrakten på den 200 kilometer lange sjøkabelen som skal forsyne Johan Sverdrup-feltet med kraft fra land.

Motta nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur

Kontrakten med Statoil er verdt rundt 720 millioner kroner og omfatter produksjon og legging av en høyspennings strømkabel med en kapasitet på 100 megawatt fra landanlegget ved Kårstø og ut til Johan Sverdrup-feltet.

[factbox id="1"]

Johan Sverdrup-feltet ligger om lag 155 kilometer vest for Stavanger og antas å være et av de største oljefeltene på norsk sokkel. Når feltet er i full drift, estimeres en dagsproduksjon på 550 000-650 000 fat olje per dag, og det vil i så fall utgjøre rundt 40 prosent av den totale oljeproduksjonen på norsk sokkel.

ABB skal designe, produsere og installere en 80 kilovolt (kV) ekstrudert likestrømskabel med en kapasitet på 100 megawatt, som vil forsyne Johan Sverdrup med kraft fra det norske landnettet. Med sine 200 kilometer vil dette være det lengste ekstruderte sjøkabelsystemet fra land og ut til en offshoreplattform i verden. Ved å forsyne offshoreinstallasjoner med kraft fra land kan man eliminere behovet for å bruke gass til å produsere strøm offshore, noe som betyr store utslippsreduksjoner av karbondioksid (CO2) og nitrogenoksider (NOx). I tillegg til miljøgevinstene er kraft fra land sikrere og mer energieffektivt enn å generere kraften offshore.

- Å levere økt verdiskaping for kundene våre gjennom nært samarbeid er et viktig element i ABBs Next Level-strategi. Vi er veldig glade for å få sjansen til å levere dette kabelsystemet til Statoil, i tillegg til omformerstasjonene, sier Claudio Facchin, global divisjonssjef for Power Systems i ABB.

- Med denne nye kraft fra land-forbindelsen flytter ABB igjen teknologigrenser og reduserer miljøpåvirkningen, noe som er i tråd med vår visjon «power and productivity for a better world,» sier han.

HAVBRUK/19. februar 2018

Norge trenger Ocean Space Centre

Sintef Ocean har en i samarbeid med kunnskapsmiljøer og industrielle aktører utredet hvilke krav til fremtidig infrastruktur som må innfris for at Norge beholder posisjonen som internasjonalt ledende innen havromsteknologi. Målet er å etablerefremtidens marintekniske kunnskapssenter i Trondheim. Les hele saken

Til toppen